Despre alimentatie
se scrie din ce in ce
mai mult - devenind o preocupare "la moda" la inceput de mileniu.
Aceasta preocupare tinde sa capete aspectul general al unei obsesii -
ca sa nu spun psihoza (tot un termen psihiatric - desemnand o boala
psihica grava).
Aceasta
"obsesie" - a primit denumiri din ce in ce mai atragatoare-sforaitoare
cum ar fi: "alimentatie sanatoasa" , "alimentatie corecta" sau
"alimentatie inteligenta". Desi primul termen - "alimentatie sanatoasa"
este intrat in uzul curent (si eu am curent tendinta de a-l folosi)
consider ca termenul cel mai corect ar trebui sa fie "
alimentatia
optimizata".
Motivele pentru care sustin acest termen -
sunt
bazate pe
o observatie empirica pe care am facut-o utilizand un chestionar simplu
- si anume, in general majoritatea oamenilor normali care au o greutate
in limitele "bunului simt" - NU au o alimentatie "nesanatoasa",
"incorecta" sau "proasta" - ci doar o "alimentatie
neoptimizata",
adica
am observat o alimentatie relativ echilibrata - atat in ceea ce
priveste raportul principiilor alimentare (glucide, lipide, proteine)
cat si repartitia pe grupe de alimente - cu un moderat surplus caloric(
200-300Kcal) si o discreta crestere a proportiei lipidelor(grasimilor).
Trebuie sa mentionez de asemenea ca "alimentatia
optimizata"
se apropie
de alimentatia
ideala - care NU se poate realiza indiferent de efortul
depus de
medic sau pacient. Tot ce putem spera este sa tindem sa ne apropiem cat
mai mult de modelul da alimentatie ideala, fara a transforma acest
efort intr-o obsesie.
Optimizarea regimului alimentar actual se poate
realiza -
necesitand totusi un efort de vointa, pe langa o evaluare de
specialitate (serioasa) care sa determine:
1.starea de
sanatate,
2.aproximarea necesarului energetic,
3.propunere de regim alimentar
zilnic.
Concluzii:*
alimentatia NU
trebuie sa devina o obsesie:
* alimentatia optima trebuie sa se apropie de alimentatia
ideala;
* optimizarea regimului alimentar necesita o evaluare de specialitate
si vointa.