MedicinaSportiva.Ro - Portal Romanesc de Medicina Sportiva
Newsletter Medicina Sportiva
*
PanSportMedical.Ro
 english 

 PanSportMedical
WebSite Romanesc de Medicina Sportiva
website medical * medicina sportiva * traumatologie - recuperare sportiva * nutritie * articole * informatii  Home

 Medicina Sportiva
 Traumatologie Sportiva
 Recuperare Medicala & Sportiva
 Dezvoltare Fizica
 Nutritie
 Sportul pentru toti
 Sistemul sanitar
 Link to PanSportMedical.Ro
 WebSite Map

 Forum  Medicina Sportiva:
www.medicinasportiva.ro


Link-uri utile:
 www.DreptOnline.ro

*
 
Servicii
Contact
Despre Noi
 

Arhiva


Opinie

Sistemul sanitar & Medicina Sportiva


Prefata sau epilog

  In ultima luna (august 2006) am fost extrem de implicat in realizarea unei propuneri legislative alternative la initiativa legislativa a D-lui Senator Dan Sabau: "Lege privind organizarea si functionarea cabinetelor de medicina sportiva",  pentru ca am crezut ca, mai multe pareri pot creea o lege si mai buna...
 Intentionam sa trimit aceasta varianta de proiect legislativ tuturor structurilor interesate...am renuntat (deocamdata)!

 Trebuie sa marturisesc ca ultimul eveniment legislativ (important pentru medicina sportiva si nu numai) a reusit sa ma uimeasca (ma refer la Ordinul 1044/2006 - care stabileste noul nomenclator de specialitati medicale - si care desfiinteaza -prin asimilare- urmatoarele specialitati medicale: oncologie medicala, expertiza medicala a capacitatii de munca, epidemiologie, igiena, genetica medicala, neonatologie, ortopedie pediatrica, neurologie pediatrica si ...medicina sportiva) desi, pana la un punct, era previzibil.
 Luat complet pe nepregatite, am introdus pe web informatiile noi, pe masura ce le aflam, pentru a asigura accesul la informatie, apoi am avut nevoie de cateva zile doar pentru a reordona cele doua website-uri de care ma ocup.

 In tot acest  timp am incercat sa inteleg ceva ce nu este de inteles.
  Care este "sensul" acestui nou nomenclator sau ce se doreste de fapt?

 Extrem de dificil de spus si de explicat.
 Inteleg, si sunt de acord cu necesitatea restructurarii sistemului sanitar, dar de la restructurare la haos si risipa este o cale foarte lunga.
 Cred ca medicina sportiva trebuie restructurata, dar desfiintare...?!
 
 Daca luam in consideratie explicatia oficiala - aceste specialitati nu sunt recunoscute la nivel european - Ministerul Sanatatii Publice poarta grija echivalarii la nivel european a diplomelor noastre!
 Eu as aprecia ca Ministerul Sanatatii trebuie sa poarte mai curand grija veniturilor noastre, deoarece prevad ca, dupa integrare, Romania va ramane fara o parte semnificativa a medicilor sai (si asa putini!)
 
  Dar specialitatile nu dispar! Diplomele noastre sunt recunoscute, gradele sunt recunoscute, apare posibilitatea de a "schimba" personalul intre specialitatea care "asimileaza" si cea care este "asimilata", apar si extrem de multe probleme legate de organizare... ce dispare este doar numele din nomenclator! 
 Cum va fi noua organizare, care vor fi normele, cine va aviza sportivii...pentru ca Ministerul Sanatatii NU poate schimba si legea sportului (care este in vigoare)...este extrem de dificil de spus(nu cred ca poate spune nici initiatorul...)!
 Extrem de multe probleme pentru "o bucata de hartie" (ma refer la Ordinul in discutie) care nu aduce nici o imbunatatire reala!
 
  Explicatia oficiala contine o grava eroare - medicina sportiva este specialitate in 9 tari europene si specializare in alte 10 tari. Preconditia ca o specialitate medicala sa fie recunoscuta le nivel european, este ca aceasta specialitate sa existe in 1/3 din tarile Uniunii.
Prin aderarea Romaniei si Bulgariei la 1 ian 2007 aceasta preconditie ar fi fost indeplinita.
  Sa zicem, totusi, ca preconditia nu ar fi indeplinita - este de presupus ca intr-un interval de timp rezonabil, medicina sportiva  va fi specialitate europeana, numai datorita interesului crescut al oamenilor pentru sport.
   Bine, (rau) specialitatea a fost desfiintata!
 Eu sunt convins ca se va reinfinta in 1- 4 ani!
 Intrebarea mea este cine va plati pentru aceasta? Cine plateste pentru acest joc organizatoric desfiintare - reinfiintare, pentru eforturile de scolarizare (inclusiv financiare) ale personalului medical si pentru eventualele evenimente nefericite?
 La aceasta intrebare trebuie sa raspunda autorul Referatului de aprobare...


  O alta ipoteza este ca nu se mai doreste finantarea de la buget a unor specialitati.
Aceasta ipoteza, desi credibila (cel putin 5 specialitati, din cele 9 desfiintate, sunt finantate de la bugetul ministerului...), este infirmata printr-un comunicat oficial recent (disponibil pe websiteul Ministerului Sanatatii Publice) care afirma ca: pentru oncologie... programul national va continua... (ce se intampla cu celelalte specialitati nu este precizat).
  Pentru medicina sportiva simpla trecere "spre" domeniul privat ar fi fost mai eficienta!

  A treia ipoteza (si cea mai plauzibila) este ca cineva s-a trezit facand ceva la care nu se pricepea sau ca ...nu a "vazut" consecintele! Si nu ma refer la Ministru, ci la personalul de specialitate (consultanti si consilieri).
Ca sa radem putin (trist) ... initiativa D-lui Senator Dan Sabau ("Lege privind organizarea si functionarea cabinetelor de medicina sportiva") a fost avizata favorabil de catre Guvernul Romaniei (pe romaneste de catre Ministerul Sanatatii Publice) cu cca. 2 saptamani inainte de aparitia acestui nomenclator!
(informatia este disponibila pe website-ul Senatului Romaniei)

  In fine, a fost o eroare - singura alternativa este retragerea acestui ordin - pentru ca altfel sunt necesare extrem de multe ordine, hotarari, norme de aplicare...care vor "incurca" lucrurile atat de mult, incat Reforma Sanitara va ramane un vis, deoarece, este evident ca, nu se va putea iesi din acest cerc vicios legislativ, nici pana la urmatoarele alegeri...

  In ceea ce priveste specialitate de medicina sportiva, Ordinul 1044/2006 reprezinta un moment de "cumpana", si de aceea poate fi considerat atat prefata (la Medicina Sportiva Romaneasca a mileniului III) cat si epilog (la Medicina Sportiva a mileniului II).
 
14 sept 2006

Arhiva
Actualizare:
La aproape un an de la acest articol
Ordinul MSP 1044 din 2006 a fost inlocuit de Ordinul MSP 1142 din 2007

Medicina Sportiva ramane specialitate medicala in Romania!
26 iulie 2007

Materialul publicat reprezinta opinia autorului. Autorul nu garanteaza ca informatiile continute in acest material sunt complete, actuale si este posibil sa existe erori.
Folositi acest material doar pentru informare - in cazul in care aveti intrebari - adresati-va autorului.
Materialul prezentat poate suferi modificari ulterioare.

top
Bibliografie
Parteneri media
Statistici website
...Cum sa?...
Termeni si Conditii

PanSportMedical.Ro
Copyright©PanSportMedical
Marca inregistrata.
Toate drepturile rezervate.
Aceso Suport - Web suport

Google
www www.pansportmedical.ro


 Best view: Firefox / Mozilla / Seamonkey / IE7+ / Opera / Safari;
Web suport: Aceso Suport
 
Back ↑ top

Programare
Dr Panait G.