MedicinaSportiva.Ro - Portal Romanesc de Medicina Sportiva
Newsletter Medicina Sportiva
*




PanSportMedical.Ro
 english 

 PanSportMedical
WebSite Romanesc de Medicina Sportiva
website medical * medicina sportiva * traumatologie - recuperare sportiva * nutritie * articole * informatii



  Home

 Medicina Sportiva
 Traumatologie Sportiva
 Recuperare Medicala & Sportiva
 Dezvoltare Fizica
 Nutritie
 Sportul pentru toti
 Sistemul sanitar
 Link to PanSportMedical.Ro
 WebSite Map

 Forum  Medicina Sportiva:
www.medicinasportiva.ro


*
 
Servicii
Contact
Despre Noi
 








Opinie

Nutritie


Alimente bune - alimente rele; alegerea alimentelor


  Suntem zilnic bombardati cu expresii de genul: "consuma legume-fructe de tara" adica fara ingrasaminte si "nestropite", "alimente cu sau fara conservanti" ca sa nu mai vorbim de isteria E-urilor - care sunt bune si care sunt rele, "alimete naturale sau produse naturale".
  M-am gandit cu mare atentie la aceste aspecte in ultima perioada si am ajuns la concluzia ca nu putem detine controlul absolut al alimentelor cu care ne hranim.
  Este o afirmatie socanta dar totusi asa este - si am sa incerc sa explic in continuare:
Cine poate garanta cumparatorului / consumatorului ca:
1. producatorul agricol folosit substantele in cantitatile recomandate;
2. sa presupunem ca nu a folosit ingrasaminte - putem stii ca terenul nu este intr-o zona poluata (accidental sau periodic)  cu diverse substante de la o fabrica invecinata?
3. la fel - putem stii - cu ce a fost hranit sau cu ce a fost adapat animalul a carui carne arata asa de bine? sau daca acesta a fost sanatos - ca sa nu zic vaccinat;
4. cine ne poate garanta ca au fost respectate normele sanitare la depozitare sau transportul respectivelor alimente;
5. cine va garanteaza ca firma producatoare a alimentului X foloseste conservantii corespunzatori si in cantitatile retetei - si ca acestia sunt marcati corect pe ambalaj;
6. putem stii intr-adevar ca alimentul respectiv rezista pana la data de valabilitate inscrisa pe ambalaj?
  Daca cititi cu atentie cele de mai sus veti ajunge la concluzia la care am ajuns si eu - NU PUTEM DETINE CONTROLUL ABSOLUT AL ALIMENTELOR  - NICI CHIAR IN SITUATIA IN CARE SUNTEM  PRODUCATORI!
   Si atunci ce facem ? Nu mai mancam nimic?

URMAM CATEVA SFATURI SIMPLE:
  • verificati cu atentie produsul alimentar pe care doriti sa-l cumparati / consumati;
  • daca aspectul este dubios - renuntati;
  • asigurati-va ca este in perioada de valabilitate;
  • asigurati-va ca are toate datele de identificare a producatorului - uneori apare doar importatorul;
  • vara cand alegeti produse dintr-o vitrina frigorifica uitati-va si la temperatura afisata de termometrul (care este obligatoriu) din acesta - o temperatura de peste 10 grade este inacceptabila;
  • evitati produsele suspect de ieftine;
  • nu cumparati cantitati mari dintr-un aliment necunoscut;
  • pentru legume-fructe - mirositi - uneori acestea depozitate / transportate necorespunzator - miros a mucegai; alegeti personal fiecare produs - nu acceptati ca vanzatorul sa aleaga prdusele pentru Dvs. daca doreste sa alega sa o faca pentru el, in ceeace va priveste sunteti singuri in masura de a decide - pentru ca consecintele va apartin;
  • acordati atentie magazinului din care va cumparati alimentele - un magazin murdar, improvizat("inghesuit") cu un vanzator nespalat, cu vitrine murdare, cu  produse depozitate pe podea, etc. - toate acestea ar trebui sa va determine sa nu cumparati - in ciuda pretului atractiv sau a asigurarilor vanzatorului ca produsul este proaspat;
  • acordati atentie si gesturilor vanzatorului - lasand la o parte ca ar trebui sa poarte manusi cand manipuleaza alimentele am constatat un gest foarte frecvent, care mie imi cam "taie"pofta de mancare - si anume vanzatoarea isi linge degetele pentru a deschide punga de plastic (pentru a introduce cumparaturile) - o anumita vanzatoare ajunsese chiar la un "tic" - la fiecare miscare se lingea pe degete , fie ca lua banii, punga sau alimentul; ATENTIE! - NU incercati sa atentionati vanzatorul pentru ca veti fi tratat cu vorbe de "duh" indecent de reprodus din care personal am adunat o colectie interesanta; gestul cel mai corect din partea Dvs. este de a "uita" de existenta acelui magazin - chiar daca va este comod, are marfa aparent buna si acceptabila ca pret.
  • NU cumparati alimente din afara spatiilor amenajate corespunzator - exista "producatori" care vand marfa direct pe trotoar - si ma refer in special la cei cu oua sau branza - si care cu un zambet imbietor si cu unghii negre iti ofera "branzica proaspata" vara, pe coltul unei intersectii aglomerate dintr-o galeata jegoasa ce sta pe asfaltul care se topeste de caldura.
  • in afara domiciliului consumati numai alimente pe care le puteti identifica;
  • lista ramane deschisa - si raman receptiv si la opiniile Dvs.
      Pentru cei care sustin ca sunt prea saraci ca sa cumpere alimente de buna calitate si ca economia pe care o realizeaza cumparand din magazine modeste este esentiala - am sa incerc sa-i conving cu urmatoarele argumente:
  • daca sunteti saraci ca sa cumparati alimente de buna calitate atunci sunteti prea saraci ca sa fiti bolnavi;
  • daca spuneti ca sunteti saraci - atunci inseamna ca puteti face socoteli - incercati sa estimati cam cat ar costa tratamentul unei afectiuni digestive banale - la toata familia - incluzand medicamente, alimente de regim, pierderile determinate de absenta de la munca, transport la medic/spital etc.la care adaugati si suferinta personala si comparati suma obtinuta cu economia pe care o realizati in decursul unui an cumparand alimente ieftine; veti constata ca sunteti prea saraci ca sa cumparati alimente de calitate indoielnica.

decembrie 2005

Materialul publicat reprezinta opinia autorului. Autorul nu garanteaza ca informatiile continute in acest material sunt complete, actuale si este posibil sa existe erori.
Folositi acest material doar pentru informare - in cazul in care aveti suspiciuni in ceea ce priveste starea Dvs. de sanatate - adresati-va medicului de specialitate.
Materialul prezentat poate suferi modificari ulterioare.

top








Bibliografie
Parteneri media
Statistici website
...Cum sa?...
Termeni si Conditii

PanSportMedical.Ro
Copyright©PanSportMedical
Marca inregistrata.
Toate drepturile rezervate.
Aceso Suport - Web suport

Google
www www.pansportmedical.ro


 Best view: Firefox / Mozilla / Seamonkey / IE7+ / Opera / Safari;
Web suport: Aceso Suport
 












Back ↑ top

Programare
Dr Panait G.