MedicinaSportiva.Ro - Portal Romanesc de Medicina Sportiva
Newsletter Medicina Sportiva
*




PanSportMedical.Ro
 english 

 PanSportMedical
WebSite Romanesc de Medicina Sportiva
website medical * medicina sportiva * traumatologie - recuperare sportiva * nutritie * articole * informatii



  Home

 Medicina Sportiva
 Traumatologie Sportiva
 Recuperare Medicala & Sportiva
 Dezvoltare Fizica
 Nutritie
 Sportul pentru toti
 Sistemul sanitar
 Link to PanSportMedical.Ro
 WebSite Map

 Forum  Medicina Sportiva:
www.medicinasportiva.ro


Link-uri utile:
 
www.DreptOnline.ro

*
 
Servicii
Contact
Despre Noi
 





Legislatie:


Opinie

Sistemul Sanitar si Medicina Sportiva



Capitolul 1.  Controlul medical si asistenta medicala pentru sportivi

Capitolul 2  Normele tehnice de acordare a asistentei medicale pentru sportivii din loturile nationale si olimpice


Art. 27
Toate serviciile medicale furnizate sportivilor componenti ai loturilor nationale si olimpice in cadrul Institutului National de Medicina Sportiva sunt gratuite.
[Necesita acordul Ministerului Sanatatii si IMNS]

Art. 28
Nominalizarea si revocarea personalului medico-sanitar de specialitate al loturilor nationale si olimpice de seniori, precum si al loturilor reprezentative de tineret si de juniori se fac de catre federatiile interesate, cu respectarea prevederilor Art.2, aliniat (3) si (4).
Activitatea de asistenta medicala este reglementata prin contract.

Art. 29
Personalul de medicina sportiva care coordoneaza asistenta medicala sportivilor componenti ai loturilor nationale si olimpice, indiferent de modul de organizare si subordonare a unitatii sanitare al carui angajat este, va fi indrumat din punct de vedere metodologic si tehnic de catre Institutul National de Medicina Sportiva Bucuresti.

Art. 30
Medicul de medicina sportiva, coordonator de lot national sau olimpic, trebuie sa fie membru al comisiei medicale a federatiei respective si sa participe ca invitat, dupa caz, la reuniunile Colegiului central al antrenorilor, birourilor federale sau Comisiei tehnice olimpice a Comitetului Olimpic Roman.

Art. 31
(1) La inceputul fiecarui an de pregatire sportiva medicul coordonator de lot national sau olimpic va informa in scris Institutul National de Medicina Sportiva Bucuresti despre:
a) obiectivul principal si cerintele de baza ale asistentei medicale pentru sportivi in raport cu continutul antrenamentelor, programul competitional si atingerea varfului formei sportive;
b) locul si programul de desfasurare a cantonamentelor si a perioadelor de pregatire la club; probleme privind alimentatia, medicatia, refacerea si alte probleme de asemenea natura;
c) lista nominala a sportivilor din lot desemnati de federatia sportiva nationala care intra in cantonament, planificarea controalelor medicale in cadrul Institutului National de Medicina Sportiva Bucuresti, precum si a investigatiilor medicale ambulatorii; datele acestor controale se vor inscrie in registrul de planificari din cadrul Laboratorului de selectie, dirijarea antrenamentului, diagnostic medico-sportiv din Institutul National de Medicina Sportiva Bucuresti.

(2) La inceputul fiecarui cantonament medicul coordonator de lot va informa Laboratorul de monitorizare, control si asistenta medicala a loturilor nationale si olimpice din cadrul Institutului National de Medicina Sportiva Bucuresti despre:
a) locul si programul de desfasurare a cantonamentului;
b) lista nominala a sportivilor care intra in cantonament;
c) necesarul de medicamente, materiale sanitare, instrumentar si aparatura medicala;
d) situatia controalelor medicale efectuate membrilor lotului.

Art. 32
(1) Orice schimbare de program va fi comunicata Laboratorului de monitorizare, control si asistenta medicala a loturilor nationale si olimpice in termen de 72 de ore (schimbarea localitatii, salii sau terenului).
(2) Orice caz de imbolnavire care necesita un repaus fizic (incapacitate de munca) mai mare de 10 zile va fi adus la Institutul National de Medicina Sportiva Bucuresti pentru examene medicale de specialitate si expertiza medicala.
(3) In anul olimpic, pentru sportivii din lotul olimpic vor fi luate in considerare imbolnavirile care necesita un repaus fizic mai mare de 3 zile.
(4) Accidentele grave sau decesele constatate in timpul procesului de pregatire si in competitii vor fi aduse imediat la cunostinta Institutului National de Medicina Sportiva Bucuresti de catre cadrul medical care a asigurat asistenta medicala si la cunostinta federatiei sportive nationale respective de catre organizatori.

Art. 33
Medicul coordonator de lot national sau olimpic insoteste sportivii la controalele medicale programate in INMS si in prezenta si cu acordul sportivului, informeaza Laboratorul de selectie, dirijarea antrenamentului si diagnostic medico-sportiv din cadrul Institutului National de Medicina Sportiva Bucuresti despre evolutia stadiului de pregatire si a starii de sanatate a sportivilor in perioada dintre doua controale medicale.

Art. 34
Medicul coordonator de lot national sau olimpic urmareste starea de sanatate, poate  insoti sportivii la clinici de specialitate pentru consultatii, evalueaza capacitatea de efort si dirijarea biologica a antrenamentelor componentilor loturilor nationale si olimpice; in acest sens va colabora cu medicii din cluburile sportive si federatii si cu antrenorii.

Art. 35
(1) La terminarea fiecarui cantonament, in termen de 30 zile sau trimestrial, dupa caz, medicul coordonatoe de lot va face o informare scrisa Institutului National de Medicina Sportiva Bucuresti, care va cuprinde: numarul de sportivi in cantonament, numarul de examene medico-sportive periodice, numarul testarilor din efortul specific, cazurile-problema, diagnostic si rezolvarea lor, numarul de imbolnaviri, traumatisme si tratamente, aspecte ale colaborarii antrenor-medic, controale anti-doping, greutati, lipsuri, propuneri.
(2) Un exemplar al informarii prevazute la alin. (1) va fi inaintat federatiei sportive nationale respective.

Art. 36
La sfarsitul fiecarui ciclu anual de pregatire a lotului respectiv medicul coordonator de lot national sau olimpic este obligat, in termen de 30 zile,  sa depuna la Institutul National de Medicina Sportiva Bucuresti si la federatia sportiva nationala respectiva un raport asupra activitatii sale pe intregul an, cu concluzii, puncte de vedere si propuneri pentru anul urmator.

Capitolul 3.  Dispozitii finale

Anexele nr. 1 - 5 fac parte integranta din prezentele norme tehnice.

ANEXA 1 - la normele tehnice
    A. BAREMUL EXAMINARILOR MEDICALE
    B. PERIOADA DE AVIZARE MEDICO-SPORTIVA
ANEXA 2 - la normele tehnice
    FORMULARUL de AVIZARE MEDICO-SPORTIVA
ANEXA 3 - la normele tehnice
   CONTRAINDICATII MEDICO-SPORTIVE
ANEXA 4 - la normele tehnice
   BAREM
   privind dotarea cabinetului medico-sportiv, inclusiv din bazele sportive, cluburile sau asociatiile sportive
ANEXA 5 - la normele tehnice
  A. BAREM minimal
  Trusa medicala de urgenta pentru asistenta sportiva in antrenamente si competitii
  B.BAREM minimal
  Trusa medicala pentru asistenta sportiva in cantonamente


 Note:
- Aceasta propunere reprezinta o viziune personala si se limiteaza strict la aspectele de practica medicala.
- Materialul este realizat prin prelucrarea, adaptarea si actualizarea Legii 321/2007, Ordinul Nr. 1058/404 din 24 aprilie 2003, a Legii educatiei fizice si sportului nr. 69/2000 si poate necesita / suferi  rectificari ulterioare.
- Aspectele de finantare sunt la dispozitia exclusiva a Ministerului Sanatatii, M.T.S., Ministerului de Finante si a altor structuri ale statului, in concordanta cu politica sanitara actuala.
- Puteti descarca intregul document in format tip word (cca. 170 Kb)
- Materialul este realizat independent, nu are nici o legatura cu S.Ro.M.S. si poate fi preluat, copiat, adnotat, discutat, comentat, modificat etc.

30 mai 2010 / reactualizat 11 noiembrie 2011

 
Materialul publicat reprezinta opinia autorului. Autorul nu garanteaza ca informatiile continute in acest material sunt complete, actuale si este posibil sa existe erori.
Folositi acest material doar pentru informare - in cazul in care aveti intrebari - adresati-va autorului.
Materialul prezentat poate suferi modificari ulterioare.

top








Bibliografie
Parteneri media
Statistici website
...Cum sa?...
Termeni si Conditii

PanSportMedical.Ro
Copyright©PanSportMedical
Marca inregistrata.
Toate drepturile rezervate.
Aceso Suport - Web suport

Google
www www.pansportmedical.ro


 Best view: Firefox / Mozilla / Seamonkey / IE7+ / Opera / Safari;
Web suport: Aceso Suport
 












Back ↑ top

Programare
Dr Panait G.