MedicinaSportiva.Ro - Portal Romanesc de Medicina Sportiva
Newsletter Medicina Sportiva
*
PanSportMedical.Ro
 english 

 PanSportMedical
WebSite Romanesc de Medicina Sportiva
website medical * medicina sportiva * traumatologie - recuperare sportiva * nutritie * articole * informatii  Home

 Medicina Sportiva
 Traumatologie Sportiva
 Recuperare Medicala & Sportiva
 Dezvoltare Fizica
 Nutritie
 Sportul pentru toti
 Sistemul sanitar
 Link to PanSportMedical.Ro
 WebSite Map

 Forum  Medicina Sportiva:
www.medicinasportiva.ro


Link-uri utile:
 www.DreptOnline.ro

*
 
Servicii
Contact
Despre Noi
 

Arhiva


Opinie

Sistemul sanitar & Medicina Sportiva


Romania... specialitatea de Medicina Sportiva este desfiintata 
dar Premierul se opereaza la o clinica de Medicina Sportiva!

Titlu pe larg:
Romania...in timp ce Ministrul Sanatatii Publice (prost consiliat) desfiinteaza specialitatea de Medicina Sportiva (alaturi de altele) - motivand integrarea in U.E.!!! ...
Premierul Romaniei se opereaza la o clinica de Medicina Sportiva din Franta!

In ziua precedenta (24 noiembrie 2006) pe un post de televiziune ... o discutie despre politica. Pana aici nimic nou, dar este vorba de Domnul Prim-ministru si interventia sa chirurgicala. Nu urmaresc emisiunea dar in fundal sunt imagini ale clinicii respective - si ce imi atrage atentia este placa de la poarta spitalului...Clinica de medicina sportiva!!! si unul din panourile de afisaj interioare pe care este scris...traumatologie sportiva!

Am cautat informatii si am aflat: este vorba de "Clinique du Sport" din Merignac, Bordeaux!

Marturisesc ca pana astazi nu am urmarit evenimentele - stiam ca Premierul urmeaza sa se opereze in strainatate (undeva in Europa) - dar nu m-a interesat unde si de ce; in fond fiecare este liber sa decida pentru sanatatea sa.

Dar imaginile m-au impresionat (negativ)!
Ma gandesc la situatia actuala din Medicina Sportiva romaneasca - specialitatea este desfiintata, dotare insuficienta, conditii de lucru undeva la nivelul anilor '70 (cu mici exceptii), salarii de mizerie - de bugetar!
Si atunci nu ma mir ca Premierul se duce la altii!

Daca deschizi gura sa spui ceva - cineva “mai intelept” iti va spune: asa trebuie sa fie - statul nu are bani sa “ne dea” salarii, aparatura si conditii - multumeste-te cu ce ai, fa si tu ce poti si daca vrei bani mai multi - mai ia-ti un serviciu!?.

Imi pare rau - NU SUNT DE ACORD!
Este adevarat ca statul roman nu poate sa ne asigure salarii decente si conditii de ultima ora - dar nici nu doresc acest lucru!

  Tot ce imi doresc este ca Medicina Sportiva sa fie “adusa” din punct de vedere legislativ la nivelul celorlalte specialitati medicale (intai din Romania si apoi din Europa): adica sa existe medicina sportiva, libera practica sa existe cu adevarat si in medicina sportiva - pe intelesul tuturor: sa imi fac practica asa cum doresc (liber), sa imi pot cumpara si dota cabinetul asa cum doresc, sa imi angajez personalul corespunzator (asa cum fac colegii din celelalte specialitati) - iar problema salarizarii sa ma priveasca personal si nu pe Domnul Ministru (indiferent care); iar daca in final nu sunt suficient de bun, imi voi cauta alt serviciu si nu inca un serviciu!

  Pentru cei care nu cunosc situatia din medicina sportiva - trebuie sa stie ca a fi medic sportiv, azi, in Romania inseamna automat sa fii bugetar (sau angajat) deoarece “in afara” sistemului de stat nu se poate supravietui - din cauza structurii legislative.

  Sunt absolut convins ca medicina sportiva va continua sa exista in Romania si mai mult, sunt convins ca viitorul acesteia este in domeniul privat - similar celorlalte specialitati medicale (nu stiu exact - dar cred ca, clinica din Bordeaux este privata!).

  Pe aceasta cale adresez o rugaminte Domnului Prim-ministru si Domnului Ministru al Sanatatii Publice - de a reanaliza situatia medicinei sportive romanesti - deoarece normativele medicale existente sunt absolut suficiente si aplicabile si pentru medicina sportiva iar Ordinul MSP 1044/2006 poate fi abrogat extrem de simplu.
   Va rog sa ne acordati, pe langa libertatea profesionala, si sansa de a putea oferi servicii medicale la nivel european - pentru ca, din punct de vedere profesional, consider ca nu suntem cu nimic inferiori colegilor europeni.

25 noiembrie 2006

Arhiva
Actualizare:
Ordinul MSP 1044 din 2006 a fost inlocuit de Ordinul MSP 1142 din 2007
Medicina Sportiva este specialitate medicala in Romania!
iulie 2007

Materialul publicat reprezinta opinia autorului. Autorul nu garanteaza ca informatiile continute in acest material sunt complete, actuale si este posibil sa existe erori.
Folositi acest material doar pentru informare - in cazul in care aveti intrebari - adresati-va autorului.
Materialul prezentat poate suferi modificari ulterioare.

top
Bibliografie
Parteneri media
Statistici website
...Cum sa?...
Termeni si Conditii

PanSportMedical.Ro
Copyright©PanSportMedical
Marca inregistrata.
Toate drepturile rezervate.
Aceso Suport - Web suport

Google
www www.pansportmedical.ro


 Best view: Firefox / Mozilla / Seamonkey / IE7+ / Opera / Safari;
Web suport: Aceso Suport
 
Back ↑ top

Programare
Dr Panait G.