variati
alimentele -
indiferent cat va place
un
aliment NU-l consumati EXCESIV! Aceasta va va aduce - fara
efort
- un echilibru intre grupele alimentare si un aport echilibrat de
nutrienti;
portiile
alimentare trebuie sa fie rezonabile
-
aceasta va scuteste de restrictii ulterioare;
nu consumati alimente extrem de
grase/dulci/sarate/condimentate - daca va plac atunci consumati-le cu
moderatie;
consumati
legume si fructe - preferabil la
fiecare
masa - jumatate din cantitate ar fi bine sa fie consumate in
stare"cruda" (neprelucrate termic);
nu
"sariti" peste mese - si in special NU
uitati
micul dejun; lasa-ti un spatiu rezonabil intre mese astfel incat sa NU
VA IMFOMETATI - pentru ca la masa urmatoare veti consuma (de obicei) o
cantitate de alimente mai mare decat necesarul;
lasati un interval de circa 2 ore intre o masa
principala si somn sau activitatea fizica intensa;
hidratati-va corespunzator - beti lichide
suficient -
in general exista tendinta de a consuma mai putine lichide decat
necesarul;
incercati
sa va faceti un program de masa - pe
care
sa-l respectati - echilibrati portiile intre cele 3 mese principale si
1-2 gustari;
in
afara domiciliului consumati numai alimente
pe
care le puteti identifica; daca nu puteti identifica alimentul - fiti
precauti - gustati dar NU faceti EXCES;
NU
consumati alimente/bauturi stimulente
in
exces - (ciocolata,bauturi energizante sau pe baza de cafeina, cafea
etc.), su NU substituiti mesele cu acestea;