Nutritie
←
Regimurile
alimentare si specia umana
(Despre regimurile alimentare ... miraculoase)
Deschideti
un ziar sau o revista - sigur exista o reteta sau un regim alimentar;
la televizor si radio este mare “inghesuiala” -
toata lumea
(rareori medicii!) ne invata ce si cum sa mancam; internetul este
“sufocat” de sfaturi...regimuri...suplimenti
alimentari.
Pe fondul
acestui “zgomot” de fond, la anumite intervale de
timp suntem cu
toti martorii “aparitiei” unui
“nou”
regim alimentar.
Bineinteles ca acest nou regim (dieta “minune”)
este cheia
succesului: veti slabi fara efort, veti fi mai sanatosi, veti
economisi bani si ce este cel mai important - veti putea manca oricat
doriti! Asa ca intr-o poveste frumoasa - in care, la final,
zana Buna se bucura la o masa imbelsugata cu tot poporul.
Uneori atasat de regim mai apar si niste conditii - trebuie sa
cumparati ceva prafuri, solutii, picaturi miraculoase la un pret
semnificativ! (dar despre acest subiect intr-un articol viitor).
Ce
au
“la baza” aceste diete noi? Aduc efectiv
noutati? Care este
rezultatul lor?
Analizand
(empiric)
o parte
dintre “dietele minune” - am constatat ca, in
general, toate
acestea au la baza urmatoatele elemente:
-
aproximativ 70% din dieta propriu-zisa are la baza cunostinte
medicale, sunt indicatii medicale verificate in timp - si in
acelasi timp de “bun-simt”;
-
10% din regimul alimentar reprezinta, sa-i spunem,
“noutatea”:
uneori sunt ipoteze medicale, mai mult sau mai
putin
controversate si insuficient studiate
alteori nici ipoteze nu pot fi numite; aceasta componenta
furnizeaza de obicei si denumirea regimului alimentar
“minune” -
spre exemplu aleg o denumire intamplatoare (pentru
a nu supara pe nimeni): regimul alimentar in functie de
numarul de
la pantof!
- restul de aproximativ 20% nu are
legatura cu dieta ci este pur si simplu prezentarea,
spectacolul, publicitatea sau
cum doriti
sa-i spuneti,
si depinde foarte mult de promovare si trusturile
media (ziare, posturi de televiziune si radio).
Care
este rezultatul global al acestor diete? Nesemnificativ!
Si
cand spun aceasta ma gandesc la statisticile efectuate la nivel
mondial - obezitatea si sedentarismul au atins proportii de
“alarma”
atat in Statele Unite cat si in Europa ( a
se citi articolul Activitatea
fizica - factor de promovare a sanatatii in Europa (I)
- Dr
Gheorghe DUMITRU
).
Si
atunci
daca (evident) nu exista efecte la nivel global, ce-i atrage pe
oameni sa urmareasca si sa discute atat de mult despre regimurile
alimentare “minune”? Cred ca este vorba de o
“caracteristica”
a speciei
umane (totusi,
fara a generaliza) - vrem totul de-a gata, fara efort sau daca este
vorba de efort, sa-l faca altcineva (medicamentul, suplimentul,
maseorul, profesorul de sport etc.) si nu noi! Nu trebuie sa uitam
motivatia
- toti cautam (inca) un motiv suplimentar
pentru a
incepe/continua un astfel de regim, deoarece undeva in subconstient
stim
ca nu dorim restrictii. Si, in plus, “apreciem”
spectacolul
(“painea si circul”)!
Daca
examinati cu atentie paragraful precedent, obtineti si explicatia la
intrebarea: “de ce medicii nu au, decat rareori, succes la
recomandarea unui regim de de alimentatie si viata?” Pur si
simplu
pentru faptul ca medicii, spun persoanei (pacientului) numai partea
de cunostinte medicale verificate (adica cele 70%) informatii care au
fost repetate asa de mult incat au devenit
“banalitati”!
Si
culmea -
tocmai aceste “banalitati” reprezinta esenta
- adica daca
acestea ar fi respectate, mare parte din problemele de nutritie
personale si globale ale speciei umane s-ar rezolva.
Ce
reusesc sa
realizeze aceste regimuri alimentare “minune”?
Spectacol, ceva
profit, banalizarea unor informatii valoroase (daca discuti prea mult
despre ceva - atunci nimeni nu mai este dispus sa ia in seama) iar
“succesele” prezentate par a se datora, in
principal, respectarii
regulilor de baza.
Alternativa
sigura la aceste “experimente” nutritionale ramane
vointa
individului
de a respecta un minim de reguli de “bun
simt”
si moderatia. Din pacate nu s-a
descoperit (inca)
panaceul universal!
7
decembrie
2006