MedicinaSportiva.Ro - Portal Romanesc de Medicina Sportiva
Newsletter Medicina Sportiva
*




PanSportMedical.Ro
 english 

 PanSportMedical
WebSite Romanesc de Medicina Sportiva
website medical * medicina sportiva * traumatologie - recuperare sportiva * nutritie * articole * informatii



  Home

 Medicina Sportiva
 Traumatologie Sportiva
 Recuperare Medicala & Sportiva
 Dezvoltare Fizica
 Nutritie
 Sportul pentru toti
 Sistemul sanitar
 Link to PanSportMedical.Ro
 WebSite Map

 Forum  Medicina Sportiva:
www.medicinasportiva.ro


Link-uri utile:
 
www.DreptOnline.ro

*
 
Servicii
Contact
Despre Noi
 





Arhiva


Opinie

Sistemul Sanitar si Medicina Sportiva



Comentarii la Proiectul Legislativ initiat in Senatul Romaniei de
Dl Prof. Univ. Dr. Dan Sabau,  Senator PNL,
Presedintele Comisiei pentru Sanatate Publica din Senatul Romaniei

Aceste comentarii nu trebuie considerate o critica,
ci o modalitate de a obtine o lege mai buna!

Proiect legislativ in Medicina Sportiva initiat si promovat de
Dl Prof. Univ.Dr. Dan Sabau, Senator PNL,
Presedintele Comisiei pentru Sanatate Publica din Senatul Romaniei

Titul: Lege privind organizarea si functionarea cabinetelor de medicina sportiva
Nota: Legea nu se poate referi NUMAI la cabinete deoarece asistenta medicala a sportivilor se poate realiza prin diverse structuri organizatorice - in opinia mea titlul: Lege privind organizarea si functionarea serviciilor de medicina sportiva

Art.1 - Activitatea medicului este deja reglementata - A SE VEDEA PACHETUL DE REFORMA - capitolul XII Exercitarea profesiei de medic - medicul de medicina sportiva nu face exceptie de la aceasta - deci Art.1 ar trebui reformulat:” Art. 1. Prevederile prezentei legi se aplica serviciilor de medicina sportiva exercitata in Romania in regim public sau privat.”

Art. 2 - rescrie partial conditiile de exercitare a profesiei de medic - dar PROFESIA DE MEDIC ESTE DEJA LEGIFERATA - A SE VEDEA PACHETUL DE REFORMA - capitolul XII Exercitarea profesiei de medic;

Art.3 - calificativul apt-inapt in opinia mea trebuie sa “dispara” in istorie.. .a se vedea comentariul ... similar art 12.(2), Art.14(IIc), Art.16,

Art.5 - notiunea de “ingerinta” poate creea ambiguitati...

Art.6 - Structurile sportive sunt legiferate intr-adevar de Legea Sportului - dar aceasta poate suferi modificari ulterioare - care nu influenteaza activitatea serviciilor de medicina sportiva; deci paragraful ...prevazute la art. 21 alin. (1) din Legea Educatiei Fizice si Sportului nr. 69/2000, cu modificarile si completarile ulterioare,...poate fi scos In plus se revine la Art.8 cu aceleasi precizari!

Art.7(2) Colegiul Medicior din Romania si Societatea Romana de Medicina Sportiva , asigura protectia membrilor sai. - aceasta precizare nu stiu daca se regaseste in STATUTUL SOCIETATII ROMANE DE MEDICINA SPORTIVA, dar in mod sigur nu se regaseste in Atribuţiile Colegiului Medicilor din România - Secţiunea 2 - Art.37 PACHETUL DE REFORMA.

Art.8 - Si in acest articol ca pe tot parcursul Legii se fac referiri la regulamente, ordine, ordonante, chiar legi - in opinia mea o Lege indiferent de domeniu trebuie sa faca niste afirmatii clare - adica sa precizeze niste PRINCIPII - indiferent daca sunt in acord sau dezacord cu alte precizari legale anterioare - acestea apartinand MOTIVATIEI si NU LEGII ca atare, de aceea nu-si gasesc locul.
Art.8(d) ...completat cu...si care apartine de un serviciu de medicina sportiva.
Pentru ca UNITATEA MEDICALA MOBILA - este obligatoriu sa apartina de un SERVICIU (o structura) de Medicina Sportiva ...

Art.9 - Prevederea este BUNA DAR IN CONTRADICTIE CU NOUL PACHET DE REFORMA SANITARA...TITLUL VIII - Asigurările sociale de sănătate - Secţiunea 7 - Servicii medicale care nu sunt suportate din fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate - aRT.30 - literele: a, b, g, j, m, n.

Art.10(1)...Pentru orice prejudiciere a partilor, cabinetul de medicina sportiva va raspunde in fata autoritatilor abilitate sa controleze activitatea acestuia. Aceasta ultima prevedere este inutila - responsabilitatea actului medical este deja reglementata.
Art.10(2) ...Ordonantei Guvernului nr. 124/1998 , republicata, cu modificarile si completarile ulterioare si potrivit Ordinului Ministrului Sanatatii si Familiei nr. 153/2003 , cu modificarile ulterioare. ...poate ar trebui inlocuit cu ...conform cu normele in vigoare. Nu trebuie mentionat care sunt aceste norme - pentru ca normele se pot schimba! Similar notei de la Art.8.

Art.11. Similar ca la articolul precedent... Dotarea cabinetului medical de medicina sportiva este conform cu ... normele in vigoare. Ordinul Ministrului Tineretului si Sportului si al Ministrului Sanatatii si Familiei nr. 1.058/404 din 2003 - in opinia mea nu mai corespunde necesitatilor actuale (cititi mai mult...)

Art.12 este suficient ...curricula de pregatire in rezidentiat SI CU PREGATIREA IN DOMENIUL MEDICAL AL FURNIZORULUI (pentru ca fiecare medic poate obtine specializari, supraspecializari si competente...) Enumerarea este inutila si limiteaza nepermis practica medicala - deoarece in prezent este permis a efectua orice procedura sau manevra medicala indiferent de specialitate, cu conditia sa o stii si sa raspunzi pentru ce faci!
Art.12(4) in opinia mea ar trebui rescris...Cu acordul sportivului / reprezentantului acestuia Comunica rezultatele examinarii medicale catre toti factorii implicati in procesul sportiv...(altfel se poate incalca confidentialitatea actului medical!)
CAPITOLUL III Controlul profesional al activitatii cabinetului medical de medicina sportiva(consider ca titlul nu este bine ales - controlul profesional al activitatii medicale este deja legiferat)

Art.13 (1)... controlul profesional este legiferat...
Art.13 (2) Comisia Naţională de Soluţionare a Cazurilor Deosebite şi a litigiilor profesionale în medicina sportivă - In opinia mea nu exista nici o necesitate privind existenta acestei Comisii - exista structura in cadrul Colegiul Medicilor.

Art.14 (1a) Atributii generale: a) prevenirea accidentelor in cursul practicarii efortului fizic; aceasta prevedere ar trebui reformulata: consiliere in vederea prevenirii accidentelor in cursul efortului fizic;
(IIc) apeleaza la membrii unei echipe interdisciplinare ...formata din medic specialist de medicina interna, medic specialist de pediatrie, medic specialist de ortopedie traumatologie, medic specialist de neurologie psihiatrie, medic specialist de laborator clinic, medic specialist de cardiologie, medic specialist de imagistica medicala, sistematizand si concluzionand rezultatele in avizul medico-sportiv Apt/Inapt. enumerarea specialitatilor este inutila...
(IIj) viziteaza locurile unde se practica efort fizic si pe care le are in supraveghere; Prevederea este neclara, si fara scop;

Art. 15. ...Este singurul raspunzator de deciziile luate in sensul ca in nici o imprejurare nu se poate apara invocand ordine sau dispozitii de la angajator sau de la persoane ierarhic superioare. ...paragraful este inutil deoarece raspunderea actului medical este deja legiferata!

Art. 21. Medicul de medicina sportiva este obligat sa pastreze informatiile confidentiale privind activitatea angajatorului. Articolul ar trebui reformulat - Sa presupunem ca antrenorul de la CLUBUL ... - ISI DOPEAZA SPORTIVII - conform acestui articol MEDICUL ESTE OBLIGAT SA PASTREZE CONFDENTIALITATE - dar astfel incalca prevederile ANTIDOPING...sa ajunge la o situatie dificila medicul incalaca legea - indiferent cum procedeaza!

Art. 22. (2) ... are relatii...termenul sau paragraful ar trebui reformulat.

Art. 23 (1) ...si in evidenta unui medic specialist de medicina sportiva care ii supravegeaza activitatea sportiva si la care este asigurat prin pachetul de asigurari de sanatate specifice. - IN CONTRADICTIE CU NOUL PACHET DE REFORMA SANITARA...TITLUL VIII - Asigurările sociale de sănătate - Secţiunea 7 - Servicii medicale care nu sunt suportate din fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate - Art.30 - literele: a, b, g, j, m, n. IAR ASIGURARI SPECIFICE NU EXISTA!) Medicul de familie si medicul specialist de medicina sportiva stabilesc relatia de colaborare prin incheierea unui contract. Nu este rau dar mi se pare imposibil de pus in practica - ar insemna ca un medic sportiv sa semneze cateva sute-mii de contracte!
Art. 23 (2) PACIENTUL ARE DREPTUL LEGAL DE A-SI ALEGE MEDICUL DE FAMILIE!!!
Art. 23 (3) Aceasta Lege - a asistentei medico-sportive NU poate creea obligatii suplimentare pentru medicul de familie sau pentru alti specialisti.

Art. 24 (4) EXISTA PREVEDERE IN CODUL DEONTOLOGIC CU PRIVIRE LA DOCUMENTELE DE COMPLEZENTA - iar falsul si uzul de fals este deja legiferat!

Art 27 (1) Toate cazurile care depasesc posibilitatile de diagnostic si tratament ale medicului specialist de medicina sportiva, ...cum ar fi urgente medico-chirurgicale, boli infecto-contagioase, afectiuni degenerative, cazuri care necesita investigatii laborioase si de stricta specialitate si altele asemenea - situatia prezentata este evidenta si inutil de legiferat.

Art. 29. COMISIA NATIONALA - NU ESTE NATIONALA! Pentru ca toti medicii de specialitate sunt din Institutul National! NU EXISTA NICI UN MOTIV DE A EXISTA O ASTFEL DE COMISIE - exista o astfel de comisie in CMR - care in opinia mea este suficienta!

Art.30. Este necesar un Statut al medicului sportiv? Exista astfel de Statute si pentru medicii din alte specialitati? Numele anexei poate ar trebui reformulat.


ANEXA

Art.4 ... numai si numai...

Art.5. Prevederile din acest articol sunt deja legiferate ... ceea ce face articolul inutil.

Art.7. ... in care se vor prevedea si conditiile rezilierii acestuia. Angajatorul participa la incheierea contractului cu scopul asigurarii prevederilor acestuia si asigurarii conditiilor practicarii medicinei sportive in concordanta cu legislatia Romaniei. Cum se incheie un contract este deja legiferat si depinde de vointa partilor implicate.

Art.9 (a) In opinia mea este suficient: elibereaza avizul de participare la competitii si antrenamente; Ordinul Ministrului Tineretului si Sportului si al Ministrului Sanatatii si Familiei nr. 1.058/404 din 2003 - in opinia mea nu mai corespunde necesitatilor actuale.
Art.9 (e) ...formata din medic specialist de medicina interna, medic specialist de pediatrie, medic specialist de ortopedie traumatologie, medic specialist de neurologie psihiatrie, medic specialist de laborator clinic, medic specialist de cardiologie, medic specialist de imagistica medicala... echipa este stabilita in functie de patologia in discutie, enumerarea fiind inutila...
Art.9 (m) organizeaza si intreprinde inspectii in locurile in care se practica efort fizic in cadru organizat; partea cu inspectia SE REPETA iar medicul nu este organ de control (organizeaza si intreprinde...);
Art.9 (r) ...definitive si temporare stabilite in Anexa nr 2 din Ordinul nr. 1.058/404 din 2003... atat contraindicatiile cat si Ordinul - nu mai corespund;
Art.9 (t) termenul de supravegheaza ...ar trebui inlocuit cu consiliaza ...deoarece nimeni nu poate supraveghea aceste aspecte.
Art.9 (z) ...participarea la negocierea bugetului si distributia fondurilor in sectorul de medicina sportiva;
Pare imposibil de pus in practica!

Art.12 - IN CONFORMITATE CU NOUL PACHET DE LEGI DE REFORMA -TITLUL VIII - Asigurările sociale de sănătate - Secţiunea 7 - Servicii medicale care nu sunt suportate din fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate - aRT.30 - literele: a, b, g, j, m, n. CNAS NU SUSTINE ACTIVITATEA DE MEDICINA SPORTIVA!
Art.12(4) - este evident...si deci inutil...

Art.13. Drepturile prevazute in acest articol sunt deja precizate in Legea 53 - Codul Muncii...

Art.14. Reapare problema de confidentialitate expusa mai sus la Art. 21

Art.15. In opinia mea nu exista nici protectie si nici facilitati!

Art.20. Art.21 Art.22 Se suprapune peste Codul Deontologic de Practica Medicala...deci este inutil...

Art.23. Orice document medical in care sunt cuprinse date clinice, rezultate ale unor investigatii, concluzii, diagnostice se va inmana persoanei in cauza sau federatiei ori clubului care a comandat expertiza medicala, CU ACORDUL SCRIS AL PERSOANEI IN CAUZA. (completare esentiala, pentru a pastra confidentialitatea actului medical)

Art.24. Nu precizeaza care este autoritatea medicala care poate avea acces la fisa medicala a sportivului.

Art.26 si Art.27 Nu exista nici o motivatie pentru existenta unei Comisii Nationale pentru cauze deosebite sau litigii profesionale.
Daca doriti sa cititi comentariul impreuna cu textul legii in discutie - click!

  4 august 2006

Arhiva

Materialul publicat reprezinta opinia autorului. Autorul nu garanteaza ca informatiile continute in acest material sunt complete, actuale si este posibil sa existe erori.
Folositi acest material doar pentru informare - in cazul in care aveti intrebari - adresati-va autorului.
Materialul prezentat poate suferi modificari ulterioare.

top








Bibliografie
Parteneri media
Statistici website
...Cum sa?...
Termeni si Conditii

PanSportMedical.Ro
Copyright©PanSportMedical
Marca inregistrata.
Toate drepturile rezervate.
Aceso Suport - Web suport

Google
www www.pansportmedical.ro


 Best view: Firefox / Mozilla / Seamonkey / IE7+ / Opera / Safari;
Web suport: Aceso Suport
 












Back ↑ top

Programare
Dr Panait G.