MedicinaSportiva.Ro - Portal Romanesc de Medicina Sportiva
Newsletter Medicina Sportiva
*




PanSportMedical.Ro
 english 

 PanSportMedical
WebSite Romanesc de Medicina Sportiva
website medical * medicina sportiva * traumatologie - recuperare sportiva * nutritie * articole * informatii



  Home

 Medicina Sportiva
 Traumatologie Sportiva
 Recuperare Medicala & Sportiva
 Dezvoltare Fizica
 Nutritie
 Sportul pentru toti
 Sistemul sanitar
 Link to PanSportMedical.Ro
 WebSite Map

 Forum  Medicina Sportiva:
www.medicinasportiva.ro


*
 
Servicii
Contact
Despre Noi
 








Articol de specialitate

Recuperare Medicala & SportivaARTROZAPrincipii de tratament in ARTROZA



TRATAMENTUL ARTROZEI

 Terapia farmacologică (sistemică şi locală)


  Terapia farmacologică a artrozei este o terapie „cauzală” când acţionează în sensul influenţării favorabile a procesului degenerativ al cartilajului articular şi o terapie „simptomatică” când acţionează în scopul controlării simptomelor procesului artrozic, în primă instanţă durerea şi inflamaţia.
  Tratamentul poate fi administrat pe cale sistemică (generală: orală, rectală, parenterală) sau în anumite circumstanţe poate fi indicată administrarea locală prin infiltraţie directa în articulaţia interesată sau aplicaţii locale cutanate (unguente, creme, geluri).

a. Terapia sistemică

a.1. Terapia sistemică
Substanţe cu acţiune protectivă sau trofică asupra cartilajului articular. Rezultatele favorabile pretinse nu sunt însă unanim acceptate. Modern se utilizează:  glucozaminosulfat.

a.2. Terapia „simptomatică”
Sunt utilizate substanţe farmacologice cu activitate analgezică şi antiflogistică. Aceste substanţe pot fi grupate în trei categorii:
  • substanţele analgezice pure – utilizate ca atare sau în asociere cu substanţe antiinflamatorii non-steroidiene.
  • substanţele antiinflamatorii non-steroidiene; sub această denumire sunt grupate diverse categorii de medicamente care au în comun proprietatea de a reduce sau suprima simptomele şi semnele de inflamaţie fără a avea caracteristicile structurale şi de activitate ale derivaţilor cortizonici.
 Activitatea acestor compuşi se datorează în principal blocării pe care aceştia o exercită asupra sistemului enzimatic (ciclooxigenaze) a acidului arahidonic şi derivaţilor săi ai căror metaboliţi sunt implicaţi în procesul inflamator.

Principalele substanţe antiinflamatoare non-steroidiene sunt:
  • acizii eterocarboxilici (acetilsalicilic, mefenamic, flufenamic), 
  • derivaţii pirazolici (fenilbutazone, oxifenilbutazone), 
  • indolacetici (indometacina), 
  • fenilpropionici (ibuprofenul, indoprofenul, ketoprofenul), 
  • fenilacetici (diclofenac),
Aceste substanţe prezintă atât o eficacitate ( antiinflamatorie) cât şi gravitatea efectelor adverse diferită (reprezentatre în principal de acuzele gastrice) .
Substanţele antiinflamatoare non-steroidiene îşi găsesc una din principalele indicaţii în tratamentul puseelor inflamatorii ale artrozei fiind preferate medicamentele cu cel mai bun raport eficacitate / tolerabilitate.
Durerea, rigiditatea şi limitarea funcţională din coxartroză şi gonartroză sunt influenţate benefic de tratamentul sistemic care poate fi ciclic sau chiar continuu.
  • cortizonicele şi ACTH
 În general substanţele cortizonice şi ACTH nu-şi au indicaţia în tratamentul artrozelor (deşi prezintă o pronunţată acţiune antiflogistica) datorită riscului efectelor adverse (osteoporoză, hipertensiune arterială, boală ulceroasă etc.) care depăşesc net efectele benefice, cel puţin în bolile cu simptomatologie săracă.
Puţinele excepţii de la această regulă sunt puseele foarte active din artroza primară, artroza articulaţiilor mici (neportante) şi în formele inflamatorii exudative ale articulaţiilor portante mai mult ca terapie locală.
  Cortizonicele nu sunt indicate în tratamentul (pe cale sistemică) coxartrozei şi gonartrozei.

b . Terapia locală
 Infiltrarea intraarticulară de produse cortizonice–retard este indicată în cazul evidentelor pusee inflamatorii numai cu condiţia să se ţină seama de următoarele aspecte:
  • deoarece cortizonicul acţionează numai simptomatic în artropatie, inflamaţia poate reapărea odată cu încetarea efectului;
  • substanţele cortizonice au o acţiune negativă asupra troficităţii cartilajului şi osului care se asociază supraactivităţii articulaţiei (prin rezoluţia rapidă a simptomatologiei dureroase), putând favoriza o deteriorare mai rapidă a articulaţiei;
  • prin acţiunea imunosupresivă determină o susceptibilitate crescută la infecţii, putând favoriza instaurarea unei artrite septice.
 În coxartroză, infiltraţiile intraarticulare de substanţe cortizonice-retard care pot ameliora tranzitor formele foarte dureroase, nu sunt recomandabile deoarece accelerează procesele regresive ale cartilajului şi osului, prin urmare indicarea lor este limitată la cazuri bine selecţionate.
În gonartroză practicarea infiltraţiilor intraarticulare de substanţe cortizonice-retard are indicaţie în măsura în care se respectă cu stricteţe următoarele reguli:
  • evidenţa componentei flogistice locale (în general certificată de prezenţa revărsatului articular);
  • absenţa semnelor radiologice de interesare marcată a osului subcondral;
  • excluderea proceselor septice locale concomitente;
  • dozarea în funcţie de mărimea articulaţiei;
  • riguroasă asepsie şi antisepsie la practicarea infiltraţiei;
  • bun rezultat al infiltraţiei precedente (remisiunea simptomelor cu o durată de cel puţin 30 – 40 zile);
  • infiltraţiile distanţate în timp (la 2 – 3 luni);
  • prescripţia concomitentă a măsurilor de favorizare a compensării articulare (reducerea solicitărilor, fiziokinetoterapie etc.).
 Acest tratament permite depăşirea perioadelor critice şi rămâne un remediu de urgenţă, infiltraţiile repetate în genunchi fiind compromiţătoare pentru articulaţie.

octombrie 2007
Materialul publicat se incadreaza in standardele medicale acceptate la momentul publicarii dar medicina este o stiinta in permanenta schimbare si de aceea autorul nu poate garanta ca informatia este completa, actuala sau ca nu contine erori;
materialul nu constituie si nu substituie consultatia medicala, de aceea folositi acest material doar pentru informare si nu pentru autodiagnosticare sau autotratament - in cazul in care aveti suspiciuni in ceea ce priverste starea Dvs. de sanatate - adresati-va medicului de specialitate.
Materialul este destinat in special specialistilor in domeniul medical/sportiv si poate suferi modificari ulterioare.

top








Bibliografie
Parteneri media
Statistici website
...Cum sa?...
Termeni si Conditii

PanSportMedical.Ro
Copyright©PanSportMedical
Marca inregistrata.
Toate drepturile rezervate.
Aceso Suport - Web suport

Google
www www.pansportmedical.ro


 Best view: Firefox / Mozilla / Seamonkey / IE7+ / Opera / Safari;
Web suport: Aceso Suport
 












Back ↑ top

Programare
Dr Panait G.