MedicinaSportiva.Ro - Portal Romanesc de Medicina Sportiva
Newsletter Medicina Sportiva
*




PanSportMedical.Ro
 english 

 PanSportMedical
WebSite Romanesc de Medicina Sportiva
website medical * medicina sportiva * traumatologie - recuperare sportiva * nutritie * articole * informatii



  Home

 Medicina Sportiva
 Traumatologie Sportiva
 Recuperare Medicala & Sportiva
 Dezvoltare Fizica
 Nutritie
 Sportul pentru toti
 Sistemul sanitar
 Link to PanSportMedical.Ro
 WebSite Map

 Forum  Medicina Sportiva:
www.medicinasportiva.ro


*
 
Servicii
Contact
Despre Noi
 








Articol de specialitate

Recuperare Medicala & Sportiva


Elemente de structura si biomecanica a articulatiei coxofemurale


STRUCTURA ARTICULAŢIEI COXOFEMURALE

Este o articulaţie sinovială, sferoidală, cu trei axa de mişcare, foarte importantă în statică şi locomoţie, alcătuită din următoarele componente:
  • suprafeţele articulare:
    • capul femural (prezintă foseta capului femural);
    • acetabulul (cu suprafaţa articulară semilunară şi fosa patrulateră a acetabulului);
    • labrul sau cadrul acetabular – fibrocartilaj inelar la periferia acetabulului şi care îi măreşte adâncimea (cuprinde două treimi ale capului femural), contribuind la menţinerea capului femural în cavitatea de recepţie;
  • mijloace de unire :
    • capsula articulară – manşon conoid cu baza mare pe coxal şi baza mică pe femur;
    • ligamentul iliofemural - cel mai puternic ligament al articulaţiei , prezintă două fascicule: iliopretrohanterian lateral şi medial;
    • ligamentul pubofemural;
    • ligamentul ischiofemural;
    • ligamentul capului femural (ligamentul rotund);
STABILITATEA ARTICULAŢIEI este asigurată de trei categorii de factori:
  • factorii osoşi reprezentaţi de:
    • coaptarea suprafeţelor articulare;
    • oblicitatea axului articular;
  • factorii ligamentari;
  • factorii musculari:
    • stabilitatea antero-posterioară (muşchiul fesier mare);
    • stabilitatea laterală (muşchiul fesier mijlociu);
    • mai participă la stabilitate : pelvitrohanterienii (fixează capul femural în cotil) şi musculatura longitudinală – adductorii în balanţă cu abductorii (tind să luxeze capul femural);
 În staţiune unipodală echilibrul este menţinut de abductori (fesierul mijlociu) în cadrul balanţei Pauwels.
  În staţiune bipodală echilibrul este menţinut de antagonismul între abductori şi adductori.

STATICA şoldului presupune ca în ortostatism şoldul să fie extins şi în poziţie indiferentă pentru rotaţii şi abducţie – adducţie. Extensia este limitată de ligamentul iliofemural care apasă capul femural în cavitatea cotiloidă şi este denumit : „ligamentul poziţiei în picioare”.

BIOMECANICA şoldului
Articulaţia coxofemurală este o enartroză şi are trei grade de libertate permiţând mişcări de flexie-extensie, abducţie-adducţie, rotaţie internă-externă şi prin combinarea acestora mişcarea de circumducţie.
Lungimea colului femural şi unghiul col-diafiză fac ca mişcările de flexie, extensie, abducţie şi adducţie să se asocieze cu rotaţie.

a. flexia-extensia – se realizează în plan sagital, în jurul unui ax transversal care trece prin marele trohanter şi foseta ligamentului rotund .
Mişcările de flexie-extensie se asociază cu rotaţie; flexia cu uşoară rotaţie internă iar extensia cu uşoară rotaţie externă.
Flexia cu genunchiul extins este limitată la 90o(limitată de tensionarea ischiogambierilor) iar cea cu genunchiul flectat ajunge la 120o ( limitată de ischiogambieri şi contactul coapsă-bazin).
Principalii flexori sunt: dreptul anterior (din cvadriceps), psoasiliacul, tensorul fasciei lata şi croitorul, la care se asociază până la orizontală adductorii şi dreptul intern, şi de la orizontală în sus fesierul mijlociu (fascicolul anterior).
Extensia este limitată de tensionarea părţii anterioare a capsulei articulare şi ligamentul iliofemural. Hiperextensia este limitată de tensionarea ligamentului iliopubian şi a ligamentului ischiofemural, fiind posibilă doar prin flectarea şoldului opus şi accentuarea curburii lombare .
Extensorii principali sunt: semitendinosul, semimembranosul, biceps femural, fesierul mijlociu (fascicolul posterior), fesierul mic la care se asociază dincolo de orizontală adductori, dreptul intern (gracilis), obturatorul extern şi pătratul femural, şi pentru menţinerea hiperlordozei – fesierul mare.

b. abducţia-adducţia - se realizează în plan frontal, în jurul unui ax antero-posterior care trece prin centrul capului femural ( reper clinic – plica inghinală , la 1 cm de artera femurală).
Abducţia şi adducţia se asociaza cu rotaţie.
Abducţia este limitată de tensionarea ligamentului iliopretrohanterian (în cazul articulaţiei extinse) şi de ligamentul pubofemural (în cazul articulaţiei flectate) . Abducţia este realizată de tensorul fasciei lata , fesierul mijlociu şi croitor.
Adducţia este limitată de întâlnirea coapselor iar după încrucişarea acestora de tensionarea ligamentelor pretrohanterian şi rotund. Adductorii (mai puternici decât abductorii) sunt reprezentaţi de: psoasiliac, fesier mic, drept intern, pectineu, adductori, semitendinos, semimembranos.
Amplitudinea abducţiei-adducţiei creşte prin compensarea mişcării de către bazin.

c. rotaţia externă - rotaţia internă, dacă se face flexie şi abducţie (ligamentele relaxate) poate realiza o cursă totală de 100o .
Rotaţia externă este limitată de fascicolul iliopretrohanterian (ligament iliofemural) şi ligamentul rotund. Rotatorii externi sunt: fesierul mijlociu (fascicolele posterioare), fesierul mare, gemenii, piramidalul, obturatorii, pătratul femural, pectineul, dreptul intern şi croitorul.
Rotaţia internă este limitată de fascicolul iliopretrohanterian al ligamentului iliofemural şi ligamentul ischiofemural. Rotatorii interni sunt: fesierul mijlociu ( fascicolele anterioare ), fesierul mic, semitendinosul şi semimembranosul.

d. circumducţia – este combinarea tuturor mişcărilor, însumarea lor.
Există şi posibilitatea ca printr-o tracţiune puternică laterală să se obţină un mic grad de depărtare a suprafeţelor articulare, mişcare pasivă ( descrisă de Gray ) fără rol în locomoţie.
 
octombrie 2007

cititi si....


Materialul publicat se incadreaza in standardele medicale acceptate la momentul publicarii dar medicina este o stiinta in permanenta schimbare si de aceea autorul nu poate garanta ca informatia este completa, actuala sau ca nu contine erori;
materialul nu constituie si nu substituie consultatia medicala, de aceea folositi acest material doar pentru informare si nu pentru autodiagnosticare sau autotratament - in cazul in care aveti suspiciuni in ceea ce priverste starea Dvs. de sanatate - adresati-va medicului de specialitate.
Materialul este destinat in special specialistilor in domeniul medical/sportiv si poate suferi modificari ulterioare.
 
top








Bibliografie
Parteneri media
Statistici website
...Cum sa?...
Termeni si Conditii

PanSportMedical.Ro
Copyright©PanSportMedical
Marca inregistrata.
Toate drepturile rezervate.
Aceso Suport - Web suport

Google
www www.pansportmedical.ro


 Best view: Firefox / Mozilla / Seamonkey / IE7+ / Opera / Safari;
Web suport: Aceso Suport
 












Back ↑ top

Programare
Dr Panait G.