MedicinaSportiva.Ro - Portal Romanesc de Medicina Sportiva
Newsletter Medicina Sportiva
*
PanSportMedical.Ro
 english 

 PanSportMedical
WebSite Romanesc de Medicina Sportiva
website medical * medicina sportiva * traumatologie - recuperare sportiva * nutritie * articole * informatii  Home

 Medicina Sportiva
 Traumatologie Sportiva
 Recuperare Medicala & Sportiva
 Dezvoltare Fizica
 Nutritie
 Sportul pentru toti
 Sistemul sanitar
 Link to PanSportMedical.Ro
 WebSite Map

 Forum  Medicina Sportiva:
www.medicinasportiva.ro


*
 
Servicii
Contact
Despre Noi
 
Opinie

Sistemul sanitar & Medicina Sportiva


Gripa A (H1N1) - cel mai eficace tratament
("gripa porcina" sau "gripa mexicana").Suntem in criza financiara!
Suntem in criza politica!
Suntem si in criza sanitara ...desi e o criza permanenta, de data aceasta ma refer la pandemia de grad VI declarata la 11 iunie 2009 de catre O.M.S. din cauza circulatiei virusului gripal A (H1N1) ("gripa porcina" sau "gripa mexicana").
  Daca criza financiara este "de import", criza politica si cea din domeniul sanitar sunt mai mult autohtone, dar extrem de interesant, in toate situatiile mentionate, desi de origine diferita, se poate folosi acelasi tratament si acelasi mod de prevenire!

   Evolutia pandemiei cu virusul A (H1N1) si a isteriei consecutive

 Gripa cu virusul tip A (H1N1), cea mai mediatizata pandemie, este identificata in aprilie 2009, in Mexic.
 Comunitatea stiintifica medicala internationala fiind pregatita pentru aparitia unei astfel de situatii, a reactionat rapid.
 Dupa identificarea virusului, gradul alertei epidemiologice creste treptat, in interval de cateva lui, pana la atingerea nivelului maxim.
  In acel moment nu se putea previziona evolutia epidemiei in ceea ce priveste: aaa
- gradul de infectiozitate (rapiditatea transmiterii);
- letalitatea (numarul deceselor).
  Companiile farmaceutice incep pregatirea pentru producerea unui vaccin.

  In acelasi timp, odata cu raspandirea gripei, datele de specialitate incep sa se acumuleze, iar aceste date (sustinute si de evolutia pandemiei in emisfera sudica) arata din ce in ce mai clar ca desi infectiozitatea este mare (transmitere aerogena), evolutia este in general usoara iar decesele, legate de gripa A/H1N1,  inregistrate pana la aceasta data sunt incomparabil mai putine decat cele determinate anual de gripa "sezoniera".

  Cunostintele acumulate arata ca singurul risc legat de aceasta pandemie este posibilitatea ca virusul A (H1N1), spontan sau prin combinatie cu o tulpina gripala (virala) circulanta (sezoniera) sa se transforme intr-o varianta mai letala (agresiva).

  Avand in vedere acest risc - mai putin inteles de catre nespecialisti (populatie in general) urmeaza o reactie la nivel planetar:
  Comunitatea stiintifica medicala (din domeniu), percepe potentiala amenintare dar reactioneaza neorganizat, in ciuda existentei unor organizatii de specialitate internationale care, in primul rand, exagereaza! In dorinta (probabil) de a-si justifica existenta se transmit mesaje de panica catre guverne, populatie si presa.

  Urmeaza o "reactie in lant", ale caror consecinte le vedem (si suportam) in prezent:
- Producatorii de vaccin, medicamente si materiale sanitare - impulsionati de comunitatea medicala, de guverne si de presa si sesizand potentialul profit, incep productia.
- Oamenii politici (guvernele) vad in pandemie potentialul castig de imagine si "exploateaza" fenomenul pentru abaterea atentiei populatiei de la masurile haotice si discutabile "anti-criza financiara"; urmeaza o serie de masuri unele discutabile altele exagerate care nu fac decat sa accentueze haosul (dar exista si guverne care reactioneaza corect).
- FunctionariI guvernamentali (inclusiv medici) cu "frica locului de munca" sau a "pozitiei" detinute, au un "exces de zel" care complica lucrurile.
  Daca la inceputul unei epidemii mesajele de atentionare venite din partea medicilor sunt normale (si oblgatorii), ulterior mesajele de panica venite din partea specialistilor (aflati in legatura cu conducerea sistemelor de sanatate) nu denota decat: lipsa de deontologie profesionala, poate frica si poate si alte interese.
Din punctul meu e vedere, un astfel de comportament este inacceptabil pentru medicii aflati in situatia de a gestiona o situatie de criza.
- Presa (la orice nivel) literalmente "explodeaza" in goana dupa senzational (a se citi publicitate si vanzare), preia, amplifica femomenul si incepe sa creeze presiune pe structurile medicale si guvernamentale.
- Populatia este "zapacita", nu mai intelege nimic din aceasta "sarabanda".
Incep scenariile, zvonurile, se cauta "vinovatii" si "cauzele" ... cand de fapt este vorba de un fenomen biologic obisnuit, peste care se "suprapune" firea umana (frica in fata unui fenomen nou, dorinta de a da vina pe altii, evitare -"sa faca altii...", ezitare etc.).
 
  In ultima perioada circula informatii si despre interesele financiare ale companiilor farmaceutice. Nu este nimic anormal ca firmele sa aiba interese financiare si sa doreasca sa vanda! Sa ne reamintim ca "piata libera" inseamna cerere si oferta si ca piata exista atat timp cat exista cumparatori!
  Firmele vor vinde orice doresc sa cumpere clientii! In aceasta situatie "clientii" trebuie sa stie foarte bine ce fac!

continuare:
   Ce trebuie sa stim de spre gripa A (H1N1)
  →  Metode de prevenire si tratament
  →  Trebuie sa ne vaccinam importiva gripei A (H1N1)?

Surse de documentare suplimentara:
http://www.ecdc.europa.eu/en/healthtopics/Pages/Influenza_A(H1N1)_Outbreak.aspx
http://www.who.int/csr/resources/publications/swineflu/clinical_management_h1n1.pdf

16 noiembrie 2009

Materialul publicat reprezinta opinia autorului. Autorul nu garanteaza ca informatiile continute in acest material sunt complete, actuale si este posibil sa existe erori.
Folositi acest material doar pentru informare - in cazul in care aveti intrebari - adresati-va autorului.
Materialul prezentat poate suferi modificari ulterioare.

top
Bibliografie
Parteneri media
Statistici website
...Cum sa?...
Termeni si Conditii

PanSportMedical.Ro
Copyright©PanSportMedical
Marca inregistrata.
Toate drepturile rezervate.
Aceso Suport - Web suport

Google
www www.pansportmedical.ro


 Best view: Firefox / Mozilla / Seamonkey / IE7+ / Opera / Safari;
Web suport: Aceso Suport
 
Back ↑ top

Programare
Dr Panait G.