"
Trebuie sa
mananci mai multe fructe!"
"
Trebuie sa
mananci mai multe lactate!"
"
Trebuie sa
reduci grasimile!"
Toate aceste sfaturi la auzim extrem de frecvent de la medici sau
nutritionisti si nu numai, fiind intrate in vocabularul uzual. Trebuie
sa recunosc ca si eu am folosit termenii/expresiile precedente si inca
mai am tendinta sa le folosesc.
Intrebarea mea pentru cei ce folosesc aceste expresii este: " mai multe
fructe, lactate etc... raportat la ce?" sau "cat de mult
trebuie
sa reduc grasimile?".
Raspunsul este unul singur - fiecare persoana (mai
ales cele cu probleme de nutritie) ar trebui sa consulte un specialist
in nutritie care sa ii estimeze necesarul caloric zilnic si sa ii
calculeze(estimeze) o ratie alimentara echilibrata. Aceasta ratie -
optimizata dupa un interval de timp si suferind adaptari (cel putin
anuale) va insoti persoana tot cursul vietii. Dupa aceasta este simplu
sa suplimentezi fructele sau produsele lactate sau sa reduci grasimile
pentru ca stii de unde pornesti.
Necesarul caloric se estimeaza pornind de la starea
de sanatate si consumul energetic; necesarul caloric variaza zilnic. Am
constatat ca se folosesc extrem de multe estimari ale necesarului
caloric - unele extrem de simple (ca sa nu spun hilare) pornind doar de
la inaltime, greutate si varsta; pentru optimizarea alimentatiei este
necesar totusi ceva mai mult - macar o anamneza serioasa daca
nu
un consult clinic general (in opinia mea obligatoriu). Aceste estimari
simple se pot folosi (cu o marje larga de eroare) de cei care se pricep
la ceea ce fac pana la o evaluare serioasa.
Pentru sportivi situatia necesarului caloric
sa prezinta diferentiat:
* sportivii cu
vechime in sportul de
performanta au invatat in timp sa-si controleze regimul alimentar fie
empiric (prin experienta) fie prin studiu individual - cum se intampla
in cazul culturistilor, halterofililor si in general celor din sporturi
cu categorie de greutate;
*
sportivii tineri depind in mare masura de
asistenta de la loturi -existenta nutritionistilor este din pacate o
raritate- sau de suportul familiei; o parte din acestia vor invata in
timp (singuri din pacate) ce trebuie sa faca dar partea trista este ca
o alta parte nu va reusi...
CONCLUZIE:
Ratia alimentara
NU se stabileste "dupa ureche" ci necesita o
evaluare atenta pentru a obtine o estimare cat mai exacta - cat mai
aproape de ideal.