MedicinaSportiva.Ro - Portal Romanesc de Medicina Sportiva
Newsletter Medicina Sportiva
*
PanSportMedical.Ro
 english 

 PanSportMedical
WebSite Romanesc de Medicina Sportiva
website medical * medicina sportiva * traumatologie - recuperare sportiva * nutritie * articole * informatii  Home

 Medicina Sportiva
 Traumatologie Sportiva
 Recuperare Medicala & Sportiva
 Dezvoltare Fizica
 Nutritie
 Sportul pentru toti
 Sistemul sanitar
 Link to PanSportMedical.Ro
 WebSite Map

 Forum  Medicina Sportiva:
www.medicinasportiva.ro


Link-uri utile:
 
www.DreptOnline.ro

*
 
Servicii
Contact
Despre Noi
 

Legislatie:


Opinie

Sistemul Sanitar si Medicina Sportiva


Avizul medico-sportiv si Ordinul Nr. 1058/404 din 24 aprilie 2003

 Asa cum scriam inca din anul 2006 ...
 Ordinul Nr. 1058/404 din 24 aprilie 2003, contine o serie de prevederi legislative care nu mai sunt de actualitate si care (mai nou) chiar contrazic prevederile Legii 321/2007.
 Aceste erori legislative revin mereu in atentie de cate ori apar discutii pe marginea avizului medico-sportiv, cum a fost si situatia (relativ) recenta din hochei.
 Desi am sustinut comunicatul Societatii Romane de Medicina Sportiva, consider ca nu mai are nici un rost sa comentez modul in care a fost solutionata situatia de la hochei, pentru ca este mai util sa analizez cauza:

Legea 321/2007 prevede:

Art. 2. – Activitatea de medicină sportivă, parte integrantă a asistenţei medicale, constă în efectuarea selecţiei, a orientării şi a reorientării la efort fizic, efectuarea examinărilor medicale la începerea activităţii sportive, periodic, la încetarea activităţii din cauze medicale şi la reluarea activităţii sportive, după întreruperea acesteia din cauze diverse, eliberarea de avize medicale practicanţilor de forme de sport, stabilind calificativul apt/inapt de efort fizic, în condiţiile unei examinări interdisciplinare complexe, elaborarea programelor de educaţie în domeniul sănătăţii sportive, precum şi asigurarea managementului de medicină sportivă.

Art. 10.
(2) Cabinetul de medicină sportivă desfăşoară următoarele activităţi:
a) eliberează avizul medical, apt/inapt de efort fizic, în urma examinărilor clinice şi paraclinice specifice, cu avizul medicului specialist, a colaborării cu alte specialităţi medicale, în funcţie de particularităţile cazului;

ORDIN Nr. 1058/404 din 24 aprilie 2003 prevede:

Art. 1
(1) Controlul medical al sportivilor legitimati se efectueaza semestrial, in conformitate cu baremul examinarilor medicale prevazut in anexa nr. 1, in cabinetele de medicina sportiva din cadrul ambulatoriilor de specialitate judetene, din Policlinica pentru sportivi a municipiului Bucuresti si din ambulatoriile de specialitate pentru sportivi, singurele unitati sanitare abilitate sa acorde avizul medico-sportiv necesar pentru participarea la antrenamente si la competitiile sportive oficiale.
(2) Medicii angajati ai cluburilor sportive sau ai asociatiilor sportive pot efectua controlul medical al sportivilor fara a avea dreptul legal de a elibera aviz medico-sportiv pentru participarea la antrenamente si la competitiile sportive oficiale.
(3) In judetele in care nu functioneaza cabinete de medicina sportiva controlul medical initial si periodic al sportivilor legitimati si acordarea avizului medico-sportiv vor fi efectuate intr-o unitate de asistenta medicala ambulatorie de specialitate de catre 1 - 2 medici, de regula din specialitatile medicina interna, pediatrie, ortopedie si altele asemenea, nominalizati de catre directia de sanatate publica teritoriala, cu avizul colegiului medicilor din judetul respectiv.

Art. 7
(1) Federatiile sportive nationale vor inregistra si vor elibera carnete de legitimare numai pentru sportivii care prezinta aviz medical.
(2) Vizele medicale obtinute de la alte unitati sanitare decat cele prevazute la art. 1 alin. (1) sau de la medici de alta specialitate decat cele prevazute la art. 1 nu vor fi luate in considerare si pot constitui motive de anulare a rezultatelor sportive.

Iata cum in acest Ordin (1058/404 din 24 aprilie 2003) articolul 7(2) contrazice articolul 1(3).

Fata de situatia prezentata Societatea Romana de Medicina Sportiva a prezentat urmatorul punct de vedere:
       "In Romania, conform legislatiei in vigoare (Legea 321/2007, Legea Sportului) avizul medico-sportiv nu poate fi dat decat de catre medicii specialisti si primari de Medicina Sportiva in policlinici/cabinete de stat sau private, acredidate de Colegiul Medicilor pe aceasta specialitate...."

Evitarea acestor situatii in viitor, implica obligatoriu inlocuirea Ordinului Nr. 1058/404 din 24 aprilie 2003 cu Norme de aplicare la Legea 321/2007 ...

Pentru a usura modificarea legislativa ... iata o propunere individuala, la care sugestile / corectiile colegilor, al SRoMS, INMS si celor interesati: sportivi, cluburi, federatii si nu in ultimul rand al ministerelor implicate inclusiv al juristilor este binevenit.
  Aceasta propunere (este o opinie personala) nu are nici o legatura cu pozitia mea de Secretar General al SRoMS.

O Propunere individuala
NORME TEHNICE
privind aplicarea Legii 321/2007, controlul medical al sportivilor, asistenta medico-sportiva in complexurile sportive nationale, precum si in cantonamentele loturilor nationale si olimpice si asistenta medicala la bazele sportive in timpul desfasurarii antrenamentelor si competitiilor.

30 mai 2010

 
Materialul publicat reprezinta opinia autorului. Autorul nu garanteaza ca informatiile continute in acest material sunt complete, actuale si este posibil sa existe erori.
Folositi acest material doar pentru informare - in cazul in care aveti intrebari - adresati-va autorului.
Materialul prezentat poate suferi modificari ulterioare.

top
Bibliografie
Parteneri media
Statistici website
...Cum sa?...
Termeni si Conditii

PanSportMedical.Ro
Copyright©PanSportMedical
Marca inregistrata.
Toate drepturile rezervate.
Aceso Suport - Web suport

Google
www www.pansportmedical.ro


 Best view: Firefox / Mozilla / Seamonkey / IE7+ / Opera / Safari;
Web suport: Aceso Suport
 
Back ↑ top

Programare
Dr Panait G.