MedicinaSportiva.Ro - Portal Romanesc de Medicina Sportiva
Newsletter Medicina Sportiva
*




PanSportMedical.Ro
 english 

 PanSportMedical
WebSite Romanesc de Medicina Sportiva
website medical * medicina sportiva * traumatologie - recuperare sportiva * nutritie * articole * informatii



  Home

 Medicina Sportiva
 Traumatologie Sportiva
 Recuperare Medicala & Sportiva
 Dezvoltare Fizica
 Nutritie
 Sportul pentru toti
 Sistemul sanitar
 Link to PanSportMedical.Ro
 WebSite Map

 Forum  Medicina Sportiva:
www.medicinasportiva.ro


*
 
Servicii
Contact
Despre Noi
 








Opinie

Dezvoltare Fizica


Ce sport este indicat pentru copilul meu?

 
       Cand discutam despre SPORT in general - ne putem gandi ca este:
   * un mijloc de recreere - o modalitate de petrecere placuta a timpului liber;
   * un mijloc de imbunatatire a sanatatii, a aspectului, a unor calitati;
   * un mijloc de corectare a anumitor deficiente fizice sau psihologice;
   * o forma de munca - de fapt o modalitate de castig (financiar si\sau glorie);
   * fie un mod de viata.
     Din punctul de vedere al organismului - sportul (indiferent ca este de placere sau de performanta) reprezinta o forma de munca (atat fizica cat si intelectuala). Diferitele forme de sport creaza diferite forme de solicitare a organismului iar organismul fiecaruia va reactiona diferit. Dupa cum cred ca toata lumea cunoaste ca MUNCA este buna atat timp cat NU pune in pericol sanatatea - la fel si SPORTUL  este favorabil cand ne ajuta sa ne imbunatatim / mentinem bunastarea fizica, psihica si de ce nu materiala.
      Indiferent de scopul atribuit SPORTULUI  - o consultatie medicala de specialitate este extrem de utila deoarece:
1. determina starea de sanatate -si dezvoltarea fizica  - astfel incat indiferent de scopul propus - sportul sa nu devina nociv pentru sanatate (pe termen mediu si lung); in plus creeaza un puct de reper - pe baza caruia se va putea judeca evolutia starii de sanatate si a dezvoltarii fizice ulterioare.
2. elimina de la inceput acele ramuri sportive care - tinand cont de tipul de solicitare specific si de eventualele deficiente fizice existente - pot  agrava / accentua aceste deficiente fizice sau chiar mai grav pot determina aparitia unei patologii;  se scuteste astfel multa suferinta, gandindu-ma atat la durerea propriu-zisa cat si la suferinta determinata de renuntarea la sportul  favorit sau greutatile determinate de reorientarea sportiva.
3. creeaza toate premisele pentru marea performanta  -  pentru ca de la inceput copilul "pride gustul" unui sport care ii este favorabil - din toate punctele de vedere - trecerea de la sportul de placere la sportul de inalta performanta petrecandu-se de cele mai multe ori fara ca sportivul sau familia acestuia sa-si dea seama.
4. Nu in ultimul rand - pentru ca este mai economic. Este mai economic pentru copilul care isi investeste timpul adolescentei intr-un sport in care devine evident (tarziu - la 17 ani) ca nu va obtine rezultatele visate; este mai economic pentru parinti care  investesc timp si bani intr-un sport (chiar de placere) care pana la urma se dovedeste nociv pentru sanatatatea copilului; este mai economic pentru antrenor care nu va investi timp si munca intr-un sportiv chiar extrem de talentat dar ale carui deficiente fizice il vor opri / sau ii vor scadea sansele de a obtine marea performanta.

           CONCLUZII:
       Sportul indicat pentru copilul Dvs. este acela care: poate aduce doar prejudicii minime sanatatii pe termen mediu si lung, care actual ii va imbunatatii starea de sanatate - fizica si psihica  - pregatind copilul pentru viata de adult, si care in conditiile trecerii la sportul de performanta - ii poate aduce mari satisfactii.
       Consultatiile medicale - initiale si periodice, chiar daca nu intotdeauna pot avea un grad ridicat de predictie,  pot scuti  multa suferinta, timp pierdut si de ce nu bani.

decembrie 2005

Materialul publicat reprezinta opinia autorului. Autorul nu garanteaza ca informatiile continute in acest material sunt complete, actuale si este posibil sa existe erori.
Folositi acest material doar pentru informare - in cazul in care aveti suspiciuni in ceea ce priveste starea Dvs. de sanatate - adresati-va medicului de specialitate.
Materialul prezentat poate suferi modificari ulterioare.


top








Bibliografie
Parteneri media
Statistici website
...Cum sa?...
Termeni si Conditii

PanSportMedical.Ro
Copyright©PanSportMedical
Marca inregistrata.
Toate drepturile rezervate.
Aceso Suport - Web suport

Google
www www.pansportmedical.ro


 Best view: Firefox / Mozilla / Seamonkey / IE7+ / Opera / Safari;
Web suport: Aceso Suport
 












Back ↑ top

Programare
Dr Panait G.