Avizul medico-sportiv pe intelesul tuturor


Un mic ghid foarte util pentru avizarea medicala a sportivilor


Avizul medico-sportiv nu este doar o "stampila"!

Avizul medico-sportiv este o consultatie medicala, urmata de certificarea starii de sanatate, asumata prin semnatura si "stampila" medicului examinator

Avizul medico-sportiv este un act medical care implica responsabilitatea medicului, dar si a sportivului.

Foarte multi solicitanti de viza au (inca) impresia ca vor intra intr-un cabinet unde sta un medic inconjurat de multe stampile, pe care le aplica pe orice hartie sau carnet i se pune in fata, ca "d`aia sunt platiti!".


Aveti stampila triunghiulara?

Stampila mea este rotunda (am si una dreptunghiulara) totusi, forma stampilei nu are nicio importanta pentru valabilitatea unui aviz!

Pe orice aviz exista stampila institutiei (publice sau private), de diferite forme si culori si parafa medicului examinator acreditat, cu drept de libera practica.

Conditionarea valabilitatii avizului de forma stampilei sau de clinica medicala, de catre diverse organizatii sau persoane din sport, este doar o forma de "intimidare" si "constrangere" a sportivilor cu scopul de a favoriza anumite clinici. Practic vorbim despre existenta unui "monopol" al vizelor atunci cand valabilitatea vizei este conditionata de forma stampilei.


Diferenta dintre avizul primit intr-un singur cabinet si cel dintr-un "circuit".

"Circuitul" medico-sportiv (pentru cei care inca nu cunosc) este de fapt o vizita medicala la mai multe specialitati medicale, asemanatoare celei pentru permisul auto, fisa urmand sa fie "incheiata" de un medic de medicina sportiva.

Un medic cu specialitatea de medicina sportiva, printr-un examen medical efectuat intr-un singur cabinet, poate suplini cu succes "circuitul", fapt dovedit in majoritatea judetelor din tara unde exista doar un singur medic de medicina sportiva.

In concluzie, teoretic, practic si legal nu exista nicio diferenta intre avizul medico-sportiv obtinut intr-un singur cabinet si cel obtinut in urma unui circuit medico-sportiv.


Cine elibereaza avizul medico-sportiv? Exista diferente intre clinicile de stat sau cele private?

Avizul este eliberat doar de catre medicii specialisti si primari de medicina sportiva in clinici medicale acreditate conform legislatiei.

Forma de organizare (publica sau privata) a clinicii acreditate in care se elibereaza avizul nu are nicio importanta pentru valabilitatea vizei, cata vreme medicul are dreptul legal de a elibera avizul.

Aici gasiti o lista, a Societatii Romane de Medicina Sportiva, cu medicii care dreptul de a elibera avizul medico-sportiv.

Orice medic aflat pe aceasta lista poate elibera avizul atat in sistemul medical public cat si in cel privat.

Vizele medicale eliberate de catre medici cu alte specialitati (cel mai frecvent medicina de familie), medici cu competenta de medicina sportiva, medicii aflati in pregatire (rezidenti) indiferent de specialitate, NU sunt valabile.


Vreau sa fiu cat mai sigur! Vreau sa fac toate analizele!

Mai exista persoane care solicita "toate analizele" pentru copil, "asa ca sa fim siguri ..."

Nu este posibil sa efectuati toate analizele, atat din punct de vedere financiar, fizic cat si medical.

Dupa consultatia medicala, medicul o sa va indice analizele recomandate pentru Dvs.

Siguranta absoluta NU exista nici daca renuntati la sport! Exista doar reducerea riscului printr-un examen medical complet si investigatii medicale "tintite", care totusi, nu pot elimina complet riscul unor evenimente neplacute si chiar riscul mortii subite.

Fiecare activitate sportiva are un risc implicit pe care trebuie sa vi-l asumati! Chiar daca veti face "toate analizele" nu veti putea elimina complet riscul unor evenimente nedorite.


Care este valabilitatea (durata) vizei?

Valabilitate legala maxima a avizului medico-sportiv este 6 luni (aviz definitiv). Niciun medic nu va poate elibera aviz pe o perioada mai mare de 6 luni dar poate sa va elibereze aviz pentru perioade mai scurte (aviz provizoriu), atunci cand exista anumite situatii medicale care necesita clarificari prin intermediul unor investigatii sau consultatii suplimentare.

Mai exista inca organizatii sportive care "inchid ochii" si accepta o singura avizare pe an, dar acestea sunt din ce in ce mai putine.

La intrebarea "Si eu trebuie sa revin la fiecare 6 luni?" raspunsul este DA, numai daca doresti viza.

Un aviz medico-sportiv cu o valabilitate mai scurta (provizoriu), nu este un aviz calitativ "inferior", nu este o tragedie, ci indica doar o situatie provizorie ce urmeaza a fi solutionata.


Cum te pregatesti pentru consultatia de avizare.

a. In primul rand trebuie sa te programezi!

Retineti ca serviciile medicale pentru avizare nu sunt considerate "urgente". Sunt multi care telefoneaza invocand "urgenta" expirarii avizului. Pentru mine urgenta adevarata este atunci cand doare (urgenta medicala)!

Uneori programarile se fac inainte cu zile, saptamani sau luni. Programati-va din timp!


In situatia in care esti "racit" te rugam sa telefonezi pentru reprogramare deoarece anumite constante biologice pot fi afectate (temperatura si pulsul crescute, scaderea concentratiei de oxigen, modificarea valorilor la analize etc.) iar medicul nu poate sa semneze ca esti sanatos! Practic nu faci decat sa pierzi timpul, al tau si al medicului si sa imbolnavesti si pe cei din jurul tau.


b. Pregateste documentele: actul de identitate, legitimatia de sportiv sau cererea de legitimare daca inca nu esti legitimat sau o adeverinta de la club.
Foarte multe persoane sunt intrigate de faptul ca le legitimez; da, oricat pare de absurd, in cariera am avut si cateva incercari de substituire de persoana (este la moda sa trimiti in locul tau pe sofer la examenul de la facultate si pe prieten la consultatia medicala).


c. Copiii trebuie sa fie insotiti obligatoriu de un reprezentat legal (parinte sau antrenor, legitimat cu act de identitate) dispus sa semneze eventualele documente si acorduri (de exemplu acordul pentru efectuarea examenului radiologic).


d. Apoi trebuie sa te prezinti cu 5 minute inainte de ora programata. Daca nu poti sa ajungi telefoneaza sau da un sms si anuleaza programarea din timp pentru ca, poate altcineva asteapta (as zice ca asa este ... civilizat!). Timpul alocat pentru consultatie este limitat; daca ajungi mai tarziu medicul are 3 optiuni, fie sa scurteze durata consultatiei tale, fie sa ia din timpul alocat altor consultatii, fie sa decalaze toate programarile ulterioare, ceea ce, in toate variantele, este extrem de neplacut.


e. Te rugam insistent sa te speli inainte de a veni la consultatie! Chiar daca platesti consultatia asta nu inseamna ca trebuie sa suportam lipsa de igiena, iar daca nu platesti (adica societatea plateste pentru tine, si aici ma refer la serviciile publice) ... cu atat mai mult!
Daca la un om bolnav se accepta lipsa igienei corporale (intelegand ca, datorita durerii nu poate sa se spele), la un sportiv lipsa igienei poate semnifica faptul ca il doare ceva si deci nu se poate sa primeasca aviz (sau poate exista si o problema psihologica, de comportament).


f. La examenul medical trebuie sa te dezbraci; deci un sort (pentru baieti) plus o bustiera si parul strans (pentru fete) rezolva problema "mi-e rusine". Daca nu purtati lenjerie intima, pe noi nu ne deranjeaza dar tot trebuie sa va dezbracati!


g. Personal, apreciez foarte mult sportivii cu ciorapii curati. Este bine sa aduci o pereche suplimentara de ciorapi pentru a te schimba dupa consultatie.


h. Daca doresti sa aduci radiografii, RMN pentru explicatii interpretare, analize pe care doresti sa le prezinti medicului si ai si foarte multe intrebari, te rugam sa ne anunti in momentul programarii pentru a rezerva un timp mai lung pentru consultatie.


i. La consultatie (in cabinet) este bine sa fie cat mai putine persoane. Multi parinti care isi insotesc copiii la avizare aduc inca 1-2 copii, ca nu au cu cine sa ii lase sau vin cu inca 1-2 bunici "curiosi". In astfel de situatii consultatia se transforma intr-o sedinta, medicul examinator se concentreaza mai greu si pot aparea neintelegeri.


j. Cand intrati in cabinet pentru consultatie sunteti rugati (insistent) sa inchideti telefoanele mobile. Daca aveti probleme mai importante decat cele legate de sanatate, mergeti sa le rezolvati si reveniti la consultatie atunci cand aveti timp. Recent, la o consultatie de avizare, nici nu puteam sa-i spun mamei despre scolioza copilului pentru ca aceasta avea o convorbire telefonica lunga si extrem de importanta. Am rabdare si inteleg ca uneori apar urgente dar in aceast caz am rezistat "eroic" impulsului de a-i pofti afara din cabinet.


Eu nu vreau sa ma dezbrac si nu vreau analize!

Este dreptul Dvs. sa refuzati sa va dezbracati sau sa refuzati orice investigatii medicale.

In aceste situatii medicul nu are nicio obligatie sa va semneze avizul indiferent daca platiti sau nu serviciul medical!
Avizul se elibereaza numai dupa un consult medical complet, insotit (sau nu) de alte investigatii iar daca Dvs. refuzati medicul nu poate sa va evalueze complet, deci nu poate semna (adica nu poate sa isi asume responsabilitatea).

La mine nu insistati!


"Eu sunt sanatos! Nu-mi pierd timpul cu consultatia de avizare! Nici nu vreau sa vin la consultatie!"

Pentru cei (adevarat putini) care nici nu vor sa vina personal (vor sa trimita soferul) sa "ia viza", in ce ma priveste, le recomand ferm sa nu ne deranjeze!

Nu se semneaza niciun fel de document in absenta persoanei in cauza!


Doctorul e obligat sa-mi semneze carnetul (avizul) "ca d`aia e platit" sau "ca d`aia il platesc!"

Nu! Medicul nu este obligat sa semneze nimic, chiar daca este angajat la stat!

In practica publica (mult mai rar in cea privata) am intalnit de foarte multe ori mentalitatea ca sportivul odata intrat pe usa, medicul trebuie sa semneze avizul indiferent daca sportivul are sau nu act de identitate, daca documentele medicale sunt neconcludente sau chiar inexistente, daca se comporta civilizat sau nu si mai ales daca este sanatos sau nu.

Unii chiar incearca sa faca "presiuni" pana uita cine sunt si ne intreaba pe noi ("tu stii cine sunt eu?") sa ameninte cu reclamatii etc.

Daca nu va place ce facem si ce va spunem noi atunci mergeti in alta parte; iar daca si in alta parte medicii v-au refuzat atunci e clar ca aveti o problema!

Nu incercati sa ne intimidati!


Cat costa avizul medico-sportiv?

Avizul medico-sportiv poate fi gratuit (adica statul plateste pentru tine) sau contra-cost in unitati publice si doar contra-cost in unitati private.

Este bine sa va interesati inainte de a va programa!
Daca vi se solicita orice sume, pentru acestea trebuie sa primiti bon fiscal sau dupa caz factura.

Mare atentie la cei care se ofera "sa va rezolve"! In majoritatea cazurilor acesti intermediari nu sunt medici, (chiar daca sunt imbracati in halat si au stetoscop) iar sumele pretinse nu va garanteaza primirea vizei.


Avizul medico-sportiv nu este un certificat de garantie!

Avizul medic-sportiv certifica starea de sanatate in momentul examinarii. Anumite afectiuni nedeclarate, ascunse sau fara rasunet clinic pot modifica concluziile actului (avizului) medical.

Problema este ca avizul are o durata de valabilitate de 6 luni si in acest interval pot avea loc foarte multe evenimente medicale care sa schimbe avizul din "apt" in "apt partial" sau chiar "inapt".
In plus destul de multi sportivi (uneori la "presiunea" financiara, la "presiunea" cluburilor sau antrenorilor) fac declaratii inexacte in privinta starii de sanatate pentru ca doresc avizarea cu orice pret; in aceste situatii riscul ca medicul sa fie pacalit si deci riscul pentru sanatate este maxim

Sportivii ar trebui sa fie obligati, prin lege, sa aduca la cunostinta medicului care a efectual avizarea aceste modificari in starea proprie de sanatate.

Personal nu apreciez mentalitatea generala prin care se considera ca medicul este vinovat de orice in timp ce pacientul nu are nicio responsabilitate (avand motivatia ca "nu stie" mai ales ca, legal, necunoasterea unei legi nu te absolva de responsabilitate!). Consider ca pacientul (individul) este primul responsabil pentru starea proprie de sanatate iar medicul este cel de-al doilea.

In concluzie, evitarea unor evenimente neplacute depinde in primul rand de sportiv si apoi de medic, de aceea am scris ca avizul medico-sportiv nu este un certificat de garantie!


Cel mai greu lucru pentru un medic este sa spuna (atentie si sa semneze) ca o persoana este sanatoasa!

Ca sa afirmi ca cineva este bolnav nu e nevoie decat de afirmatia pacientului "ma doare" iar medicul incepe sa consemneze si sa investigheze.

Cu totul altfel este sa afirmi ca cineva este sanatos. Daca individul afirma: "nu ma doare nimic" sau "sunt sanatos" nu intotdeauna este adevarat, deoarece exista afectiuni care nu produc durere sau care inca nu au simptomatologie clinica.

De aici dificultatea si responsabilitatea (medicului si sportivului) examenului medical de avizare medico-sportiva.


Alte recomandari care iti pot "salva" timpul!

1. Daca esti sportiv amator sau profesionist si mergi la o consultatie medicala (sa zicem un consult oftalmologic), la sfarsit, roaga medicul sa consemneze si indicatiile pentru activitatea sportiva. De foarte multe ori se prezinta sportivi pentru avizare, cu diverse probleme care afirma: "medicul X mi-a spus ca pot sa joc!" si se asteapta ca medicul de medicina sportiva sa semneze avizul. In absenta unui document medical concludent, medicul de medicina sportiva nu poate intotdeauna sa va semneze avizul.

2. Pentru toti cititorii. Adunati doate documentele medicale personale (retele, trimiteri, rezultate la analize, radiografii, RMN-uri, iesiri din spital, etc. intr-un dosar. Luati acest dosar cu Dvs. la fiecare consultatie medicala (pana cand, candva, va functiona sistemul informatic). Informatiile din aceste documente, chiar daca Dvs. vi se par inutile, pot ajuta rapid medicul care va consulta. La fel si in cazul consultatiei de avizare, prezentarea acestui dosar face ca medicul sa va poata evalua mai bine si mai rapid.


Online: 29 noiembrie 2017

Dr Gabriel Panait

Website: www.pansportmedical.ro/medicina_sportiva/articole/aviz-medical-sport.html

Copyright


Publicarea, reproducerea, modificare, afisarea sau transmiterea informatiilor (incluzand imagini si logo) website-ului PanSportMedical.Ro este permisa numai cu acordul scris (e-mail) al detinatorului www.pansportmedical.ro.

Utilizatorul (cititorul) poate copia continutul exclusiv pentru uz personal, excluzand orice alta utilizare in scop publicitar, comercial, asociere cu noi etc. Informatia acestui website este pusa la dispozitia publicului pentru informare si acumulare de cunostinte si nu pentru a le prelua si comercializa.

Utilizatorii pot introduce unul sau mai multe link-uri la aceasta pagina:

Permanent link: https://www.pansportmedical.ro/medicina_sportiva/articole/aviz-medical-sport.html

Comentarii:



Nu sunt comentarii



Adauga un comentariu:


*Important! Comentariile sunt moderate de Dr Gabriel Panait; deoarece nu putem fi permanent on-line, intre trimiterea comentariului si aparitia acestuia pe pagina va trece un interval de timp variabil (intre 4 - 24 ore);

Nume:

*obligatoriu; este recomandat utilizarea unui pseudonim; numele va fi publicat online;

Adresa de e-mail:

*optional; adresa NU va fi publicata online;
*daca introduceti o adresa de e-mail reala, o copie a mesajului va ajunge si la Dvs.;

Comentariu:

*obligatoriu; (maxim 3000 caractere)

Retineti link-ul articolului pentru a verifica comentariile ulterioare.


Prin apasarea butonului de trimitere declarati ca ati citit si ati inteles
Termenii, conditiile si confidentialitatea pentru comentarii, incluse in Termenii si Conditiile PanSportMedical.Ro.




Programare
Dr Panait G.