Suntem zilnic
bombardati cu expresii de
genul: "consuma legume-fructe de tara" adica fara ingrasaminte si
"nestropite", "alimente cu sau fara conservanti" ca sa nu mai vorbim de
isteria E-urilor - care sunt bune si care sunt rele, "alimete naturale
sau produse naturale".
M-am gandit cu mare
atentie la aceste aspecte in ultima perioada si am ajuns la concluzia
ca nu putem detine controlul absolut al alimentelor cu care ne hranim.
Este o afirmatie socanta dar totusi asa este - si am sa
incerc
sa
explic in continuare:
Cine poate garanta cumparatorului / consumatorului ca:
1.
producatorul
agricol
folosit substantele in cantitatile recomandate;
2. sa presupunem ca nu a folosit ingrasaminte - putem stii ca terenul
nu este intr-o zona poluata (accidental sau periodic) cu
diverse
substante de la o fabrica invecinata?
3. la fel - putem stii - cu ce a fost hranit sau cu ce a fost adapat
animalul a carui carne arata asa de bine? sau daca acesta a fost
sanatos - ca sa nu zic vaccinat;
4. cine ne poate garanta ca au fost respectate normele sanitare la
depozitare sau transportul respectivelor alimente;
5. cine va garanteaza ca firma producatoare a alimentului X foloseste
conservantii corespunzatori si in cantitatile retetei - si ca acestia
sunt marcati corect pe ambalaj;
6. putem stii intr-adevar ca alimentul respectiv rezista pana la data
de valabilitate inscrisa pe ambalaj?
Daca cititi cu atentie cele de mai sus veti
ajunge la concluzia
la care am ajuns si eu - NU PUTEM DETINE CONTROLUL ABSOLUT AL
ALIMENTELOR - NICI CHIAR IN SITUATIA IN CARE SUNTEM
PRODUCATORI!
Si
atunci ce facem ?
Nu mai mancam nimic?
URMAM CATEVA
SFATURI
SIMPLE:
- verificati cu
atentie
produsul alimentar pe care doriti sa-l cumparati / consumati;
- daca aspectul este dubios
- renuntati;
- asigurati-va
ca este in
perioada de valabilitate;
- asigurati-va
ca are toate
datele de identificare a producatorului - uneori apare doar
importatorul;
- vara
cand alegeti produse
dintr-o vitrina frigorifica uitati-va si la temperatura afisata de
termometrul (care este obligatoriu) din acesta - o temperatura de peste
10 grade este inacceptabila;
- evitati
produsele suspect
de ieftine;
- nu
cumparati cantitati
mari dintr-un aliment necunoscut;
- pentru
legume-fructe -
mirositi - uneori acestea depozitate / transportate necorespunzator -
miros a mucegai; alegeti personal fiecare produs - nu acceptati ca
vanzatorul sa aleaga prdusele pentru Dvs. daca doreste sa alega sa o
faca pentru el, in ceeace va priveste sunteti singuri in masura de a
decide - pentru ca consecintele va apartin;
- acordati
atentie
magazinului din care va cumparati alimentele - un magazin murdar,
improvizat("inghesuit") cu un vanzator nespalat, cu vitrine murdare,
cu produse depozitate pe podea, etc. - toate acestea ar
trebui sa
va determine sa nu cumparati - in ciuda pretului atractiv sau a
asigurarilor vanzatorului ca produsul este proaspat;
- acordati atentie si
gesturilor vanzatorului - lasand la o parte ca ar trebui sa poarte
manusi cand manipuleaza alimentele am constatat un gest foarte
frecvent, care mie imi cam "taie"pofta de mancare - si anume
vanzatoarea isi linge degetele pentru a deschide punga de plastic
(pentru a introduce cumparaturile) - o anumita vanzatoare ajunsese
chiar la un "tic" - la fiecare miscare se lingea pe degete , fie ca lua
banii, punga sau alimentul; ATENTIE! - NU incercati
sa atentionati
vanzatorul pentru ca veti fi tratat cu vorbe de "duh" indecent de
reprodus din care personal am adunat o colectie interesanta; gestul cel
mai corect din partea Dvs. este de a "uita" de existenta acelui magazin
- chiar daca va este comod, are marfa aparent buna si acceptabila ca
pret.
- NU cumparati
alimente din
afara spatiilor amenajate corespunzator - exista "producatori" care
vand marfa direct pe trotoar - si ma refer in special la cei cu oua sau
branza - si care cu un zambet imbietor si cu unghii negre iti ofera
"branzica proaspata" vara, pe coltul unei intersectii aglomerate
dintr-o galeata jegoasa ce sta pe asfaltul care se topeste de caldura.
- in afara domiciliului
consumati numai alimente pe care le puteti identifica;
- lista ramane deschisa - si
raman receptiv si la opiniile Dvs.
Pentru cei care
sustin ca sunt
prea saraci ca sa cumpere alimente de buna calitate si ca economia pe
care o realizeaza cumparand din magazine modeste este esentiala - am sa
incerc sa-i conving cu urmatoarele argumente:
- daca
sunteti saraci ca sa cumparati alimente de buna calitate atunci sunteti
prea saraci ca sa fiti bolnavi;
- daca
spuneti ca sunteti saraci - atunci
inseamna ca
puteti face socoteli - incercati sa estimati cam cat ar costa
tratamentul unei afectiuni digestive banale - la toata familia -
incluzand medicamente, alimente de regim, pierderile determinate de
absenta de la munca, transport la medic/spital etc.la care adaugati si
suferinta personala si comparati suma obtinuta cu economia pe care o
realizati in decursul unui an cumparand alimente ieftine; veti constata
ca
sunteti prea saraci ca sa cumparati alimente de calitate indoielnica.