MedicinaSportiva.Ro - Portal Romanesc de Medicina Sportiva
Newsletter Medicina Sportiva
*
PanSportMedical.Ro
 english 

 PanSportMedical
WebSite Romanesc de Medicina Sportiva
website medical * medicina sportiva * traumatologie - recuperare sportiva * nutritie * articole * informatii  Home

 Medicina Sportiva
 Traumatologie Sportiva
 Recuperare Medicala & Sportiva
 Dezvoltare Fizica
 Nutritie
 Sportul pentru toti
 Sistemul sanitar
 Link to PanSportMedical.Ro
 WebSite Map

 Forum  Medicina Sportiva:
www.medicinasportiva.ro


*
 
Servicii
Contact
Despre Noi
 
Opinie
Eroarea in Medicina - Factorii de eroare in medicina


  Eroarea este prezenta in toate domeniile de activitate umana. Oameni fiind - suntem permanent supusi greselii (erorii) si trebuie in primul rand sa intelegem ca ea exista, ca face parte din viata noastra. Daca intelegem acest lucru - putem cerceta cauzele care pot duce la eroare precum si consecintele acesteia, astfel suntem in masura sa limitam macar efectele de gravitate mare.
   Eroarea are consecinte diferite in functie de domeniul de activitate in care se intampla.
   Eroarea din medicina NU are efecte mai mari decat eroarea din alte domenii dar prezinta un grad de "sensibilitate" mai ridicat si desigur o mediatizare mai mare.
   Aceasta ultima afirmatie poate starni controverse - dar sa ne gandim putin si sa comparam:
- exista eroare in transporturi - eroarea conducatorului unui vehicul poate pune in pericol mai multe vieti  decat cate consultatii poate face un medic intr-o zi; similar in constructii si nu cred ca exista o limita de domeniu.
- puteti sa va imaginati cea mai grava eroare - in domeniul propriu de activitate - si comparati-o cu eroarea medicala cea mai grava la care ati fost supus. Veti constata ca se poate si mai rau.
  Cauzele erorii in medicina - in masura in care le-am identificat pe toate (lista ramane deschisa):
- lipsa de comunicare medic-pacient;
  Cauze ce tin de medic / personal medical:
- lipsa cunostintelor sau "scapari" de moment -  acestea se pot "compensa" extrem de simplu referind pacientul la colegul de specialitate sau la cel cu experienta profesionala superioara.
- oboseala, suprasolicitarea, stress-ul - cea mai frecventa cauza de eroare in medicina;
- dezinteresul - personalul medical a fost "demotivat" cu o perseverenta aproape diabolica dupa 1945 si pana in prezent - mentionez ca daca in 1990 se intra in Facultatea de Medicina cu note peste 8 in prezent este suficient si 5 - dar se poate si fara nota. Exista semne de redresare dar este doar inceputul - ma refer la ordonanta prin care se pun in vanzare spatiile cu destinatie de cabinete / servicii medicale;
  Cauze care tin de structura sistemului sanitar:
- lipsa dotarilor necesare - datorate lipsei banilor - care se datoreaza situatiei economice si care este agravata de extrem de multi alti factori.
- reglementari interne cunoscute de cadrele medicale dar care nu sunt cunoscute de pacient - si caruia i se pare ca problema lui este "lungita" inutil, iar explicatiile primite nu sunt de inteles - si unele chiar nu au nici un inteles.
  Cauze  care tin de pacient:
- lipsa de rabdare -  nu stiu de ce dar lipsa de rabdare se manifesta in primul rand la usa cabinetului medical. Se poate crede ca este vorba de omul bolnav - care sufera; dar paradoxal NU este vorba de asa ceva -  este vorba mai ales de pacienti cu probleme "administrative" (cei care doresc un document, o "stampila") si care odata intrati in cabinet "uita" de timpul pacientilor care inca asteapta.
- pacientul revendicativ - este pacientul care are "absolut toate drepturile" si care doreste sa-si impuna aceste drepturi in fata medicului - urmand ca acesta sa-i satisfaca cererile, indiferent daca acestea sunt imorale, ilegale sau frecvent nemedicale.
 De obicei toate aceste cauze au tendinta sa se sumeze.

decembrie 2005

Materialul publicat reprezinta opinia autorului. Autorul nu garanteaza ca informatiile continute in acest material sunt complete, actuale si este posibil sa existe erori.
Folositi acest material doar pentru informare - in cazul in care aveti intrebari - adresati-va autorului.
Materialul prezentat poate suferi modificari ulterioare.
 
top
Bibliografie
Parteneri media
Statistici website
...Cum sa?...
Termeni si Conditii

PanSportMedical.Ro
Copyright©PanSportMedical
Marca inregistrata.
Toate drepturile rezervate.
Aceso Suport - Web suport

Google
www www.pansportmedical.ro


 Best view: Firefox / Mozilla / Seamonkey / IE7+ / Opera / Safari;
Web suport: Aceso Suport
 
Back ↑ top

Programare
Dr Panait G.