Societatea viitorului


Un exercitiu de imaginatie SF


In decursul istoriei am trecut prin imperii, domnii, regalitati, dictaturi, sistem parlamentar cu tot spectrul de la extrema stanga la cea dreapta si ne-am reintors la democratie. Sistemul democratic actual, desi (aparent) cel mai evoluat, incepe sa-si arate limitele, nu numai in Romania dar si in restul lumii, prin:

 • coruptia la nivelul parlamentului si implicit a guvernelor pe care acesta le sustine;
 • o durata prea mare intre alegeri pentru a permite o schimbare rapida a sistemului;
 • acest "sistem" se apara prin legi si imunitate;
 • daca numarul parlamentarilor este redus, acestia sunt usor de influentat iar daca numarul este prea mare, Parlamentul devine mult prea costisitor si "greoi";
 • in final populatia detine un control din ce in ce mai redus asupra propriului sistem de conducere iar partidele de orice fel si-au pierdut mult din credibilitate.

Cum va arata viitorul? Nimeni nu stie ... din pacate sau din fericire!

Sunt destul de putine idei ... sau nu le-am identificat eu.


Eu cred ca viitorul apartine sistemului parlamentar "electronic" (ca tot se discuta despre generatia retelelor de socializare).


1. Adunarea Nationala si Parlamentul

Sa ne imaginam un spatiu virtual public, de tipul unei retele de socializare in care accesul este liber, discutiile sunt libere (numai dupa inregistrare); acest spatiu virtual (ipotetic) il voi numi Forumul e-electoral.

 • in acest spatiu cetatenii cu drept de vot inregistrati (pe baza de cod personal) pot forma grupuri cu interese comune care sustin aceleasi idei;
 • grupurile isi aleg un lider de grup care exprima dorintele si vointa grupului;
 • cand un lider de grup este sustinut de minim 100 persoane (cetateni sau alte grupuri) acesta devine Elector.

Electorul:

 • nu este remunerat;
 • este persoana publica;
 • este obligat sa isi publice c.v.-ul, interesele si declaratia de avere (pe Forumul e-electoral); falsul in declaratiile pe Forumul e-electoral se pedepseste cu dublul pedepsei curente pentru fals in declaratii si excluderea din Forumului e-electoral timp de 5 ani.
 • accepta faptul ca poate fi injurat, calomniat (...) exclusiv in cadrul Forumului e-electoral fara a putea apela la justitie;
 • pentru toate ideile (personale sau ale sustinatorilor) expuse public de catre Elector, exclusiv in spatiul Forumului e-electoral acesta prezinta imunitate.
 • este confirmat de cetatenii cu drept de vot sau de catre alte grupuri pe baza de adeziune electronica sau scrisa - avand atasata o lista de coduri personale (ale sustinatorilor). Adeziunea electronica este "operata" de sistem instantaneu, optiunea scrisa a unui cetatean poate fi schimbata doar odata la 6 luni. In situatia in care un cetatean face mai mult de o optiune scrisa in intervalul de 6 luni el este exclus din Forumului e-electoral timp de 2 ani. Numarul optiunilor electronice este nelimitat. Optiunea scrisa este necesara pentru cei care doresc sa fie reprezentati dar fara sa se implice direct in Forum.
 • calitatea de elector se reevalueaza si se mentine in sistem la fiecare 6 luni; adica electorul poate fi "parasit" de alegatori si devine simplu cetatean sau lider de grup.

Electorii pot forma grupuri cu interese comune care sustin aceleasi idei.

Calculul arata ca la nivelul Romaniei pot exista maxim 150 000 electori, numar suficient de mare pentru a nu putea fi influentati, iar reprezentativitatea este excelenta (nota: calculul a fost realizat considerand 15 milioane de cetateni cu drept de vot).
 • mai multi electori isi aleg un lider elector care exprima dorintele si vointa grupului;
 • Electorii stabilesc si modifica prin vot regulamentul Forumului e-electoral;
 • cand un lider elector este sustinut de minim 100 electori (strict) acesta devine e-Parlamentar.

e-Parlamentarul:

 • este remunerat lunar intotdeauna cu salariul minim net pe economie (neimpozabil) pe perioada cat este e-Parlamentar; in luna in care isi pierde calitatea de e-Parlamentar nu mai este remunerat.
 • este persoana publica similar electorului cu imunitate doar pentru declaratiile in spatiul Forumului e-electoral;
 • este confirmat de electori pe baza de adeziune electronica sau scrisa - avand atasata o lista de coduri personale (ale electorilor care il sustin). Adeziunea electronica este "operata" de sistem instantaneu, optiunea scrisa a unui elector poate fi schimbata doar odata la 3 luni. In situatia in care un elector face mai mult de o optiune scrisa in intervalul de 3 luni el este exlus din Forumului e-electoral timp de 4 ani. Numarul optiunilor electronice nu este limitat.
 • calitatea de e-Parlamentar se reevalueaza in sistem la fiecare 1 an; adica e-Parlamentarul poate fi "parasit" de electori si la reevaluare devine simplu elector, membru sau lider de grup.
  Calculul arata ca la nivelul Romaniei pot exista maxim 1500 e-Parlamentari, numar suficient de mare pentru a nu putea fi influentati, iar reprezentativitatea este excelenta (nota: calculul a fost realizat considerand 15 milioane de cetateni cu drept de vot). Numarul e-Parlamentarilor este variabil dar nu poate fi mai mic de 300 (daca societatea este "divizata" iar Electorii nu se "grupeaza" suficient, se poate scadea numarul de Electori pentru confirmarea unui e-Parlamentar).

e-Parlamentarii (formeaza Adunarea Nationala):

 • aleg prin vot direct si deschis (din randurile lor) maxim 300 Parlamentari "permanenti" care formeaza Parlamentul;
 • stabilesc regulamentul Parlamentului, conditiile de salarizare ale parlamentarilor permanenti;
 • stabilesc cand este necesar ca sistemul sa fie reactualizat (maxim la 4 ani);
 • modifica Constitutia;
 • aproba declararea starii de razboi propusa de Presedinte;
 • suspenda prin vot (electronic sau direct) Presedintele;
 • numesc 1/3 din membrii Curtii Supreme de Justitie prin vot (electronic sau direct);
 • stabilesc / modifica anual, pe baza salariului minim pe economie, a unei grile de salarizare nationale - pentru toti cei care primesc direct sau indirect salariu din venituri publice.

Parlamentarii "permanenti":

 • aleg si sustin Primul Ministru si Guvernul (Executivul);
 • concep si voteaza legislatia (mai putin ce este responsabilitatea e-Parlamentarilor) dar fiind si e-Parlamentri se pot implica in discutii si luarea deciziilor din cadrul Adunarii Nationale.

Toata activitatea Adunarii Nationale si Parlamentului este "vizibila" / publica si se arhiveaza pe Forumul e-electoral.

Polemica este permisa doar in cadrul grupului, cu cei care te aleg si pe care ii alegi; adica nu poti interveni, in scris, in activitatea altui grup dar poti vedea activitatea acelui grup.


2. Presedintele

Este ales prin vot direct de catre cetateni (sistemul actual) odata la 4-5 ani.

Este garantul Constitutiei si prezideaza Consiliul de aparare.

Numeste 1/3 din membrii Curtii Supreme de Justitie.

Promulga Guvernul si legislatia aprobata de Parlament.

Propune declararea starii de razboi.

Raspunde de functionarea libera a Forumului e-electoral si promulga modificarile de regulament.


3. Sistemul de justitie

Alege 1/3 din membrii Curtii Supreme de Justitie - structura care "conduce" sistemul de justitie.

Verifica constitutionalizatea legislatiei, aplicarea acesteia ... actul de justitie.

Verifica permanent corectitudinea Forumului e-electoral (coduri personale dublate, membrii decedati etc.)- suspenda activitatea membrilor care incalca regulile Forumului pana la judecata lor in regim de urgenta.


4. Presa este libera sa monitorizeze intreg sistemul dar nu poate interveni direct in Forumul e-electoral.


5. Partidele politice sunt libere sa existe, sa se manifeste public, sa se organizeze cum doresc (in limitele legii) dar vor actiona in sistemul politic numai prin intermediul Forumul e-electoral.


Si acest sistem pe langa avantajele pe care le poate aduce, prezinta inconveniente:

 • punerea in practica va intampina opozitie si va necesita timp pentru ca sistemul se se autoregleze;
 • anumite persoane avand sustinerea unui electorat "captiv" vor ramane parlamentari o lunga perioada de timp;
 • in situatia de "cadere" prelungita a sistemului, Parlamentul (cei 300 parlamentari) va functiona in sistem "clasic";
 • exista riscul de a se "interveni" in soft-ul Forumului (risc redus de "transparenta" totala si de un sistem de pedepse corespunzator);
 • "transparenta" totala a Forumului e-electoral are inconvenientele ei ...

Sistemul extrem de succint (aproape incomplet) prezentat, este unul pur imaginar, o posibila alternativa si de aceea nu pot afirma ca va functiona sau cand vor aparea probleme majore (depinde foarte mult si de completarile ulterioare); o testare la o scara mai mica este insa posibila.


Online: 8 noiembrie 2015

Dr Gabriel Panait

Website: www.pansportmedical.ro/fond/societatea-viitorului.html

Copyright


Publicarea, reproducerea, modificare, afisarea sau transmiterea informatiilor (incluzand imagini si logo) website-ului PanSportMedical.Ro este permisa numai cu acordul scris (e-mail) al detinatorului www.pansportmedical.ro.

Utilizatorul (cititorul) poate copia continutul exclusiv pentru uz personal, excluzand orice alta utilizare in scop publicitar, comercial, asociere cu noi etc. Informatia acestui website este pusa la dispozitia publicului pentru informare si acumulare de cunostinte si nu pentru a le prelua si comercializa.

Utilizatorii pot introduce unul sau mai multe link-uri la aceasta pagina:

Permanent link: https://www.pansportmedical.ro/fond/societatea-viitorului.html

Comentarii:Nu sunt comentariiAdauga un comentariu:


*Important! Comentariile sunt moderate de Dr Gabriel Panait; deoarece nu putem fi permanent on-line, intre trimiterea comentariului si aparitia acestuia pe pagina va trece un interval de timp variabil (intre 4 - 24 ore);

Nume:

*obligatoriu; este recomandat utilizarea unui pseudonim; numele va fi publicat online;

Adresa de e-mail:

*optional; adresa NU va fi publicata online;
*daca introduceti o adresa de e-mail reala, o copie a mesajului va ajunge si la Dvs.;

Comentariu:

*obligatoriu; (maxim 3000 caractere)

Retineti link-ul articolului pentru a verifica comentariile ulterioare.


Prin apasarea butonului de trimitere declarati ca ati citit si ati inteles
Termenii, conditiile si confidentialitatea pentru comentarii, incluse in Termenii si Conditiile PanSportMedical.Ro.
Programare
Dr Panait G.