Dr
Gabriel Panait
Nr:
medic primar Medicina
Sportiva
data: 7 feb
2006
licentiat in
fiziokinetoterapie
ecodiagnostic
mio-entezo-osteoarticular
FISA DEZVOLTARE FIZICA
- NUTRITIE
NUME:
sex: M
varsta: 25 ani
CNP:
1234567890123
telefon:
e-mail
:
MOTIVUL
PREZENTARII:
ANTECEDENTE:
* A.H.C.
medicale:
mama:
G =
Kg,
inaltime:
cm;
tata: G =
Kg,
Inaltime:
cm
*
PATOLOGICE:
*
Preferinte
alimentare:
*
apetit:
*
schimbari in preferintele
alimentare:
ACTIVITATEA
fizica:
Profesie:
zile
lucrate / saptamana:
5
ACTIVITATE cotidiana: ore:
8
consum
energetic: 80 Kcal/ora
(apreciat de examinator)
ACTIVITATE
sportiva:
SPORT:
proba:
CLUB:
Perioada
actuala:
Data aprox
urmatoarei competitii:
COMPETITIE:
Locul
Nr antrenamente/saptamana:
3
Nr.ore: 1
Intensitate: 50
%
consum energetic maxim: 200
Kcal/ora
suplimenti
alimentari: 0 Kcal/zi
Dominanta
antrenamentului:
Tipul de efort:
STAREA PREZENTA:
* acuze
subiective:
* pofta
de antrenament /
activitate fizica:
*adaptare:
*
somnul:
9 (ore);
calitativ:
*
tulburari de
somn:
*
stress:
EVALUARE
ANTROPOMETRICA:
somatometrie -
somatoscopie
* greutatea
actuala
= 75
Kg;
* talia (
statura ) = 180 cm;
* bust
(apreciere):
* anvergura (apreciere/masurare):
*
diametrul
biacromial: 41cm;
<=>
* diametrul bitrohanterian: 40cm;
* torace
aspect -
perimetre:
* repaus
=95 cm; *
inspir profund=
100cm; * expir profund=
90cm;
* Indice
elasticitate
toracica =10
* Ind. de
armonie ( Erissman ) = 5
*
perimetrul abdominal
=
cm;
* aspect
abdomen:
*
apreciere membre
toracice: * Perim. brat
DR
cm;
<=> * Perim. brat
ST cm;
* P antebrat DR
cm;
<=> * P antebrat
ST cm;
*
apreciere membre
pelvine: * perimetrul
fesier
= cm;
* coapsa
DR cm;
<=>
* coapsa STG cm;
* gamba
DR cm;
<=>
* gamba STG cm;
* Perim
Pumn =
16 cm; *
Perim Gen =
40cm; * Perim glezna
=
26 cm;
*
apreciere
mobilitate:
*
apreciere dezvoltare
musculara:
*
apreciere tonus
muscular:
*
ADIPOCENTRIMETRIE:
* abdomen
= 15
mm;
*
flanc =10
mm;
*
spate =
5 mm;
*
brat =
5mm;
*
coapsa
= 10 mm;
* suma plici
=
45 mm;
INDICATORI:
proportii apreciate
(%) =
15/85
* Greutatea apreciata
functie de talie (
formula:
Broca / Brusch ) = 75
Kg;
* Inaltime actuala =
180
cm;
* Greutatea actuala =
75
Kg;
* Greutate optima
actual
= 73,8 Kg
* Suprafata corporala
=
1,942 m2
* Tesut adipos actual
=
10,9 Kg; (14,5 %
)
* Masa Activa actuala
=
64,1 Kg; (85,5 % )
* EXCES TESUT ADIPOS actual =
1,2
Kg;
* Tesut adipos
optim
= 9,6 Kg
* Masa activa optima
=
63,8 Kg
* Greutate optima
calculata =
73,4 Kg;
* BMI ( body mass index
) =
19,9
* Masa Activa Standard (
85
%) = 63,8
Kg;
* INDICE HIPERTROFIC
=
-0,4
* Indice hidrodinamic
=
22,5
* Indice dezvoltare osoasa
=
46
CONCLUZII
EVALUARE ANTROPOMETRICA:
*
ATITUDINE: * DEFICIENTE FIZICE:
* STARE DE NUTRITIE: *
TESUT ADIPOS: * TESUT MUSCULAR:
* TESUT OSOS:
* BIOTIP
*
Predictie
crestere - nu este cazul in situatia prezentata
RECOMANDARI:
nota:
modelul de
calcul este conform
cu cel utilizat de Institutul
National de Medicina Sportiva
PENTRU
CAZUL
IPOTETIC PREZENTAT ANTERIOR -
ADICA UN TANAR BARBAT DE 25
ANI (CARE
ARE O ACTIVITATE CU
MINIM CONSUM ENERGETIC (BIROU) LA CARE
ASOCIAZA
DE 4 ORI/SAPTAMANA O
ACTIVITATE FIZICA DE RECREERE) SE
PROPUNE UN REGIM
ALIMENTAR evaluat LA cca 3000 Kcal / zi
Propunere de regim
alimentar pentru persoana
fizica
NUME:
sex:
M varsta:
25 ani
Prezentare generala:
*
acest
regim alimentar este astfel conceput
incat sa va permita sa va
configurati meniul
zilnic in functie de gustul Dvs., fara monotonia
specifica
a regimurilor
alimentare actuale, rolul sau fiind mai putin sa va spuna
ce sa mancati, ci sa va invete
sa mancati
echilibrat, astfel incat dupa o
anumita
perioada sa puteti renunta la consultarea
regimului propriu-zis. *
aprecierea individuala a
calitatii si
cantitatii
alimentelor consumate este mai importanta
decat
cantarirea: in acest sens este util a va selecta un set de
tacamuri ( lingurita,
lingura, pahar, farfurie, etc.) ale carui
capacitati sa le cunoasteti sau sa le masurati - cu timpul veti putea
renunta la
ele - intervenind capacitatea de apreciere (de exemplu: o cana medie
are aproximativ 300 ml, o lingura cca 20
ml/grame, o lingurita cca 5 ml/grame ). *
acest mod de
aproximare nu
trebuie sa va
ingrijoreze - deoarece micile
greseli
inerente aprecierii vor fi intotdeauna la fel - corectarea
lor
realizandu-se in momentul
reglajului.
*
masurarea greutatii - cantarirea - se va
face
dimineata la interval
de 7 - 10 zile; pentru a aprecia pierderile de apa din efort
-
cantarirea se va face inainte si dupa efort
(dezbracat/a).
*
FOARTE IMPORTANT
-
CHEIA ESENTIALA A
ACESTUI REGIM ALIMENTAR ESTE
VARIATIA -
adica EVITAREA CU ORICE
PRET A
UNUI
REGIM ALIMENTAR MONOTON
!
- ACEST REGIM ALIMENTAR NU ESTE
IEFTIN DE
URMAT - IN CAZUL IN CARE NU VA
PUTETI PERMITE COSTUL, ESTE
RECOMANDAT
SA CAUTATI ALTA VARIANTA - ADAPTAREA
ACESTUI
REGIM ( la posibilitati financiare modeste sau la alta
persoana )
VA DUCE LA O ALIMENTATIE DEZECHILIBRATA,
FIIND POSIBILA APARITIA UNOR TULBURARI METABOLICE DIVERSE !
- REGIMUL NECESITA REGLAJE
PERIODICE - pentru adaptarea la diferite
situatii (modificarea efortului, conditii
termice diferite, modificari in
starea
de sanatate etc.).
Chiar in conditii de utilizare
corecta ( inclusiv dupa efectuarea reglajelor )
este posibil ca anumite persoane sa nu
resimta
beneficiile scontate - in aceasta
situatie se
impune o reevaluare a starii de sanatate.
MODUL DE
UTILIZARE
* Cele 240
alimente esentiale sunt impartite
in 7 grupe
principale: 1.Lactate,2.Carne si derivate,
3.Legume-fructe, 4.Grasimi alimentare, 5.Cereale-leguminoase,
6.Produse zaharoase,
7.Oua; * Fiecare grupa contine
mai multe alimente
proprii,
in cantitati
diferite - la TOTAL fiind cantitatea MAXIMA din
alimentul respectiv si din aceea grupa - care se poate si
este
indicat a se
consuma intr-o zi; * deci intr-o
zi se poate consuma MAXIM - de
exemplu
- din grupa
produse LACTATE: lapte vaca: 600 ml,
sau
telemea de vaca sau de oaie: 160 grame
sau iaurt degresat (sana): 1200
grame; * pentru o alimentatie
corecta este indicat a
se
realiza variatie in
cursul unei zile si in cadrul unei grupe alimentare utilizand
proportiile ( ¼ ; ½ ; ¾ ) care ajuta
si
la prepararea diverselor feluri de mancare - de exemplu in cursul
unei zile este mai corect sa consumam LACTATE -
lapte
vaca: 150 ml ( ¼ )
plus 35 grame cascaval vaca
(¼) plus 80 grame telemea de oaie
(1/2)
- decat sa consumam doar cantitatea de
600 ml lapte vaca; *
daca in cursul unei zile se va consuma mai
mult
sau mai putin
dintr-un aliment acesta se va putea scadea sau adauga in ziua / zilele
ce urmeaza ( de exemplu grupa oua ); *
marea majoritate a alimentelor sunt
considerate
neprelucrate termic -
pierderile calorice prin prelucrare sunt introduse in calcul
-
deci nu trebuie decat sa apreciati cantitalile in
"crud". * alimentele pe care
nu le gasiti in prezentul regim se pot asocia unui
aliment cunoscut sau solicitati ajutor; *
otetul, mustarul si alte ingrediente care se
folosesc in cantitati
extrem de mici au fost neglijate in calcul; *
ultima masa / gustare nu se va servi ( in
principiu ) mai tarziu de
ora 21; este recomandat un interval de minin o ora intre masa si
efortul fizic sau somn ( optim - 2 ore
). * repartitia caloriilor pe
mese -
recomandata: mic dejun:
30-35%,
dejun: 35 - 40%,cina: 20 - 25%; *
pentru situatii diferite - antrenamente la
altitudine medie,
refacere, etc.- este necesara reconfigurarea regimului
alimentar * cel putin 1/2 din
cantitatea de
legume-freucte se va consuma in stare
“cruda” - neprelucrate
termic.
Cantitati recomandate
pe grupe
de
alimente:
LACTATE
| 1/4
| 1/2 |
3/4 |
total |
| Lapte
partial degresat
(vaca)
| 205ml |
410ml |
615ml |
820ml |
sau |
Lapte
vaca/capra-proaspat / batut | 150ml |
300ml |
450ml |
600ml |
sau |
Lapte
oaie / bivolita | 90ml |
180ml |
270ml |
360ml |
sau |
Lapte
condensat | 60ml |
120ml |
180ml |
240ml |
sau |
Lapte
praf | 20g |
40g |
60g |
80g |
sau |
Iaurt
gras | 185g |
370g |
555g |
740g |
sau |
Iaurt
degresat / Sana | 300g |
600g |
900g |
1200g |
sau |
Branza
vaci - grasa | 55g |
110g |
165g |
220g |
sau |
Br
vaci degresata /
urda | 60g |
120g |
180g |
240g |
sau |
Telemea
de vaca / oaie | 40g
| 80g |
120g |
160g |
sau |
Cascaval
vaca / br
topita / "Olanda" | 35g |
70g |
105g |
140g |
sau |
Cascaval
oaie / br
burduf / schweitzer | 25g |
50g |
75g |
100g |
sau |
Cas
dulce | 35g |
70g |
105g |
140g |
| *
aceasta grupa va va
furniza in medie: | 386Kcal |
|
|
|
|
CARNE
SI DERIVATE |
1/4 |
1/2 |
3/4 |
total |
| Carne
vaca / porc /
oaie - slaba | 50g |
100g |
150g |
200g |
sau |
Carne
vitel slaba /
porc semigrasa | 35g |
70g |
105g |
140g |
sau |
Carne
vaca/porc-grasa
/oaie - semigrasa | 25g |
50g |
75g |
100g |
sau |
Carne
miel /
gasca | 30g |
60g |
90g |
120g |
sau |
Carne
gaina | 55g |
110g |
165g |
220g |
sau |
Carne
curca / rata | 45g |
90g |
135g |
180g |
sau |
Carne
caprioara /
iepure / mistret | 45g |
90g |
135g |
180g |
sau |
Organe
vaca / porc (
ficat / rinichi ) | 50g |
100g |
150g |
200g |
sau |
Creier
bovine | 60g |
120g |
180g |
240g |
sau |
Gelatina
| 5g |
10g |
15g |
20g |
sau |
Pate
ficat | 20g |
40g |
60g |
80g |
sau |
Limba/tobe |
30g |
60g |
90g |
120g |
sau |
Sunca
presata /
m.tiganesc / muschi file | 25g |
50g |
75g |
100g |
sau |
Salam
vara / cabanos | 15g |
30g |
45g |
60g |
sau |
Salam
Sibiu | 15g |
30g |
45g |
60g |
sau |
Parizer,
crenwursti, polonez, leberwursti sau
| 25g |
50g |
75g |
100g |
sau |
salam
porc, salam
Bihor, Bucuresti, Victoria, Miorita, Mistret, Popesti, carnati
Muntenia, Trandafir, rustic
|
Peste
slab
(salau, stiuca, biban ) | 80g |
160g |
240g |
320g |
sau |
Peste
semigras (crap, platica) | 60g |
120g |
180g |
240g |
sau |
Peste
gras(somn,nisetru), conserve *(fara ulei) | 35g |
70g |
105g |
140g |
| *
aceasta
grupa va va furniza in medie: | 272Kcal
|
|
|
|
|
LEGUME
- FRUCTE |
1/4 |
1/2 |
3/4 |
total |
| Ardei
gras verde,
andive, castraveti,conopida, | 630g |
1260g |
1890g |
2520g |
sau |
sau dovlecei,
fasole v(apa)ghiveci,loboda,tomate,ridichi,salata,spanac,
vinete,castraveti-otet,varza
acra; | Ardei
gras rosu,ceapa
verde/uscata ,fasole verde, |
320g |
640g |
960g |
1280g |
sau |
sau gogosari
,gulii, mazare(apa), marar, morcov, patrunjel, pastarnac, praz, urzici,
sfecla rosie,
|
sau telina
radacina , varza alba / rosie |
Mazare
verde boabe | 100g |
200g |
300g |
400g |
sau |
Cartofi |
170g |
340g |
510g |
680g |
sau |
ciuperci |
250g |
500g |
750g |
1000g |
sau |
suc
tomate,rosii in
bulion
| 500g |
1000g |
1500g |
2000g |
sau |
bulion/pasta
de tomate | 150g |
300g |
450g |
600g |
sau |
ciuperci
deshidratate
| 25g |
50g |
75g |
100g |
sau |
morcov
deshidratati
| 35g
| 70g |
105g |
140g |
sau |
|
|
|
|
|
| Agrise,
capsuni,
Pepeni verzi / galbeni,
| 430g |
860g |
1290g |
1720g |
sau |
sau
Grepfruit, Lamai, Mandarine,
fragi; | Afine,
caise,
corcoduse, dude, gutui, mere, | 245g |
490g |
735g |
980g |
sau |
sau
nectarine, piersici,
coacaze, mure, zmeura, visine, portocale,
ananas,
banane, | Cirese,
pere,
prune, struguri | 175g |
350g |
525g |
700g |
sau |
FRUCTE
USCATE: caise fara samburi, | 35g |
70g |
105g |
140g |
sau |
sau curmale cu
samburi, prune cu
samburi, smochine, stafide
|
SEMINTE
/
FRUCTE OLEOAGINOASE: alune
| 25g |
50g |
75g |
100g |
sau |
in coaja, castane,
masline negre, seminte floarea soarelui |
arahide,
seminte dovleac, fistic, masline verzi, |
10g |
20g |
30g |
40g |
sau |
sau nuci, nuci cocos
|
sucuri
naturale de fructe | 250ml |
500ml |
750ml |
1000ml |
| *
aceasta
grupa va va furniza in medie: | 483Kcal |
|
|
|
|
GRASIMI
ALIMENTARE
| 1/4
| 1/2 |
3/4 |
total |
| smantana |
10g |
20g |
30g |
40g |
sau |
unt |
3g |
5g |
8g |
10g |
sau |
untura,
seu, | 3g |
5g |
8g |
10g |
sau |
uleiuri,
margarina | 5g |
10g |
15g |
20g |
sau |
*
aceasta grupa va va
furniza in medie: | 109Kcal |
|
|
|
|
CEREALE
- LEGUMINOASE
USCATE | 1/4
| 1/2 |
3/4 |
total |
| Paine
alba-neagra
graham,secara, chifle | 120g |
240g |
360g |
480g |
sau |
Orez,gris,fulgi
ovaz,paste diverse | 90g |
180g |
270g |
360g |
sau |
Biscuiti,
pop
corn, cozonac - stafide | 65g |
130g |
195g |
260g |
sau |
Fainuri,
arpacas de orz | 105g |
210g |
315g |
420g |
sau |
Fasole,
mazare boabe,
linte boabe | 60g |
120g |
180g |
240g |
sau |
soia |
50g |
100g |
150g |
200g |
sau |
*
aceasta grupa va va
furniza in medie: | 1130Kcal |
|
|
|
|
PRODUSE
ZAHAROASE |
1/4
| 1/2 |
3/4 |
total |
| Zahar,
lactoza | 25g |
50g |
75g |
100g |
sau |
Miere |
30g |
60g |
90g |
120g |
sau |
glucoza,
amidon | 30g |
60g |
90g |
120g |
sau |
Caramele,
bomboane, praline, drops
| 20g |
40g |
60g |
80g |
sau |
gemuri,
dulceturi,
jeleuri | 30g |
60g |
90g |
120g |
sau |
sirop
fructe concentrat | 35ml |
70ml |
105ml |
140ml |
sau |
magiun
prune,marmelad,fructe confiate | 35g |
70g |
105g |
140g |
sau |
cacao,
ciocolata, bomb
ciocolata,nuga | 15g |
30g |
45g |
60g |
sau |
halva
susan / floarea
soarelui | 10g |
20g
| 30g |
40g |
sau |
martipan |
10g |
20g |
30g |
40g |
sau |
sucuri
artificiale -
tip cola, etc.
| 175ml |
350ml |
525ml |
700ml |
| *
aceasta grupa va va
furniza in medie: | 344Kcal |
|
|
|
|
OUA |
1/4
| 1/2 |
3/4 |
total |
| integral
-
medie
| 10g |
20g |
30g |
40g |
sau |
Galbenus
- ou gaina | 5g |
10g |
15g |
20g |
sau |
Albus
- ou gaina
| 20g |
40g |
60g |
80g |
| *
aceasta grupa va va
furniza in medie: | 64Kcal
|
|
|
|
|
APA:
apa
plata, apa minerala, carbogazoasa, ceai / cafea - neindulcite, supe,
ciorbe (doar lichidul) etc. Cantitatea
minima necesara / zi
: 2300ml
plus pierderile din
efort (prin cantarire)!
Bauturi
alcoolice:
Nu intra in componenta RATIEI ALIMENTARE
ZILNICE.
Totusi, pentru ocazii
deosebite - este prezentat mai
jos un tabel de echivalente calorice:
CORELATII: 100 ML (
Whisky/tuica/rom ) = 600 ml Bere = 500 ml vin/sampanie = 300
Kcal
In
ziua /
zilele ce urmeaza
consumului de bauturi alcoolice se vor exclude la 1-2 mese produsele
zaharoase pana la valoarea calorica
corespunzatoare consumului.
Acest
regim
alimentar este calculat astfel incat sa va furnizeze (valori medii):
* maxim: 3100Kcal /
zi;
* mediu:
2800Kcal / zi,
repartizate astfel:
*19,3%
proteine
52,6%vegetale
:
47,4%animale
Optim: 50% - 50%
*26,5% lipide
(grasimi) 38,5%vegetale
:
61,5%animale
Optim: 33-40% - 60-66%
*54,3% glucide
(carbohidrati)
*
aproximativ:
1,7 grame proteine / Kilogram corp
1,1 grame
lipide / Kilogram corp
4,9 grame glucide / Kilogram corp
La
un cost minim
zilnic: 3,60
€
In final un exemplu
de utilizare ( creare meniuri
zilnice )
Mic
Dejun
794Kcal
26%
*Ceai/cafea cu zahar
25 grame (1/4)
*Cascaval
oaie
25 grame (1/4)
*Unt
5 grame
(1/2)
*Sunca presata
25 grame (1/4)
*1 banana+portocala
245
grame (1/4)
*bomboane
20
grame (1/4)
*paine
120 grame (1/4)
Dejun
797 Kcal 26%
* Supa de pui-
pui:
55 grame((1/4)
* Carne porc la
tava-slaba
50 grame((1/4)
cu varza natur *
inclusiv legume din
supa
320
grame((1/4) *
grasimi in
compozitie
10
grame((1/2) * clatite
1-2
(faina - se scade din paine)
cu
gem
30 grame (1/4 )
* sucuri
artificiale
175 ml
(1/4)
sau sirop fructe
concentrat
35
ml (1/4)
cu apa plata * Oua -
½ in componenta clatite
* paine
120 grame (1/4)
Cina
688Kcal 22%
* Cas
dulce
35 grame
(1/4)
* Salata rosii +
ardei
630 grame
(1/4)
* Peste
slab(rasol)
80 grame (1/4)
cu cartofi
natur
170 grame (1/4)
* paine
120 grame (1/4)
* un mar - se scade din
salata
* Apa
plata
1-2 Gustari
507Kcal 16%
*Sana / iaurt
slab
300 grame((1/4)
*Pateuri
cu
branza: - faina
cca
105grame((1/4) -
telemea cca
40grame((1/4)
- oua ( ½ ) in compozitie
aproximativ:
3100 Kcal
* Nu consumati alimente decat cat
simtiti nevoie - nu mai mult doar pentru ca este trecut in
lista!
* Nu uitati sa variati alimentele
- succes !
NOTA:
Modelul
prezentat este creat pentru alimentatia sportivilor de performanta dar
poate fi adaptat pentru orice persoana (de aceea am introdus in exemplu
... o persoana fara activitate sportiva de performanta) - copil sau
adult - indiferent de tipul de activitate sau de sport.
|