MedicinaSportiva.Ro - Portal Romanesc de Medicina Sportiva
Newsletter Medicina Sportiva
*
PanSportMedical.Ro
 english 

 PanSportMedical
WebSite Romanesc de Medicina Sportiva
website medical * medicina sportiva * traumatologie - recuperare sportiva * nutritie * articole * informatii  Home

 Medicina Sportiva
 Traumatologie Sportiva
 Recuperare Medicala & Sportiva
 Dezvoltare Fizica
 Nutritie
 Sportul pentru toti
 Sistemul sanitar
 Link to PanSportMedical.Ro
 WebSite Map

 Forum  Medicina Sportiva:
www.medicinasportiva.ro


*
 
Servicii
Contact
Despre Noi
 
Opinie
Internetul  si  medicina  ( Informatia si informarea medicala pe internet )


Internetul reprezinta indiscutabil una dintre realizarile esentiale ale secolului XX  - cu implicatii majore in toate domeniile de activitate. Medicina a "profitat" deasemenea de oportunitatile oferite de internet - informatia jucand un rol esential in medicina.
  Este inutil  a dezvolta acum imensul beneficiu adus medicinei de existenta si dezvoltarea internetului - dar doresc sa atrag atentia asupra unui potential risc, pe care cei avizati probabil ca il cunosc deja - dar care, pentru marea majoritate a populatiei care naviga pe net si care NU poseda cunostinte solide medicale, ramane necunoscut.
  Riscul despre care doresc sa scriu - este reprezentat de posibilitatea ca anumite informatii - prezentate pentru "informare" publicului larg sa contina "parti de adevar". Aceste "parti de adevar" - deseori perfect prezentate din punct de vedere medical - pot duce la concluzii gresite deoarece o persoana neavizata poate fi extrem de usor indusa in eroare - tocmai prin lipsa cunostintelor necesare unei vederi de ansamblu a fenomenului descris.
  Aceste informatii cu "parti de adevar" au mai multe cauze:
   - unele dintre informatii sunt scrise de cei in domeniu fiind destinate colegilor - reprezentand cercetari, pareri, algoritmuri de lucru etc. - si cum pe net nu iti propui sa scrii un tratat, evident informatia este, de obicei, strict la obiect;
    -  alte informatii medicale sunt prezentate publicului pentru informare - pe scurt - dar aceste informatii NU tin loc de CONSULTATIE sau TRATAMENT si in NICI  UN CAZ  persoana care citeste NU AR TREBUI SA  ISI STABILEASCA SINGURA DIAGNOSTICUL sau EVOLUTIA (in cazul unei afectiuni cunoscute);
    - ca si in fotbal si in medicina exista foarte multi "specialisti" (ma refer la persoane fara studii medicale), ale caror pareri se gasesc la tot pasul pe net; personal sunt pentru libertatea cuvantului, a opiniei si mai ales pentru libertatea internetului - responsabilitatea "concluziilor" apartine NUMAI  CITITORULUI..
    - foarte multe informatii sunt prezentate in scopul reclamei pentru produse sau servicii (mai mult sau mai putin medicale).

    Cum putem evita sa ajungem la concluzii gresite - incercati urmatorii pasi simpli:
 1.Verificati cine este persoana care scrie articolul respectiv - de obicei cei care au competenta intr-un domeniu dau toate datele despre cine sunt - apreciati singuri daca are competenta - in lipsa(rar):
 2.Verificati  pe ce site apare informatia -  sau mai bine zis  - cine este  in "spatele" ecranului - exista site-uri stiintifice a caror autoritate intr-un domeniu nu poate fi pusa la indoiala dar exista si extrem de multe site-uri pseudostiintifice; verificarea este simpla: un "click" pe "despre noi" / "about us" si va lamuriti imediat;
 3.Intrebati-va: "Pentru cine este scrisa informatia pe care o citesc?"- daca este adresata persoanelor cu cunostinte medicale la nivelul Dvs. Pe acest website informatia destinata colegilor / persoanelor avizate - este notata cu "Articol de specialitate".
 4.Intrebati-va: "Care este scopul pentru care a fost scrisa informatia?" sau - "Ce se incearca a se vinde?" - sau - "La ce produs se face reclama?" -  Evident foarte multe site-uri traiesc din reclama - iar RECLAMA in sine NU ESTE UN LUCRU RAU - dar RECLAMA MEDICALA devine nociva cand este extrem de agresiva si incearca sa convinga o persoana sau un potential pacient despre anumite beneficii ale unor produse sau servicii - in lipsa unei consultatii medicale prealabile.
  Atentie la produsele care se vand sub sloganul: "produsul X se poate elibera fara prescriptie medicala - daca apar manifestari neplacule adresati-va medicului sau farmacistului..." in opinia mea ar trebui scris putin diferit si anume: produsul X se poate elibera fara prescriptie medicala - pentru a evita aparitia manifestarilor neplacute adresati-va mai intai medicului sau farmacistului.
Este posibil ca la un moment si pe acest site sa apara reclame la produse sau servicii medicale - dar voi incerca ca reclamele sa sa prezinte ca simple informari si nu uitati:
PENTRU A EVITA APARITIA MANIFESTARILOR NEDORITE ADRESATI-VA MAI INTAI MEDICULUI.

decembrie 2005

Materialul publicat reprezinta opinia autorului. Autorul nu garanteaza ca informatiile continute in acest material sunt complete, actuale si este posibil sa existe erori.
Folositi acest material doar pentru informare - in cazul in care aveti intrebari - adresati-va autorului.
Materialul prezentat poate suferi modificari ulterioare.

top
Bibliografie
Parteneri media
Statistici website
...Cum sa?...
Termeni si Conditii

PanSportMedical.Ro
Copyright©PanSportMedical
Marca inregistrata.
Toate drepturile rezervate.
Aceso Suport - Web suport

Google
www www.pansportmedical.ro


 Best view: Firefox / Mozilla / Seamonkey / IE7+ / Opera / Safari;
Web suport: Aceso Suport
 
Back ↑ top

Programare
Dr Panait G.