MedicinaSportiva.Ro - Portal Romanesc de Medicina Sportiva
Newsletter Medicina Sportiva
*
PanSportMedical.Ro
 english 

 PanSportMedical
WebSite Romanesc de Medicina Sportiva
website medical * medicina sportiva * traumatologie - recuperare sportiva * nutritie * articole * informatii  Home

 Medicina Sportiva
 Traumatologie Sportiva
 Recuperare Medicala & Sportiva
 Dezvoltare Fizica
 Nutritie
 Sportul pentru toti
 Sistemul sanitar
 Link to PanSportMedical.Ro
 WebSite Map

 Forum  Medicina Sportiva:
www.medicinasportiva.ro


Link-uri utile:
 www.DreptOnline.ro

*
 
Servicii
Contact
Despre Noi
 

Arhiva


Opinie

Sistemul sanitar & Medicina Sportiva


“Asaltul” Ministerului Sanatatii Publice asupra
medicinei sportive - continua!

Medicina Sportivă nu mai există şi nu aşa cu una cu doua, ci după 58 ani de existenţă!

La sfarsitul lunii august 2006 un Ordin al Ministerului Sanătăţi Publice desfiinţează (prin asimilare) o serie de specialităţi medicale: oncologie medicală, expertiza medicală a capacităţii de muncă, epidemiologie, igiena, genetica medicală, neonatologie, ortopedie pediatrică, neurologie pediatrică si medicina sportivă.

Motivaţia Ministerului Sanătăţii Publice – autorul Ordinului 1044/2006 – publicat in Monitorul Oficial Nr 743 / 31 august 2006 – este că, datorita faptului că nu există aceste specialităţi la nivel european, forţa de muncă din acest domeniu (medicii romani) nu se vor putea “integra” in Europa!

Pentru medicina sportivă – nimic adevărat! In 10 din cele 27 ţări există specialitate iar in alte 10 există specializare.

Suntem “linistiţi” de către Ministerul Sanătăţii Publice in cadrul aceluiasi ordin – ne vom putea păstra diplomele şi posturile...dar... nu s-a spus nimic despre obiectul activitatii!

Si iata, noutatea: pe website-ul Ministerului Sănătaţii Publice - www.ms.ro – a apărut in luna decembrie, sub forma de propunere - “ORDIN COMUN - pentru aprobarea Metodologiei eliberarii scutirilor medicale de la orele de educatie fizica si sport la elevi si studenti si a Baremului medical cuprinzand afectiunile pentru care se acorda aceste scutiri” şi surpriză...medicina sportivă nu are absolut nimic de-a face nici cu scutirile medicale, nici cu avizarea medicală – nici măcar pentru categoriile de elevi/studenţi incadraţi la categoria “efort fizic mediu – mare” si culmea nici cu recomandarile medicale in domeniu.

Pentru exemplificare citam:

“Tipul de exercitii fizice contraindicate medical va fi stabilit de medicul unitatii de invatamant respective sau, in lipsa acestuia, de medicul de familie al elevului/studentului in cauza si trecute pe spatele adeverintei medicale (Anexa nr.2), in baza indicatiilor formulate, intr-o anexa la recomandarea de scutire partiala, de medicul specialist care dispensarizeaza elevii/studentii din aceasta categorie, folosindu-se in acest scop de cele specificate in “Continutul invatarii si natura solicitarii in activitatile de educatie fizica si sport pentru invatamantul din clasele I – IV (Anexa nr.3 a), V – VIII (Anexa nr.3 b), liceal obligatoriu, postobligatoriu, scoli de arte si meserii si anul de complectare (Anexa nr.3 c) si superior (Anexa 3 d).”

Deci medicul de medicina scolara sau medicul de familie este pus sa decida intr-un domeniu in care evident nu are competenta! Iar daca cititi anexa 3: “Continutul invatarii si natura solicitarii in activitatile de educatie fizica si sport...” veti constata ca numai termenii utilizati: “Deprinderi motrice de baza”, ”Deprinderi sportive elementare”, ”Elemente ale dezvoltarii fizice”, ”Calitati motrice de baza”, ”Optimizarea dezvoltarii fizice si a capacitatii motorii proprii” depasesc evident competenta medicilor sus mentionati si mai ales a celor ce au “insirat” acesta lege pe hartie.

Această nouă propunere legislativă arată, dacă mai era nevoie, că desfiinţarea medicinei sportive românesti se doreste a fi totală şi definitivă; şi asta in condiţiile in care, luna trecută Dl. Prim-ministru se opera la o Clinică de Medicină Sportivă din Franţa iar un fotbalist pleca la tratament spre Italia...

Mă intreb de unde oare atâta determinare de a distruge medicina sportiva romaneasca in numele Uniunii Europene.

30 decembrie 2006

Arhiva
Actualizare:

 Pentru mai multe detalii - accesati:

Last update: octombrie  2007

Materialul publicat reprezinta opinia autorului. Autorul nu garanteaza ca informatiile continute in acest material sunt complete, actuale si este posibil sa existe erori.
Folositi acest material doar pentru informare - in cazul in care aveti intrebari - adresati-va autorului.
Materialul prezentat poate suferi modificari ulterioare.

top
Bibliografie
Parteneri media
Statistici website
...Cum sa?...
Termeni si Conditii

PanSportMedical.Ro
Copyright©PanSportMedical
Marca inregistrata.
Toate drepturile rezervate.
Aceso Suport - Web suport

Google
www www.pansportmedical.ro


 Best view: Firefox / Mozilla / Seamonkey / IE7+ / Opera / Safari;
Web suport: Aceso Suport
 
Back ↑ top

Programare
Dr Panait G.