MedicinaSportiva.Ro - Portal Romanesc de Medicina Sportiva
Newsletter Medicina Sportiva
*
PanSportMedical.Ro
 english 

 PanSportMedical
WebSite Romanesc de Medicina Sportiva
website medical * medicina sportiva * traumatologie - recuperare sportiva * nutritie * articole * informatii  Home

 Medicina Sportiva
 Traumatologie Sportiva
 Recuperare Medicala & Sportiva
 Dezvoltare Fizica
 Nutritie
 Sportul pentru toti
 Sistemul sanitar
 Link to PanSportMedical.Ro
 WebSite Map

 Forum  Medicina Sportiva:
www.medicinasportiva.ro


*
 
Servicii
Contact
Despre Noi
 
Opinie


Nutritie


Regimurile alimentare si specia umana
(Despre regimurile alimentare ... miraculoase)

Deschideti un ziar sau o revista - sigur exista o reteta sau un regim alimentar; la televizor si radio este mare “inghesuiala” - toata lumea (rareori medicii!) ne invata ce si cum sa mancam; internetul este “sufocat” de sfaturi...regimuri...suplimenti alimentari.

Pe fondul acestui “zgomot” de fond, la anumite intervale de timp suntem cu toti martorii “aparitiei” unui “nou” regim alimentar. Bineinteles ca acest nou regim (dieta “minune”) este cheia succesului: veti slabi fara efort, veti fi mai sanatosi, veti economisi bani si ce este cel mai important - veti putea manca oricat doriti! Asa ca intr-o poveste frumoasa - in care, la final, zana Buna se bucura la o masa imbelsugata cu tot poporul. Uneori atasat de regim mai apar si niste conditii - trebuie sa cumparati ceva prafuri, solutii, picaturi miraculoase la un pret semnificativ! (dar despre acest subiect intr-un articol viitor).

Ce au “la baza” aceste diete noi?  Aduc efectiv noutati?  Care este rezultatul lor?

Analizand (empiric) o parte dintre “dietele minune” - am constatat ca, in general, toate acestea au la baza urmatoatele elemente:
- aproximativ 70% din dieta propriu-zisa are la baza cunostinte medicale, sunt indicatii medicale verificate in timp - si in acelasi timp de “bun-simt”;
- 10% din regimul alimentar reprezinta, sa-i spunem, “noutatea”: uneori sunt ipoteze medicale, mai mult sau mai putin controversate si insuficient studiate alteori nici ipoteze nu pot fi numite; aceasta componenta furnizeaza de obicei si denumirea regimului alimentar “minune” - spre exemplu aleg o denumire intamplatoare (pentru a nu supara pe nimeni): regimul alimentar in functie de numarul de la pantof!
- restul de aproximativ 20% nu are legatura cu dieta ci este pur si simplu prezentarea, spectacolul, publicitatea sau cum doriti sa-i spuneti, si depinde foarte mult de promovare si trusturile media (ziare, posturi de televiziune si radio).

Care este rezultatul global al acestor diete? Nesemnificativ! Si cand spun aceasta ma gandesc la statisticile efectuate la nivel mondial - obezitatea si sedentarismul au atins proportii de “alarma” atat in Statele Unite cat si in Europa ( a se citi articolul Activitatea fizica - factor de promovare a sanatatii in Europa (I)  - Dr Gheorghe DUMITRU ).

Si atunci daca (evident) nu exista efecte la nivel global, ce-i atrage pe oameni sa urmareasca si sa discute atat de mult despre regimurile alimentare “minune”? Cred ca este vorba de o “caracteristica” a speciei umane (totusi, fara a generaliza) - vrem totul de-a gata, fara efort sau daca este vorba de efort, sa-l faca altcineva (medicamentul, suplimentul, maseorul, profesorul de sport etc.) si nu noi! Nu trebuie sa uitam motivatia - toti cautam (inca) un motiv suplimentar pentru a incepe/continua un astfel de regim, deoarece undeva in subconstient stim ca nu dorim restrictii. Si, in plus, “apreciem” spectacolul (“painea si circul”)!

Daca examinati cu atentie paragraful precedent, obtineti si explicatia la intrebarea: “de ce medicii nu au, decat rareori, succes la recomandarea unui regim de de alimentatie si viata?” Pur si simplu pentru faptul ca medicii, spun persoanei (pacientului) numai partea de cunostinte medicale verificate (adica cele 70%) informatii care au fost repetate asa de mult incat au devenit “banalitati”!

Si culmea - tocmai aceste “banalitati” reprezinta esenta - adica daca acestea ar fi respectate, mare parte din problemele de nutritie personale si globale ale speciei umane s-ar rezolva.

Ce reusesc sa realizeze aceste regimuri alimentare “minune”? Spectacol, ceva profit, banalizarea unor informatii valoroase (daca discuti prea mult despre ceva - atunci nimeni nu mai este dispus sa ia in seama) iar “succesele” prezentate par a se datora, in principal, respectarii regulilor de baza.

Alternativa sigura la aceste “experimente” nutritionale ramane vointa individului de a respecta un minim de reguli de “bun simt” si  moderatia. Din pacate nu s-a descoperit (inca) panaceul universal!

 7 decembrie 2006

   Articole inrudite (click!)


Materialul publicat reprezinta opinia autorului. Autorul nu garanteaza ca informatiile continute in acest material sunt complete, actuale si este posibil sa existe erori.
Folositi acest material doar pentru informare - in cazul in care aveti suspiciuni in ceea ce priveste starea Dvs. de sanatate - adresati-va medicului de specialitate.
Materialul prezentat poate suferi modificari ulterioare.

top
Bibliografie
Parteneri media
Statistici website
...Cum sa?...
Termeni si Conditii

PanSportMedical.Ro
Copyright©PanSportMedical
Marca inregistrata.
Toate drepturile rezervate.
Aceso Suport - Web suport

Google
www www.pansportmedical.ro


 Best view: Firefox / Mozilla / Seamonkey / IE7+ / Opera / Safari;
Web suport: Aceso Suport
 
Back ↑ top

Programare
Dr Panait G.