MedicinaSportiva.Ro - Portal Romanesc de Medicina Sportiva
Newsletter Medicina Sportiva
*




PanSportMedical.Ro
 english 

 PanSportMedical
WebSite Romanesc de Medicina Sportiva
website medical * medicina sportiva * traumatologie - recuperare sportiva * nutritie * articole * informatii



  Home

 Medicina Sportiva
 Traumatologie Sportiva
 Recuperare Medicala & Sportiva
 Dezvoltare Fizica
 Nutritie
 Sportul pentru toti
 Sistemul sanitar
 Link to PanSportMedical.Ro
 WebSite Map

 Forum  Medicina Sportiva:
www.medicinasportiva.ro


*
 
Servicii
Contact
Despre Noi
 








Articol de specialitate

Nutritie





  Este vorba de o propunere - un model de fisa de examinare pe care il folosesc si in care am introdus toate elementele esentiale.
  Modelul prezentat este creat pentru alimentatia sportivilor de performanta dar poate fi adaptat pentru orice persoana (de aceea am introdus in exemplu ... o persoana fara activitate sportiva de performanta) - copil sau adult - indiferent de tipul de activitate sau de sport.
  Pe baza  examenului de dezvoltare fizica  - se propune si un model de regim alimentar  -  pentru  cazul ipotetic prezentat  - un barbat de 25 ani cu activitate fizica minima (nesportiv) - evaluat la cca. 3000Kcal/zi.


    Dr Gabriel Panait                                                                          Nr:
    medic primar Medicina Sportiva                                                          data:   7 feb 2006
    licentiat in fiziokinetoterapie
    ecodiagnostic mio-entezo-osteoarticular
 
   
FISA DEZVOLTARE FIZICA - NUTRITIE

               
   NUME:                                                      sex:   M        varsta:   25    ani
    CNP:    1234567890123                              telefon:                                      e-mail : 

    MOTIVUL PREZENTARII:
    
    ANTECEDENTE:
   
       * A.H.C. medicale:
              mama:        G =    Kg,    inaltime:  cm;              tata:    G =    Kg,    Inaltime:        cm
        * PATOLOGICE:
          
        * Preferinte  alimentare:                                                 * apetit:
        * schimbari in preferintele alimentare:
   
    ACTIVITATEA  fizica:
     Profesie:                                                                             zile lucrate / saptamana:  5   
    ACTIVITATE cotidiana:  ore: 8         consum energetic:    80 Kcal/ora  (apreciat de examinator)
    ACTIVITATE sportiva:
    SPORT:
    proba:                                  CLUB:
    Perioada actuala:                Data aprox urmatoarei competitii:

   COMPETITIE:                            Locul
    Nr antrenamente/saptamana:  3                   Nr.ore:  1            Intensitate: 50 %
    consum energetic maxim: 200 Kcal/ora                                  suplimenti alimentari: 0 Kcal/zi
    Dominanta  antrenamentului:                                                 Tipul de efort:
   
    STAREA  PREZENTA:
        * acuze subiective:
        * pofta de antrenament / activitate fizica:                        *adaptare:
        * somnul:     9 (ore);                     calitativ:
        * tulburari de somn:                                                      * stress:
   
           EVALUARE  ANTROPOMETRICA:  somatometrie - somatoscopie
        * greutatea actuala = 75 Kg;                              * talia ( statura ) = 180 cm;
        * bust (apreciere):                                             * anvergura (apreciere/masurare):
        * diametrul biacromial:   41cm;         <=>            * diametrul bitrohanterian:  40cm;
        * torace aspect - perimetre:
            * repaus =95    cm;    * inspir profund=  100cm;    * expir profund=  90cm;
        * Indice elasticitate toracica   =10              * Ind. de armonie ( Erissman ) =  5
        * perimetrul abdominal =    cm;                   * aspect abdomen:
        * apreciere membre toracice:    * Perim. brat DR    cm;    <=>    * Perim. brat ST    cm;
                                                      * P antebrat DR    cm;    <=>    * P antebrat ST    cm;
        * apreciere membre pelvine:      * perimetrul fesier =    cm;
                                                          * coapsa DR    cm;    <=>    * coapsa STG     cm;
                                                          * gamba DR    cm;     <=>    * gamba STG     cm;
        * Perim Pumn = 16    cm;    * Perim Gen =  40cm;    * Perim glezna =   26 cm;
        * apreciere mobilitate:
        * apreciere dezvoltare musculara:
        * apreciere tonus muscular:
          
        * ADIPOCENTRIMETRIE:
                                                       * abdomen  =  15 mm;        *  flanc    =10 mm;   
                                                       *  spate      =    5  mm;       *  brat      = 5mm;   
                                                       *  coapsa    =  10  mm;       *  suma plici =   45 mm; 
         INDICATORI:                            proportii apreciate (%)  =    15/85 
         
    * Greutatea apreciata functie de talie ( formula: Broca / Brusch ) =   75 Kg;   
    * Inaltime actuala =   180    cm;
    * Greutatea actuala = 75    Kg;                            * Greutate optima actual =    73,8   Kg
    * Suprafata corporala =    1,942 m2
    * Tesut adipos actual =    10,9    Kg; (14,5  % )
    * Masa Activa actuala =    64,1    Kg; (85,5  % )
    * EXCES TESUT ADIPOS actual = 1,2  Kg;
        
    * Tesut adipos optim    =    9,6   Kg
    * Masa activa optima   =    63,8  Kg                    * Greutate optima calculata =     73,4   Kg;
      
    * BMI  ( body mass index )   =     19,9
    * Masa  Activa Standard ( 85    %) =    63,8    Kg;
    * INDICE HIPERTROFIC =    -0,4
    * Indice hidrodinamic  =    22,5                             * Indice  dezvoltare  osoasa  =     46
                                                               
         CONCLUZII EVALUARE ANTROPOMETRICA:

* ATITUDINE:
* DEFICIENTE FIZICE:
* STARE DE NUTRITIE:
* TESUT ADIPOS:
* TESUT MUSCULAR:
* TESUT OSOS:
* BIOTIP
* Predictie crestere - nu este cazul in situatia prezentata                                                 
            
             RECOMANDARI:

nota: modelul de calcul este conform cu cel utilizat de Institutul National de Medicina Sportiva

                                                 
PENTRU CAZUL IPOTETIC PREZENTAT ANTERIOR - ADICA UN TANAR BARBAT DE 25 ANI   
(CARE ARE O ACTIVITATE CU MINIM CONSUM ENERGETIC (BIROU) LA CARE ASOCIAZA
DE 4 ORI/SAPTAMANA O ACTIVITATE FIZICA DE RECREERE)
SE PROPUNE UN REGIM ALIMENTAR evaluat LA cca 3000 Kcal / zi



Propunere de regim alimentar pentru persoana fizica
                                                               
NUME:                    sex:    M    varsta:        25    ani
                                                               
Prezentare generala:
* acest  regim  alimentar  este astfel  conceput incat  sa va  permita sa va  configurati  meniul zilnic in functie de gustul Dvs.,  fara monotonia specifica  a regimurilor alimentare actuale,  rolul sau fiind mai putin sa va spuna ce sa mancati,  ci sa  va  invete sa  mancati  echilibrat,  astfel  incat  dupa o anumita  perioada  sa puteti renunta la  consultarea  regimului  propriu-zis.
* aprecierea  individuala a calitatii  si cantitatii  alimentelor  consumate  este  mai importanta decat cantarirea:  in acest sens este util a va selecta un set de tacamuri ( lingurita, lingura, pahar, farfurie, etc.)  ale carui capacitati sa le cunoasteti sau sa le masurati - cu timpul veti putea renunta la ele - intervenind capacitatea de apreciere (de exemplu: o cana medie are aproximativ 300 ml, o lingura cca 20 ml/grame, o lingurita cca 5 ml/grame ).
* acest  mod  de  aproximare  nu trebuie sa va ingrijoreze  -  deoarece  micile  greseli  inerente aprecierii vor fi intotdeauna  la fel - corectarea lor realizandu-se in momentul reglajului.               
* masurarea greutatii - cantarirea - se va face dimineata la interval de 7 - 10 zile;  pentru a aprecia pierderile de apa din efort - cantarirea se va face inainte si dupa efort (dezbracat/a).
 
* FOARTE IMPORTANT  -  CHEIA  ESENTIALA  A  ACESTUI  REGIM  ALIMENTAR  ESTE  VARIATIA - adica  EVITAREA  CU  ORICE  PRET  A  UNUI  REGIM   ALIMENTAR   MONOTON !  -    ACEST REGIM ALIMENTAR  NU ESTE IEFTIN DE URMAT  -  IN CAZUL IN CARE NU VA PUTETI  PERMITE  COSTUL,  ESTE RECOMANDAT  SA CAUTATI ALTA VARIANTA  -  ADAPTAREA  ACESTUI  REGIM  ( la posibilitati financiare modeste sau la alta persoana ) VA DUCE LA O ALIMENTATIE DEZECHILIBRATA,  FIIND POSIBILA APARITIA UNOR TULBURARI METABOLICE DIVERSE !  -  REGIMUL NECESITA REGLAJE PERIODICE  -  pentru adaptarea  la diferite situatii  (modificarea efortului,  conditii termice diferite,  modificari  in  starea  de sanatate etc.).
Chiar in conditii de utilizare corecta  ( inclusiv dupa efectuarea reglajelor )  este posibil  ca  anumite persoane  sa nu resimta  beneficiile  scontate  -  in aceasta situatie se impune  o reevaluare a starii de sanatate.
          
                                                               
MODUL  DE  UTILIZARE
      
* Cele 240 alimente  esentiale sunt impartite in 7 grupe principale:  1.Lactate,2.Carne si derivate, 3.Legume-fructe,  4.Grasimi alimentare, 5.Cereale-leguminoase, 6.Produse zaharoase, 7.Oua;
* Fiecare grupa contine mai multe alimente proprii, in cantitati diferite - la TOTAL fiind cantitatea MAXIMA din alimentul  respectiv si din aceea grupa - care se poate si este indicat a se consuma intr-o zi;
* deci intr-o zi se poate consuma MAXIM - de exemplu - din grupa produse LACTATE:  lapte vaca:   600  ml, sau  telemea de vaca sau de oaie: 160 grame    sau     iaurt degresat (sana): 1200 grame;
* pentru o alimentatie corecta este indicat a se realiza variatie in cursul unei zile si in cadrul unei grupe alimentare utilizand proportiile ( ¼ ; ½ ; ¾ ) care ajuta si la prepararea diverselor feluri de mancare - de exemplu in cursul unei zile este mai corect sa consumam LACTATE -   lapte vaca:  150 ml ( ¼ ) plus  35 grame cascaval vaca (¼) plus  80  grame telemea de oaie (1/2)  -   decat sa consumam doar cantitatea de  600  ml lapte vaca;
* daca in cursul unei zile se va consuma mai mult sau mai putin dintr-un aliment acesta se va putea scadea sau adauga in ziua / zilele ce urmeaza ( de exemplu grupa oua );
* marea majoritate a alimentelor sunt considerate neprelucrate termic - pierderile calorice prin prelucrare sunt  introduse in calcul - deci nu trebuie decat sa apreciati cantitalile in "crud".
* alimentele pe care nu le gasiti in prezentul regim se pot asocia unui aliment cunoscut sau solicitati ajutor;
* otetul, mustarul si alte ingrediente care se folosesc in cantitati extrem de mici au fost neglijate in calcul;
* ultima masa / gustare nu se va servi ( in principiu ) mai tarziu de ora 21; este recomandat un interval de minin o ora intre masa si efortul fizic sau somn ( optim - 2 ore ).
* repartitia caloriilor pe mese - recomandata:  mic dejun: 30-35%, dejun: 35 - 40%,cina: 20 - 25%;
* pentru situatii diferite - antrenamente la altitudine medie, refacere, etc.- este necesara reconfigurarea regimului alimentar
* cel putin 1/2 din cantitatea de legume-freucte se va consuma in stare “cruda” - neprelucrate termic.


Cantitati recomandate pe grupe de alimente:

LACTATE
1/4 
1/2 3/4 total
Lapte partial degresat (vaca) 
205ml 410ml 615ml 820ml sau
Lapte vaca/capra-proaspat / batut150ml 300ml 450ml 600ml sau
Lapte oaie / bivolita90ml 180ml 270ml 360ml sau
Lapte condensat60ml 120ml 180ml 240ml sau
Lapte praf20g 40g 60g 80g sau
Iaurt gras185g 370g 555g 740g sau
Iaurt degresat / Sana300g 600g 900g 1200g sau
Branza vaci - grasa55g 110g 165g 220g sau
Br vaci degresata / urda60g 120g 180g 240g sau
Telemea de vaca / oaie40g
80g 120g 160g sau
Cascaval vaca / br topita / "Olanda"35g 70g 105g 140g sau
Cascaval oaie / br burduf / schweitzer25g 50g 75g 100g sau
Cas dulce35g 70g 105g 140g
* aceasta grupa va va furniza in medie: 386Kcal



                                                       

CARNE SI DERIVATE 1/4 1/2 3/4 total
Carne vaca / porc / oaie - slaba50g 100g 150g 200g sau
Carne vitel slaba / porc semigrasa35g 70g 105g 140g sau
Carne vaca/porc-grasa /oaie - semigrasa25g 50g 75g 100g sau
Carne miel / gasca30g 60g 90g 120g sau
Carne gaina55g 110g 165g 220g sau
Carne curca / rata45g 90g 135g 180g sau
Carne caprioara / iepure / mistret45g 90g 135g 180g sau
Organe vaca / porc ( ficat / rinichi )50g 100g 150g 200g sau
Creier bovine60g 120g 180g 240g sau
Gelatina
5g 10g 15g 20g sau
Pate ficat20g 40g 60g 80g sau
Limba/tobe 30g 60g 90g 120g sau
Sunca presata / m.tiganesc / muschi file25g 50g 75g 100g sau
Salam vara / cabanos15g 30g 45g 60g sau
Salam Sibiu15g 30g 45g 60g sau
Parizer, crenwursti, polonez, leberwursti sau
25g 50g 75g 100g sau
salam porc, salam Bihor, Bucuresti, Victoria, Miorita, Mistret, Popesti, carnati Muntenia, Trandafir, rustic
Peste slab (salau, stiuca, biban )80g 160g 240g 320g sau
Peste semigras (crap, platica)60g 120g 180g 240g sau
Peste gras(somn,nisetru), conserve *(fara ulei)35g 70g 105g 140g
* aceasta grupa va va furniza in medie:272Kcal




       
  
LEGUME - FRUCTE 1/4 1/2 3/4 total
Ardei gras verde, andive, castraveti,conopida,630g 1260g 1890g 2520g sau
  sau dovlecei, fasole v(apa)ghiveci,loboda,tomate,ridichi,salata,spanac, vinete,castraveti-otet,varza acra;
Ardei gras rosu,ceapa verde/uscata ,fasole verde, 320g 640g 960g 1280g sau
   sau gogosari ,gulii, mazare(apa), marar, morcov, patrunjel, pastarnac, praz, urzici, sfecla rosie,
   sau telina radacina , varza alba / rosie
Mazare verde boabe100g 200g 300g 400g sau
Cartofi 170g 340g 510g 680g sau
ciuperci 250g 500g 750g 1000g sau
suc tomate,rosii in bulion
500g 1000g 1500g 2000g sau
bulion/pasta de tomate150g 300g 450g 600g sau
ciuperci deshidratate
25g 50g 75g 100g sau
morcov deshidratati
35g
70g 105g 140g sau






Agrise, capsuni, Pepeni verzi / galbeni,
430g 860g 1290g 1720g sau
     sau Grepfruit, Lamai, Mandarine, fragi;
Afine, caise, corcoduse, dude, gutui, mere,245g 490g 735g 980g sau
   sau nectarine, piersici, coacaze, mure, zmeura, visine, portocale, ananas, banane,
Cirese, pere, prune, struguri175g 350g 525g 700g sau
FRUCTE USCATE: caise fara samburi,35g 70g 105g 140g sau
    sau curmale cu samburi, prune cu samburi, smochine, stafide
SEMINTE / FRUCTE OLEOAGINOASE: alune
25g 50g 75g 100g sau
   in coaja, castane, masline negre, seminte floarea soarelui
arahide,  seminte dovleac,  fistic,  masline verzi, 10g 20g 30g 40g sau
   sau nuci, nuci cocos
sucuri naturale de fructe250ml 500ml 750ml 1000ml
* aceasta grupa va va furniza in medie:483Kcal





GRASIMI ALIMENTARE
1/4 
1/2 3/4 total
smantana 10g 20g 30g 40g sau
unt 3g 5g 8g 10g sau
untura, seu,3g 5g 8g 10g sau
uleiuri, margarina5g 10g 15g 20g sau
* aceasta grupa va va furniza in medie: 109Kcal





CEREALE - LEGUMINOASE USCATE1/4 
1/2 3/4 total
Paine alba-neagra graham,secara, chifle120g 240g 360g 480g sau
Orez,gris,fulgi ovaz,paste diverse90g 180g 270g 360g sau
Biscuiti,  pop corn, cozonac - stafide65g 130g 195g 260g sau
Fainuri, arpacas de orz105g 210g 315g 420g sau
Fasole, mazare boabe, linte boabe60g 120g 180g 240g sau
soia 50g 100g 150g 200g sau
* aceasta grupa va va furniza in medie: 1130Kcal





PRODUSE  ZAHAROASE 1/4 
1/2 3/4 total
Zahar, lactoza25g 50g 75g 100g sau
Miere 30g 60g 90g 120g sau
glucoza, amidon30g 60g 90g 120g sau
Caramele, bomboane, praline, drops
20g 40g 60g 80g sau
gemuri, dulceturi, jeleuri30g 60g 90g 120g sau
sirop fructe concentrat35ml 70ml 105ml 140ml sau
magiun prune,marmelad,fructe confiate35g 70g 105g 140g sau
cacao, ciocolata, bomb ciocolata,nuga15g 30g 45g 60g sau
halva susan / floarea soarelui10g 20g
30g 40g sau
martipan 10g 20g 30g 40g sau
sucuri artificiale - tip cola, etc.
175ml 350ml 525ml 700ml
* aceasta grupa va va furniza in medie: 344Kcal





OUA 1/4 
1/2 3/4 total
integral - medie
10g 20g 30g 40g sau
Galbenus - ou gaina5g 10g 15g 20g sau
Albus - ou gaina
20g 40g 60g 80g
* aceasta grupa va va furniza in medie: 64Kcal






APA: apa plata, apa minerala, carbogazoasa, ceai / cafea - neindulcite, supe, ciorbe (doar lichidul) etc.
Cantitatea minima necesara / zi : 2300ml      plus pierderile din efort (prin cantarire)!    

Bauturi alcoolice:    Nu intra in componenta RATIEI  ALIMENTARE  ZILNICE.
     Totusi, pentru ocazii deosebite - este prezentat mai jos un tabel de echivalente calorice:                    
     CORELATII:  100 ML ( Whisky/tuica/rom ) = 600 ml Bere = 500 ml vin/sampanie = 300 Kcal
 In ziua / zilele ce urmeaza consumului de bauturi alcoolice se vor exclude la 1-2 mese produsele zaharoase pana la valoarea calorica corespunzatoare consumului.

   
Acest regim alimentar este calculat astfel incat sa va furnizeze (valori medii):

         *  maxim: 3100Kcal / zi;                                 *  mediu:     2800Kcal / zi,
repartizate astfel: 

        *19,3%    proteine            52,6%vegetale :     47,4%animale      Optim: 50% - 50%
        *26,5%    lipide (grasimi)   38,5%vegetale :     61,5%animale      Optim: 33-40% - 60-66%
        *54,3%    glucide (carbohidrati)

       
         *  aproximativ:         1,7    grame proteine / Kilogram corp
                                       1,1    grame lipide / Kilogram corp
                                       4,9    grame glucide / Kilogram corp
               
    La un cost minim zilnic:    3,60 €
   
    In final un exemplu de utilizare ( creare meniuri zilnice )
                       

    Mic Dejun        794Kcal        26%
    *Ceai/cafea cu zahar        25    grame (1/4)
    *Cascaval oaie                 25    grame (1/4)
    *Unt                                  5    grame (1/2) 
    *Sunca presata                25    grame (1/4)
    *1 banana+portocala        245    grame (1/4)
    *bomboane                       20    grame (1/4)
    *paine                             120    grame (1/4)
   
   Dejun 797    Kcal    26%
   * Supa de pui- pui:                  55    grame((1/4)
   * Carne porc la tava-slaba        50    grame((1/4)
      cu varza natur
  * inclusiv legume din supa       320    grame((1/4)
  * grasimi in compozitie             10    grame((1/2)
  * clatite 1-2  (faina - se scade din paine)
      cu gem                                 30    grame (1/4 )
  * sucuri artificiale                      175    ml      (1/4)
    sau sirop fructe concentrat       35    ml       (1/4) cu apa plata
  * Oua - ½ in componenta clatite
  * paine                                      120    grame (1/4)

Cina    688Kcal    22%
    * Cas dulce                             35    grame (1/4)
    * Salata rosii + ardei               630    grame (1/4)
    * Peste slab(rasol)                   80    grame (1/4)
         cu cartofi natur                  170    grame (1/4)
    * paine                                   120    grame (1/4)
    * un mar - se scade din salata                 
    * Apa plata                                 
      
1-2 Gustari 507Kcal    16%
    *Sana / iaurt slab                  300 grame((1/4)
     *Pateuri cu branza:
  - faina cca           105grame((1/4)
  - telemea cca        40grame((1/4)
  - oua ( ½ ) in compozitie

aproximativ:        3100    Kcal

* Nu consumati alimente decat cat simtiti nevoie - nu mai mult doar pentru ca este trecut in lista!
* Nu uitati sa variati alimentele - succes !

NOTA:
Modelul prezentat este creat pentru alimentatia sportivilor de performanta dar poate fi adaptat pentru orice persoana (de aceea am introdus in exemplu ... o persoana fara activitate sportiva de performanta) - copil sau adult - indiferent de tipul de activitate sau de sport.



10 februarie 2006

Materialul publicat se incadreaza in standardele medicale acceptate la momentul publicarii dar medicina este o stiinta in permanenta schimbare si de aceea autorul nu poate garanta ca informatia este completa, actuala sau ca nu contine erori;
materialul nu constituie si nu substituie consultatia medicala, de aceea folositi acest material doar pentru informare si nu pentru autodiagnosticare sau autotratament - in cazul in care aveti suspiciuni in ceea ce priverste starea Dvs. de sanatate - adresati-va medicului de specialitate.
Materialul este destinat in special specialistilor in domeniul medical/sportiv si poate suferi modificari ulterioare.

top








Bibliografie
Parteneri media
Statistici website
...Cum sa?...
Termeni si Conditii

PanSportMedical.Ro
Copyright©PanSportMedical
Marca inregistrata.
Toate drepturile rezervate.
Aceso Suport - Web suport

Google
www www.pansportmedical.ro


 Best view: Firefox / Mozilla / Seamonkey / IE7+ / Opera / Safari;
Web suport: Aceso Suport
 












Back ↑ top

Programare
Dr Panait G.