MedicinaSportiva.Ro - Portal Romanesc de Medicina Sportiva
Newsletter Medicina Sportiva
*




PanSportMedical.Ro
 english 

 PanSportMedical
WebSite Romanesc de Medicina Sportiva
website medical * medicina sportiva * traumatologie - recuperare sportiva * nutritie * articole * informatii



  Home

 Medicina Sportiva
 Traumatologie Sportiva
 Recuperare Medicala & Sportiva
 Dezvoltare Fizica
 Nutritie
 Sportul pentru toti
 Sistemul sanitar
 Link to PanSportMedical.Ro
 WebSite Map

 Forum  Medicina Sportiva:
www.medicinasportiva.ro


Link-uri utile:
 
www.DreptOnline.ro

*
 
Servicii
Contact
Despre Noi
 





Arhiva


Opinie

Sistemul Sanitar si Medicina Sportiva



Proiect legislativ in Medicina Sportiva initiat si promovat de
Dl Prof. Univ.Dr. Dan Sabau, Senator PNL,
Presedintele Comisiei pentru Sanatate Publica din Senatul Romaniei

(cititi propunerea legislativa oficiala)

1 august 2006
 
 
Arhiva

Dr.Marian Hrisca

Trei obiectii :   1. elevii sunt obligati sa obtina avizul si acesta va fi eliberat doar de medicul de medicina sportiva (pentru ca asa cum mie nu mi se permit consultatii de cardiologie nici altor specialitati nu li se vor permite consultatii de medicina sportiva.
                       2.Medicul va elibera avizul oricarui sportiv fie ca e olimpic fie ca e scolar fara sa fie conditionat de o institutie, dupa reguli  precise stabilite pe categorii de sportivi.
                       3.Sunt multe detalii care nu pot fi legiferate (nu pentru ca nu sunt corecte ci pentru ca sunt prea specifice) si care vor face obiectul normelor de aplicare a legii.
Eu sunt interesat de 3 mari directii: 
1. Contract cu CAS;
2.Liberalizarea profesiei de medic sportiv ;
3.Statut clar al Medicului de Medicina Sportiva;
Nici una din cele de mai sus nu sunt in prezent exprimate in mod clar.
Cred ca cei in masura sa ia decizii sunt de acord cu cele de mai sus si tot procesul va evolua favorabil, insa dureaza si bineinteles ca necesita consultari.
Dupa eventuala legiferare vor fi elaborate normele de aplicare si aici rolul nostru e cel putin la fel de important.
Contractul cu CAS nu exista inca, insa specialitatea de medicina sportiva trebuie sa ofere un pachet de servicii care sa se alature celorlalte specialitati.Si scopul este ca aceste servicii sa se desfasoare in cadrul legal pe care aceasta lege a medicinei sportive il va crea.
(1 august 2006)

Dr.Gabriel Panait

Comentarii:
1.Nu cunosc textul de lege conform careia elevii sunt obligati sa detina aviz pentru participarea la orele de educatie fizica scolara - daca acesta exista (rog sa-mi trimiteti si mie datele despre aceasta lege) sau va exista - sunt de acord si este evident ca numai medicul de medicina sportiva sa poata elibera acest aviz.
   Daca aceasta prevedere nu exista - nu stiu daca trebuie legiferata - deoarece consider activitatea fizica scolara ca facand parte din viata normala - iar ca sa fii un om normal -  nu ai nevoie de aviz medical;   prin "reducere la absurd" nu consider ca este necesar avizul medico-sportiv pentru a putea alerga dupa tramvai...pe de alta parte un consult preventiv nu ar strica...dar cine plateste?
   Pentru celelalte situatii ce pot aparea - Art.18 - mi se pare suficient, dar se poate rescrie...
2. Partial de acord:
- Medicul de medicina sportiva va elibera avizul oricarui sportiv fie ca e olimpic fie ca e scolar fara sa fie conditionat de o institutie - am incercat sa scriu in acest spirit, daca nu am reusit pe deplin vom reusi impreuna;
- nu sunt de acord cu reguli pe categorii de sportivi - ca profesionist cred ca trebuie sa am libertatea deplina de a decide cum imi desfasor activitatea; in plus discutand pe situatia legala existenta - suntem obligati sa efectuam examen neurologic si electroencefalograma la sportivii cu risc traumatic crescut la anumite intervale - exact aceste intervale fixe stipulate legal creeaza "factor de stress" atat pentru medic cat si pentru sportiv.
3. De acord - voi incerca sa mai " scot" din detaliile specifice; detaliile au fost introduse cu scopul de a "directiona" normele specifice.

  Contractul cu CAS -  este de dorit, trebuie sa "luptam" pentru el - dar nu trebuie sa facem din el un principiu "totul sau nimic" - Medicina Sportiva trebuie sa functioneze si cu, si fara acest contract, iar in prezent acest contract pare foarte putin probabil...
  Liberalizarea profesiei de medic este "intarziata" iar cea a medicului de medicina sportiva - NU EXISTA - de aceea doresc macar sa "ajungem din urma" celelalte specialitati.
   Nu sunt de acord cu un statul SPECIAL al medicului de medicina sportiva; doresc sa am STATUTUL de MEDIC EUROPEAN.
(6 august 2006)
top

Dr Gheorghe Dumitru

    Despre initiativa legislativa a dlui Sabau stiam, participand chiar la o intalnire pe care d-sa a organizat-o la Senat, in urma cu   cateva luni. Mi s-a parut, atunci,  greu de acceptat ca  o lege, care sa poata face  medicina sportiva sa functioneze, motiv pentru care  nu m-am angajat - cum d-sa a  sugerat - in a propune imbunatatiri. Asta pentru ca nu cred ca i se puteau aduce imbunatatiri; ea trebuia rescrisa.

Acuma, citind forma  propusa de colegul Panait, pot spune ca ea este mult mai adecvata si mai promitatoare. Motiv pentru care, in principiu, sunt de acord cu ea,  dar numai pentru componenta "sport/sport de performanta".

De aceea avansez    sugestia - foarte importanta, cruciala chiar, in opinia mea -  de a incerca sa se stipuleze si sa se lase sa  se inteleaga, oriunde, si de cat mai multe ori,  in textul prezentei  legi  -  ca medicina sportiva  se adreseaza nu numai  "populaţiei active in sport"  (cum este precizat chiar in Articolul 1), ci intregii populatii a Romaniei.

   Daca vom continua sa  fim - inclusiv prin lege - doar servitorii sportivilor, va fi nu numai rau, ci si fara perspectiva. Ne vom condamna, cum suntem deja condamnati si acum,  sa depindem, doar de cele cateva  sute de mii de  sportivi pe care ( cu bunavointa si umfland statisticile din burta) ii are si ii va  avea Romania. Or, in atari conditii,  statul nu-si va mai permite sa plateasca o retea de medicina sportiva, cu atat mai mult cu cat, chiar si acum, multe  din atributiile si  competentele specialitatii noastre - si in general cele mai avantajoase - ne sunt "acaparate" de medicii de alte specialitati.

   Dupa cunostinta mea, in toate tarile  pe care am dori sa le ajungem din majoritatea punctelor de vedere, medicina sportiva nu  se limiteaza  doar la  sportivi.

    Avand in minte ideea "directoare", de a stipula in prezenta lege ca medicina sportiva si specialistii sai trebuie sa se adreseze fiecarui cetatean al Romaniei - inclusiv sedentarilor, pentru  a-i "converti"  la miscare si/sau pentru   a-i consilia, macar in  prima perioada dupa ce "s-au apucat de sport" - am recitit ultima dv varianta ( cea din 28 iulie), incercand  sa dau primului articol si primului punct al celui de-al doilea, forma pe care  eu as vedea-o ca servind scopului mai sus enuntat.

Iata:     Art. 1. Activitatea personalului medico-sanitar de specialitate, in efectuarea controlului medical si asigurarea celorlalte servicii de medicina sportiva, pentru orice persoana implicata in sportul de performanta sau sportul pentru toti/sportul pentru sanatate, se realizeaza  in conditiile prezentei legi.
   Comentarii:      - consider ca precizarea "de specialitate" este necesara, pentru a restrictiona intruziunea medicilor de alte specialitati in  activitatea de medicina sportiva, fara  ca ei sa aiba macar un  curs, cat de mic, de specialitate. Aceasta intrucat eu am intalnit situatia in care, la echipa divizia A de fotbal, medicul era .... stomatolog. Si asta chiar inainte de revolutie. Dar acum, cand "patronii fac ce vor", pot pune pe oricine vor, probabil si studenti la medicina in anii terminali. De fapt, chiar si  acum, in Constanta,  la un club  "privat" de fotbal, medicul este  o doctorita din Moldova, care nu sunt sigur ca este "abilitata" de cine trebuie pentru a profesa medicina in Romania;
    - consider ca  formularea "sportul pentru toti/sportul pentru sanatate" include toate formele de practicare a exercitiului fizic, altele decat cel in care scopul este "performanta sportiva". Pentru ca acesta este un obiectiv, in viziunea mea, pe care noi trebuie sa-l avem in vedere in procesul de legiferare; ca, pe langa sportul propriu-zis, sa "prindem" orice   eventualitate posibila, in care o persoana presteaza efort fizic (altul decat  cel profesional, cum ar fi cazul cu taietorii de lemne, minerii etc) cu regularitate.

 Daca scriem doar "sportul pentru toti", riscam sa "scapam" situatii de genul celora in care oamenii merg la salile de fitness, la aerobic, sau alearga de unii singuri prin parc. De ce ? Pentru ca, din pacate, in  momentul de fata, in Romania, in mod gresit, "sportul pentru toti" este, inca, perceput tot ca ceva organizat; crosuri, Challenge Day, street basketball etc. Va spun asta,  ca om implicat de peste 10 ani in  Federatia Romana Sportul pentru Toti.
    Art. 2  Propun:
        (1).......................starii de sanatate  a tuturor (putem renunta la "tuturor", care pare cam superfluu) persoanelor angrenate in activitati sportive.................,
           sau, alta varianta,
               ........................starii de sanatate a persoanelor  angrenate in orice fel de  activitate sportiva.................  
          Comentariu: sa renuntam, prin urmare, la "sportivi legitimati", care este foarte restrictiv si limitativ, din perspectiva abordarii pe care o  propun eu.
(6 august 2006)

Dr.Gabriel Panait

Comentarii:
  De scord - Medicina Sportiva trebuie sa se adreseze integii populatii a Romaniei - voi incerca sa rescriu Proiectul pe aceasta baza - pentru a"prinde"  orice eventualitate posibila ...
  In timp ce citeam comentariul Dvs. mi-am dat seama ca nici una din variantele de pana acum (fie oficiala sau personala) nu contine precizari pentru a "legifera" activitatea sportiva ca factor terapeutic si de recuperare... voi incerca sa corectez si aceasta lipsa...
(6 august 2006)
top

Dr.Mirela Vasilescu

Comentarii:
...am citit ultima varianta a alternativei la initiativa si mi se pare mult mai buna. Un singur aspect nu trebuie pierdut din vedere: constituirea unei comisii de specialitate a MS, asa cum au si celelalte specialitati, care sa ne reprezinte interesele acolo.
Si poate ar trebui punctate mai clar, in concordanta cu noul pachet de legi ale sanatatii, sustinerea asistentei medicale a celor care practica activitati sportive prin asigurarile private de sanatate si prin programele nationale de sanatate (atentie la campania puternica pe care SUA si o parte din statele UE au declansat-o in ultimul timp in sensul incurajarii exercitiului fizic de masa ca factor major de profilaxie a imbolnavirilor).
(2 septembrie 2006)

Dr.Gabriel Panait

Comentarii:
  Va multumesc pentru aprecierile referitor la ultima varianta - atat eu ca si Dl Dr Dumitru am muncit serios - a ramas in "suspensie" modalitatea de avizare - am cautat si pe internet sa vedem ce fac altii, dar nu am gasit varianta FINALA. Urmeaza sa mai realizez o rubrica despre avizare - azi-maine...
  Despre Comisia de specialitate: eu pot introduce in lege un articol - dar nu are nici o valoare! Aici este vorba de Organizarea Min Sanatatii si asta depinde de ministru. Noi trebuie sa fim luati in seama (in primul rand)
- Ne trebuie si noua o campanie puternica!  Eu sunt dispus sa particip la o astfel de campanie, cu efort personal si cele 2 website-uri... dar este absolut necesara implicarea colegilor - pentru ca trebuie multe articole, discutii... - si apoi vom avea Comisie (...de specialitate)!
(2 septembrie 2006)
 
Arhiva

Materialul publicat reprezinta opinia autorului. Autorul nu garanteaza ca informatiile continute in acest material sunt complete, actuale si este posibil sa existe erori.
Folositi acest material doar pentru informare - in cazul in care aveti intrebari - adresati-va autorului.
Materialul prezentat poate suferi modificari ulterioare.

top








Bibliografie
Parteneri media
Statistici website
...Cum sa?...
Termeni si Conditii

PanSportMedical.Ro
Copyright©PanSportMedical
Marca inregistrata.
Toate drepturile rezervate.
Aceso Suport - Web suport

Google
www www.pansportmedical.ro


 Best view: Firefox / Mozilla / Seamonkey / IE7+ / Opera / Safari;
Web suport: Aceso Suport
 












Back ↑ top

Programare
Dr Panait G.