MedicinaSportiva.Ro - Portal Romanesc de Medicina Sportiva
Newsletter Medicina Sportiva
*
PanSportMedical.Ro
 english 

 PanSportMedical
WebSite Romanesc de Medicina Sportiva
website medical * medicina sportiva * traumatologie - recuperare sportiva * nutritie * articole * informatii  Home

 Medicina Sportiva
 Traumatologie Sportiva
 Recuperare Medicala & Sportiva
 Dezvoltare Fizica
 Nutritie
 Sportul pentru toti
 Sistemul sanitar
 Link to PanSportMedical.Ro
 WebSite Map

 Forum  Medicina Sportiva:
www.medicinasportiva.ro


*
 
Servicii
Contact
Despre Noi
 
Articol de specialitate

Dezvoltare Fizica


Cum se dezvolta copilul sau sportivul meu?

 
  Aceasta este o intrebare esentiala pentru fiecare parinte sau antrenor, raspunsul fiind furnizat de catre medic (initial de catre medicul de familie - urmand ca acesta sa discearna oportunitatea unui consult de specialitate) cel putin anual, intervalul optim intre 2 consultatii fiind de 6 luni - mai ales in conditiile practicarii unui sport si in perioadele de crestere accelerata.
  A intreba si a gasi raspunsul la aceasta intrebare va scuti familia de neplaceri ulterioare - in mare majoritate a cazurilor minore (corectabile in 6-12 luni cu ajutorul kineto/terapiei) - dar existand si situatii grave.
  Cele mai frecvente tulburari de dezvoltare - la copii si adolescenti - intalnite in practica sunt reprezentare de:
    * tulburari de statica a piciorului - piciorul plat valg - uni sau bilateral - in diferite grade (popular cunoscut  - platfus), fiind prezente la cca. 30%-45% din examenele efectuate. Aceste tulburari -in special cele minore -  pot ramane nedepistate chiar pana la varste inaintate - fara a pune probleme deosebite chiar in absenta corectiei. Dar in cazul practicarii unui sport - in perioadele de solicitare intensa la care se poate adauga si un echipament (incaltaminte) mai putin adaptat - lipsa corectiei poate duce la dureri (metatarsalgii) care impiedica antrenamentele si mai grav, competitiile.
   * tulburari de statica la nivelul coloanei vertebrale - dintre acestea cele mai frecvente fiind (hiper)cifoza dorsala ( "cocoasa") si scoliozele de grad mic - sunt prezente in procente similare piciorului plat, chiar la sportivii de performanta!
Depistatea precoce - inca din stadiul de atitudine vicioasa - creaza premisele unei corectii eficiente sau macar prevenirea agravarii. Depistarea tardiva - dupa majorat, sau la grade mari ale curburilor necesita tratament complex (kinetoterapic, ortopedic sau chiar chirurgical), indelungat - rezultatul final ideal fiind reprezentat de stabilizare (din punct de vedere static si evolutiv).
    * inegalitati ale membrelor inferioare - care nu se corecteaza spontan (prin crestere) intr-un interval rezonabil - pot duce la scolioze in diferite grade;
    * dezvoltarea insuficienta a unor grupe musculare -mergand pana la o insuficienta musculara globala- prezenta la adolescenti mai ales in perioadele de crestere accelerata - pot duce in conditii de solicitare: statica (pozitii vicioase pe scaunul de scoala sau in fata PC-ului) sau dinamica (sporturi care solicita doar o parte a musculaturii) la diferite stari patologice - afectarea cea mai serioasa fiind tot la nivelul coloanei vertebrale. Deasemenea o masa musculara insuficient dezvoltata reprezinta un factor favorizant pentru traumatismele sportive.
    * alte tulburari de dezvoltare - pot influenta practicarea anumitor sporturi - atat din punct de vedere al sanatatii cat si ca factor limitativ pentru marea performanta.

decembrie 2005

Materialul publicat se incadreaza in standardele medicale acceptate la momentul publicarii dar medicina este o stiinta in permanenta schimbare si de aceea autorul nu poate garanta ca informatia este completa, actuala sau ca nu contine erori; materialul nu constituie si nu substituie consultatia medicala, de aceea folositi acest material doar pentru informare si nu pentru autodiagnosticare sau autotratament - in cazul in care aveti suspiciuni in ceea ce priverste starea Dvs. de sanatate - adresati-va medicului de specialitate.
Materialul este destinat in special specialistilor in domeniul medical/sportiv si poate suferi modificari ulterioare.

top
Bibliografie
Parteneri media
Statistici website
...Cum sa?...
Termeni si Conditii

PanSportMedical.Ro
Copyright©PanSportMedical
Marca inregistrata.
Toate drepturile rezervate.
Aceso Suport - Web suport

Google
www www.pansportmedical.ro


 Best view: Firefox / Mozilla / Seamonkey / IE7+ / Opera / Safari;
Web suport: Aceso Suport
 
Back ↑ top

Programare
Dr Panait G.